• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • MADR și Ministerul Mediului, acord pe Legea Vânătorii fără consultarea oierilor? Marcel Andrei: ”Nu putem fi de acord cu un număr fix de câini la turmă”

    agrointeligenta.ro -

    Oierii reprezentați de Sindicatul Național al Crescătorilor de Ovine și Caprine sunt revoltați de faptul că o serie de modificări la Legea vânătorii au fost agreate de Ministerul Agriculturii cu Ministerul Mediului fără să se țină cont de cererile liderilor din sector. Mai mult, crescătorii aduc acuzații grave directorilor responsabili cu acest sector în cadrul MADR despre care spun că ”au contribuit și contribuie la sectorul de creștere a animalelor”.

    ”Menționăm că singura modificare agreată de reprezentanții MADR și Ministerul Mediului se referă la art 23 lit c referitor la perioada de interzicere  a pășunatului în perioada 6 dec-24 aprilie să fie reglementat de MADR și liter k unde sunt de acord cu un număr de 6 câini la munte, 4 în zona de deal și 3 în zona de câmpie. Articol cu care nu putem fi de acord, crescătorului trebuind să i se lase posibilitatea de a deține câini în functie de necesități”, declară Marcel Andrei, președintele Sindicatului.

    Crescătorul arată că la negocieri au participat din partea MADR directorii Ghoerghe Neață și Mia Toma, reprezentanți care și-au dovedit de-a lungul timpului indiferența în raport cu problemele oierilor.

    ”Interesele directorului cu zootehnia din cadrul ministerului (Gheorghe Neață – n.r.) au fost doar acolo unde au coincis cu interesele apropiaților și unde au predominat interesele acestora și nu interesele tuturor crescătorilor din țară. Ca un exemplu, măsura de minimis din anul 2014 când au fost botezați berbeci de reproducție miei despre care nu se știa nimic nu au fost bonitați cel puțin o dată fără a mai pune la socoteală faptul că nu li se cunoșteau părinții, fapt pentru care s-au emis certificate de origine. La fel se încearcă si acum cu banii alocați pentru SCZ să ajungă doar la unii care au animale înscrise în Registrul Genealogic, dar în afară de o mică parte din crescători din rasa Karakul unde s-au efectuat monte dirijate, la nici o altă rasă și în special la rasa Țurcană nu s-au efectuat monte dirijate și nici nu au fost folosiți pentru montă berbeci testați, astfel că crescătorii pe care unii se laudă că-i reprezinta să nu poată beneficia de sprijin fiind suficient ca reprezentanții acestora să își rezolve doar beneficii în interes personal”, susține Marcel Andrei, președintele Sindicatului Național al Crescătorilor de Ovine și de Caprine din România.

    Liderul din sectorul de creștere al ovinelor consideră, în numele celor pe care îi reprezintă, că politicile și deciziile luate în cadrul Direcției de zootehnie din cadrul MADR sunt vinovate și contribuie la distrugerea zootehniei. ”Cerem demiterea domnului Gheorghe Neață și a doamnei Mia Toma care lucrează împotriva crescătorilor cinstiți și a căror demisie a mai fost cerută, însa era de așteptat ca aceștia să nu demisioneze”, spune Marcel Andrei.

    Liderul din oierit menționează totodată că reprezentanții Ministerului Agriculturi si ai Ministerului Mediului au încălcat protocolul încheiat pe 15 decembrie – ziua mitingului crescătorilor la Parlament. Potrivit lui Marcel Andrei, cele două instituții ar fi agreat modificări la Legea vânătorii ”în dispreț total față de Constituța României și al proprietarilor de teren, neținându-se cont de dreptul de proprietate pentru care plătim taxe și impozite statului roman, lăsându-ne la discreția unor așa-ziși vânători pe care noi, pe o parte dintre ei, îi considerăm criminali atât timp cât vânează cu arme cu glonț și cu lunete, nedând nici o șansă vânatului”.


    Te-ar mai putea interesa

    Ajutor pentru achiziția de juninci și scroafe, din iulie. Banii – 70% din fonduri europene Șeful ANZ anunță controale la fermele care încasează subvenții: ”Se va extrage al doilea eșantion” Preț viței în viu la centrele de colectare, în funcție de rasă și greutate

    Ultimele știri

    Drone profesionale, eficiente și performante în portofoliul Agricover, pentru fiecare tip de fermă Ajutor de stat pentru fermierii care au pierderi din cauza prețului mic la cereale Alertă meteo de ploi, rafale de vânt și precipitații mixte până joi seara