• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ce au obținut oierii la Parlament: o subcomisie de lucru pentru o Lege a Vânătorii dreaptă pentru toată lumea

    agrointeligenta.ro -

    Sala unde Comisia de Agricultură din Parlament își desfășoară activitatea a fost marți neîncăpătoare. Peste 30 de oieri, fermieri dar și reprezentanți ai principalelor organizații profesionale au stat la masa discuțiilor cu deputații pentru a pune punct viitoarea formă a Legii Vânătorii. ”Haideți să rezolvăm problema ca să nu vă mai vedem pe aici. Adică vrem să veniți, dar în Parlament, nu în curtea lui” , s-a adresat președintele Comisiei, Nini Săpunaru, oierilor prezenți la dezbatere. Cu referire, bineînțeles, la protestul din decembrie, când crescătorii de ovine, în număr de vreo 6.000 au manifestat în fața Palatului Parlamentului.

    Dreptul la proprietate a fost invocat de toți cei prezenți, pe de o parte au fost oierii cărora li se pare inadmisibil ca statul să le interzică să pășuneze cu oile pe perioada de iarnă iar restul fermierilor s-au arătat deranjați de faptul că oierii pur și simplu calcă în picioarele culturile care nu le aparțin.

    Câinele ”viitorului” are curea cu cip

    În cadrul ședinței fiecare participant a putut lua cuvântul și a expus problemele cu care se confruntă de la numărul de câini care vor avea voie să însoțească turmele până la jujeul acestora care ar putea fi înlocuit cu o curea modernă, chiar cu cip.

    ”Subiectul asupra căruia nu s-a căzut de acord a fost cel privind utilizarea jujeului. Sigur că reprezentanții Agrostar (Federația Agrostar – n.r.) au insistat foarte mult să nu se utilizeze acest instrument, eu am avut propunerea de a găsi o altă formulă adică o curea mai mare de identificare cu ținte care să aibă un microcip și să determinte foarte clar că este câinile oierului. În schimb cei cei de la Mediu au spus că se cere obligatoriu jujeu”, a declarat Daniel Botănoiu, secretar se stat în Ministerul Agriculturii.

    Unii dintre participanți au considerat absurdă propunerea având în vedere că jujeul și câinele au făcut ¨echip㨠poate chiar de sute de ani.

    Vânătoarea, doar 500 de metri distanță de fermă

    Și vânătoare pare să fie o mare problemă pentru oieri având în vedere că nu de puține ori în teritoriu au existat conflicte între oieri și vânători. ”Propun ca vânătoarea să poate fi făcută doar la 500 de metri distanță de fermă și doar cu acordul proprietarului”, a comentat Ionică Nechifor, cunoscut crescător de oi din Botoșani și secretar general al Romovis.

    Cu câți câini au voie ciobanii?

    Așa cum a explicat secretarul de stat Botănoiu, ciobanii vor avea voie la un efectiv de 300 de oi cu 6 câini ciobănești în zonele de munte, 4 în zonele de deal și 3 în zonele de câmpie. Iar pentru fiecare 100 de oi încă un câine.

    Turmele mai pot fi însoțite și de doi câini de întors animalele. La stână este permisă deținerea unui număr de maxim 10 câini ciobănești de pază, cu condiția să fie ținuți în lanț și care pot fi utilizați în caz de atac al animalelor sălbatice.

    Care a fost decizia celor 3-4 ore de dezbateri? Sindicatele, Federațiile profesionale de crescători și fermieri vor trimite câte un reprezentant în Parlament pentru a relua discuțiile lunea viitoare începând cu ora 11.00, tot în Comisia de Agricultură. Subcomisia formată va redacta modificările la Legea Vânătorii. O lege care va încerca să mulțumească pe toată lumea…


    Te-ar mai putea interesa

    A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA