• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ciobanii nu au ce căuta cu oile pe terenul agricol. Laurențiu Baciu (LAPAR): Trebuie să ne respectăm afacerile!

    agrointeligenta.ro -

    Prezent astăzi la dezbaterile pe Legea Vânătorii de la Comisia pentru Agricultură din  Camera Deputaților, președintele LAPAR, Laurențiu Baciu a opinat că nu este de acord ca ciobanilor să li se impună un anumit număr de animale, dar nici nu consideră că este drept ca aceștia să-și pască animalele pe terenurile agricole pe care fermierii le-au însămânțat.

    ”Discuția asta trebuia începută înainte. Ori e o regulă ca la noi fiecare să-și țină focul la oala lui. A ajuns un subiect național Legea Vânătorii. Așa că vrem sau nu vrem trebuie să existe faună și floră în România. Fiecare să-și țină atâția câini cât are nevoie și cât poate să hrănească. Câinii mai produc și pagube atunci când nu sunt hrăniți, mai ales că la stână se găsesc câinii de talie mare. Trebuie să existăm toți și crescătorii de animale și fondul cinegetic numai că trebuie să găsim soluții care să împace toate părțile”, a declarat Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România.

    Președintele LAPAR și-a exprimat poziția față de Legea Vânătorii și din calitatea sa de fermier, de crescător de oi dar și de vânător. Astfel, oricât de bine ”lucrată” i se pare legea, în opinia liderul Baciu, Legea vânătorii îi favorizează pe vânători și îi dezavantajează pe crescătorii de ovine.

    ”Uitându-mă la lege se vede că vânătorii au numai drepturi. Eu țin la animale. În ceea ce privește colegii mei care m-au interpretat greșit că nu țin cu oierii, eu țin cu oierii, dar toți trebuie să avem și drepturi și obligații. Eu nu am deranjat nici o stână, dar ce caută ciobanul cu oile pe terenul meu și când plouă? Conform legii nu ai voie să-i iei animale așa că ar trebui să înțeleagă și cei care cresc animale că sunt niște restricții, dacă eu îi respect munca trebuie să o respecte și ei pe a mea. Dacă avem animale și vrem să facem business din animale trebuie să avem și baza furajeră”, a explicat liderul Baciu.

    MADR ar trebui să se asigure că ciobanii au suficiente furaje

    Pentru a evita situația în care ciobanii să ajungă cu oile pe terenurile agricole ale fermierilor, liderul LAPAR este de părere că, această situație poate fi rezolvată doar dacă ministerul agriculturii se asigură că ciobanii care își înscriu efectivul la APIA au suficient teren agricol pentru a produce hrana pentru oi.

    ”Ministerul agriculturii ar trebui să se asigure că fermierul care crește animale dispune de suficient teren cu care să-și hrănească animalele. Sunt foarte mulți cei care au 1.000 de oi dar nu au fân să le dea mâncare nici măcar două zile. Așa ajung cu oile pe trenurile agricole pentru că caută să le pască oriunde pentru a le hrănii. Haideți să ne respectăm și fiecare cu afacerea lui”, recomandă fermierul băcăuan.

    Se braconează mai mult decât se vânează

    Potrivit liderului LAPAR cei care braconează nu sunt câinii ciobaniilor, ci cei care chiar se ocupă de asta și pun capcane pentru a prinde animalele în pădure, în afara perioadei în care se permite vânatul.

    ”Braconajul mare nu este din cauza câinilor de la stână ci este în pădure cu acele lațuri, aici problema este în curtea dvs. pentru că paznicii nu își fac treaba sau contravențiile nu sunt atât de mari încât să-i determine să nu mai facă asta. Pe cât se vânează pe atât de mult se braconează. Cred că și de asta trebuie să țineți cont, dar măsura cu câinii e o situație mai comică, nu asta e substratul. Cei care mai au câte o idee de lege ar trebui să-i consulte pe toți cei implicați”, a mai spus liderul Baciu.


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”