• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Ştiri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Propunerile fermierilor pentru simplificarea cererii unice: Eliminarea obligativității înscrierii metișilor în RG și introducerea unei noi rase, printre priorități

    Roxana Dobre -

    Liderii din sectorul bovinelor înscriși în Federația Crescătorilor de Bovine din România  au trimis la Ministerul Agriculturii o serie de propuneri pentru modificarea Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 619/2015 care se află pe site-ul MADR în dezbatere publică. ¨Am trimis aceste modificări la Ministerl Agriculturii și cerem să fie puse în aplicate pentru că sunt foarte importante pentru crescători. Vrem ca cererea unică să fie cât mai simplă dar corectă astfel ca să evităm situațiile ca fermierul să stea cu orele sau chiar zilele pe la ușile APIA¨, ne-a explicat Claudiu Frânc, președintele FCBR.

    Tineretul metiș să nu fie înscris în Registrul Genealogic

    Printre modificările cerute de crescători se află și eliminarea obligativității de a înscrie metișii de carne în Registrul Genealogic ca și condiție obligatorie pentru încadrare la sprijinul cuplat.

    ¨În acest caz s-a făcut o gravă eroare pentru că există fermele de carne care au și animale de rasă pură dar și femele care indiferent dacă sunt metiși sau nu, se pot înscrie în Registrul Genealogic. Această obligativitate ca toate animalele care sunt eligibile la plată să fie înscrise în RG scoate din plată tot ce înseamă tineret metis. Pentru că această categorie, tineret metis care ocupă ponderea cea mai mare într-o fermă de carne nu pot fi înscriși în RG pentru că efectiv nu ai ce să urmărești la ei adică nu sunt buni pentru reproducție și nici nu poți să intervii pe ei ca să îi corectezi caracterele și să îi aduci pe o rasă de carne. Deci, conform regulamentului RG nu poți să îi înscrii. Dacă nu se face această modificare efectiv tot ce înseamnă tineret mascul rămâne pe dinafară și nu este eligibil la plată¨, ne-a mai explicat Claudiu Fânc.

    Nr. art. Text actual Text propus
    74, alin. 1, lit. i) i) toate animalele din categoria taurine din rase de carne şi metişii acestora pentru care se solicită SCZ trebuie să fie înscrişi în Registrul genealogic al rasei; i) toate animalele din categoria taurine din rase de carne şi metişii acestora pentru care se solicită SCZ trebuie să fie înscrişi în Registrul genealogic al rasei, excepţie făcând tineretul mascul metis deţinut.

    Este o altă problemă cu asociațiile care nu mai pot depune cerere pentru subvenția pe pajiști. ¨Am propus ca acest articol să fie reformulat în sensul că în conformitate cu prevederile Legii 86/2014 asociaţiile pot să beneficieze de plăţile pe suprafeţele de pajişti cu acceptul şi sub semnătura al membrilor asociaţi, deţinători de animale în vederea realizării încărcăturii de 0,3 UVM/ha în scopul realizării obligaţiilor stabilite în prezenta lege 86/2014¨, ne-a mai spus Claudiu Frânc.

    Nr. art. Text actual Text propus
    Art. 6, alin. (2), (3), (4), (5) şi (6) (2) În conformitate cu  art. 7 alin. (2) din ordonanţă, în cazul pajiştilor comunale concesionate /închiriate în condiţiile legii de către asociaţiile crescătorilor de animale, beneficiarii plăţilor sunt membrii asociaţiei respectiv fermierii activi.  Calculul suprafeţelor aferente fiecărui membru se efectuează proporţional cu numărul de UVM deţinut de fiecare membru în parte la data de 1 martie a anului de cerere, asigurându-se cel puţin încărcătura minimă de animale de 0,3 UVM/ha, pentru suprafaţa concesionată/închiriată de către asociaţie. Fiecare membru al asociaţiei, solicitant al plăţilor directe în calitate de fermier activ, prezintă la APIA dovada utilizării legale a acestor suprafeţe de pajişti permanente, respectiv copia de pe contractul de concesiune/închiriere al pajiştii de către asociaţie şi copia centralizatorului care cuprinde acordul, datele de identificare, numărul de animale deţinute de către fiecare membru al asociaţiei precum şi suprafeţele alocate pe blocuri fizice, folosind aplicaţia GIS, pusă la dispoziţie de către APIA. Centralizatorul se întocmeşte anual de către asociaţie, se vizează de către primărie şi este prevăzut în Anexa nr. 3.

    (3) Fiecare membru al asociaţiei, în calitate de beneficiar al plăţilor, declară la APIA suprafeţele utilizate de pajişte permanentă comunală care îi revin, folosind codurile de cultură din cererea unică de plată aferente pajiştilor permanente utilizate în comun. În cazul suprafeţelor utilizate în comun, fără delimitare fizică în teren, sancţiunile se calculează proporţional cu suprafaţa declarată de către fiecare fermier, membru al asociaţiei, în blocul fizic în care a fost constatată neconformitatea.

    (4) Codul de exploataţie zootehnică şi animalele declarate într-o cerere unică de plată, pentru asigurarea încărcăturii cu animale pe pajiştile permanente şi/sau pentru solicitarea plăţilor pentru efectivele de animale, fac obiectul unei singure cereri unice de plată.

    (5) Asociaţiile crescătorilor de animale constituite conform OG nr. 26/2000 privind asociaţiile şi fundaţiile şi care desfăşoară o activitate agricolă în calitate de fermier activ pe pajiştile aparţinând unităţilor administrativ teritoriale, cu animalele proprii, pot depune cererea de plată prin reprezentantul legal, în conformitate cu actul constitutiv şi/sau statutul asociaţiei.

    (6) Membrii asociaţiilor menţionate la alin. (5) nu pot depune în mod individual cereri unice de plată în cadrul schemelor de plăţi pentru suprafeţele sau animalele solicitate la plată de către asociaţie.

    Se vor reformula în sensul că în conf. cu prevederile Legii 86/2014 asociaţiile pot să beneficieze de plăţile pe suprafeţele de pajişti cu acceptul şi sub semnătura al membrilor asociaţi, deţinători de animale în vederea realizării încărcăturii de 0,3 UVM/ha în scopul realizării obligaţiilor stabilite în prezenta lege 86/2014.

    Introducerea rasei de bovine PINZGAU, o altă modificare importantă

    Pentru anul de cerere 2016, crescătorii de bovine propun ca APIA să ia în considerare o nouă rasă de bovine care să intre la plată subvenției. ¨În toată zona de nord a Moldovei există cele mai mari efective de Pinzgau care sunt considerate rase de carne¨,  a mai completat Claudiu Frânc.

    Pentru o consultare mai în amănunt a propunerilor crescătorilor de animale vă punem la dispoziție textul așa cum a fost el trimis la Ministerul Agriculturii: Propuneri Ordin Plati directe 2016


    Te-ar mai putea interesa

    Adeverințele APIA pentru subvenții – în pericol! Decizie luată la nivelul primăriilor Plata ANT bovine. Calcul noua dată de referință pentru subvenția pe cap de vacă Primar acuzat că a luat ilegal subvenții APIA: ”Dau banii înapoi!”

    Ultimele știri

    Crescătorii de vaci și-au construit propria fabrică de lapte cu ajutorul fondurilor europene Sătenii din mai multe comune au interzis să își mai taie porcii timp de 7 zile Plăți pentru micii fermieri. Florin Barbu, ministru: Mergem pe sumele maxime promise