• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cel mai mare producător român de lactate, cumpărat de francezi

    Roxana Dobre -

    Familia Ciurtin, cel mai mare acționar al producătorului de lactate din România, a încheiat un acord de vânzare a pachetului de acțiuni deținut la Albalact către grupul francez Lactalis. „Lactalis a încheiat un contract cu Acționarii Vânzători care dețin cumulat 70,3% din capitalul social al Albalact – unul dintre liderii pieței de lactate din România – având drept obiect dobândirea tuturor acțiunilor deținute de Acționarii Vânzători”, se arată într-o informare a companiei trimisă Bursei de Valori București.

    Acționarii vânzători sunt, conform susei citate, Raul Ciurtin, Lorena Beatrice Ciurtin, Crisware Holdings Limited, Croniar Holdings Limited și RC2 (Cyprus) Limited, iar pachetul de total de acțiuni deținut de acești persoane fizice si juridice se ridică la 70,3%.

    Tranzacția va fi finalizată după ce va primi aprobarea Consiliului Concurenței. În ceea ce privește valoarea tranzacției aceasta se ridică la 407, 3 milioane de lei, din care vor fi scăzute datoriile nete ale Albalact.

    „Prețul pe acțiune va fi determinat prin deducerea din suma de 407,3 milioane RON a datoriei nete ajustate, definită contractual, prin referință la ultima zi a lunii imediat anterioare lunii în care condițiile precedente au fost îndeplinite (datoria netă ajustată include datoria financiară minus numerar și echivalente în numerar, precum și provizioane și alte elemente similare datoriilor și orice prejudiciu suferit de Albalact în afara cursului obișnuit al activității, ajustări rezultate din normalizarea capitalului circulant net, astfel cum s-a agreat între Acționarii Vânzători și Lactalis) împărțită la un număr de 636.366.282 acțiuni (determinat ca numărul total de 652.708.867 de acțiuni minus acțiunile proprii cu excepţia celor scadente în cadrul Programului de Remunerare a Angajaților). Exclusiv în scop exemplificativ și în baza unei datorii nete ajustate de 118,2 milioane lei la data de 30 septembrie 2015, din formula de calcul ar reieși un preț per acțiune de 0,4543 lei.”, se mai arată în documentul citat.

    Albalact – Alba Iulia este cea mai mare societate cu capital majoritar local în industria laptelui. Înființată în 1971, Albalact a fost transformată în societate pe acțiuni în anul 1990 și privatizată în 1999. Albalact are acționariat majoritar român, iar acțiunile emise de Albalact sunt admise la tranzacționare la categoria standard a Bursei de Valori București. Albalact deține 99,01% din acțiunile Rarăul Câmpulung Moldovenesc și 100% din societatea de logistică Albalact Logistic SRL, având peste 1.000 angajați în toate cele trei entități. Albalact comercializează produse proaspete, pasteurizate și UHT sub brandurile Zuzu, Fulga, Rarăul, Albalact și Poiana Florilor.

    Lactalis este lider la nivel mondial în industria procesării laptelui, deținând multe branduri internaționale de succes precum „President”, „Parmalat”, „Galbani”. Grupul angajează în prezent 75,000 de persoane și deține peste 200 de fabrici localizate în 43 de țări la nivel mondial. În 2008, francezii de la Lactalis au cumpărat de la Jean Valvis compania Dorna Lactate, care deține brandul LaDorna. În 2015, Grupul Lactalis a avut o cifră de afaceri de 17 miliarde de euro.

    Raul Ciurtin, milionar de top

    Potrivit ediție din 2015 a Top 300 Capital Cei mai bogați români, Raul Ciurtin urcase pe locul 113 cu o avere de 46-48 de milioane de euro. Cea mai importantă afacere a milionarului era Albalact. Cifra de afaceri a companiei depășise pragul de 100 de milioane de euro în 2014, ceea ce reprezenta o creștere de 12 față de anul precedent.

    Sursa:Capital.ro


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd