Piaţa terenurilor

Fenomentul vânzării terenurilor către străini: ”Nu se mai cumpără cu hectarul, ci cu ferma!”

Într-o singură săptămână, un cetățean american a cumpărat 10.000 de hectare în județul Botoșani. Este deja un fenomen imposibil de stopat dacă nu se face ceva urgent, a tras un semnal de alarmă LAurențiu Baciu, președintele reales al LAPAR.

”Eu am fost la Bruxelles să sesizez că România este obligată să vândă pământ străinilor și ca să nu zic că am fost dat afară, mi s-a zis așa: că problema este una națională. Sub umbrela că așa e regulmentul european, practic este o scuză a neputinței celor ca ne conduc, a celor care merg cu capul plecat de fac lucru la pantofi când merg la Bruxelles. Este normal că s-a profitat de chestia asta și astfel, la ora la care vorbim, și azi s-a discutat problema în Adunarea Generală, se cumpără teren acuma s-a ajuns de nu se mai cumpără cu hectarul, se cumpără cu ferma. E un american pe la Botoșani care a cumpărat 10.000 de hectare într-o săptămână – nu știu dacă pe persoană fizică sau nu. Ar trebui interzis indiferent”, a declarat Baciu.

Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România a arătat că a întreprins deja demersuri ferme pentru a schima legea care a liberalizat piața funciară și care dă liber străinilor să cumpere teren agricol în România. ”Decomadată, noi respectăm niște etape. Săptămâna trecută am trimis o adesă către MADR în care i-am rugat să înceapă rediscutarea Legii 17 și ca să vedeți că eu cred s-a luat și Phil Hogan după mine (zâmbind), a declarat la două zile că vânzarea terenurilor este o problemă a României și nu a comunității europene”, a mai spus Baciu.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


10 comentarii

 1. Problema se poate termina cand detinatorii de pamant sunt informati despre valoarea reala a pamantului. Spuneti-le si lor cu cat se vinde hectarul in strainatate pentru a nu mai vinde la pret de nimic, si pe urma sa nu mai poata cumpara inapoi macar un sfert. Doar asa ii puteti imbogati pe romani, si puteti diminua sau face egal cu zero profitul strainilor.

  Nu stiti sa va vindeti pamantul la pretul corect. Nu stiti nici sa va vindeti munca, pentru ca mergeti in strainatate sa le construiti lor cladiri si sunteti platiti foarte putin, si acela nu este un loc de munca stabil, cand ati terminat de construit ati pierdut locul de munca.

  Nu mai fiti dezbinati, nu stiti vorba acea: cand doi se bat al treilea castiga, socotiti voi cine e al treilea.

 2. @Marc : Nu vrem altceva decat egalitate cu cei care vin acum cu bani imprumutati de la FMI ca sa ii preia afacerea lui Porumboiu . Ba , voi chiar sunteti nebuni la cap ori ne credeti pe toti prosti , voi astia din “Occident” . Pai eu daca ma duc la orice banca din Romania sa cer banii ca sa preiau afacerea lui Porumboiu ,aia cheama salvarea si ma interneaza pe veci la Socola .Si voi ce faceti cu FMI-ul ? Ii dati bani unui rus sau ce el acolo , sa preia afacerea unui roman . Si ne acuzati pe noi ca vrem monopol? Ba jegosilor parfumati , trebuia sa-l fi ingropat pe Stefan Cel Mare cu “treaba” afara si voi ,astia din “Occident” sa faceti pelerinaj la mormantul lui si sa-l pupati exact acolo pentru ca la ora actuala nu sunteti pasalac turcesc . In timp ce el se lupta cu turcii cu o armata de oameni curati dar cu haine ponosite voi umblati cu peruci si dati cu 2 kg de var ca sa nu vi se vada jegul si paduchii din par . Sau nu mai tineti minte ca la voi era la moda sa nu te speli cu lunile, si ne coinsiderati pe noi lumea a 3-a ? Sa va fie rusine “occidentalilor” .

 3. Agricultorii romani vor manopolul asupra compararii pamantului, sa-l cumpere ei ieftin.Mai vor inchiderea supermasketuriloer in weekend, sa-si vanda ei produsele la pret dublu. Concurenta e unul din motoarele economiei de piata, sa fie libera concurenta!

  1. Agricultorii romani nu vor monopolul ci vor drepturi egale cu ale voastre.Vor credit cu 1%dobanda nu cu 8% asa cum aceti voi.Vor pamantul pentru a lucra la ei acasa nu slugi in europa.Vor pamantul sa produca marfuri sanatoase asa cum stiu ei de mult nu umplute de hormoni si pesticide.Cumpara de la poarta fermei si vei avea o surpriza ..cel mai bun produs…cel mai ieftin…cel mai sanatos….pe care-cumpara supermarket-ul adauga 100% si il vinde sambata si duminica apoi returneaza profitul in tara de origine ca sa poata da credit cu 1% dobanda in tarile din europa de vest.
   Si daca tot doriti comparatii.incercati sa cumparati o ferma sau un teren in Franta sau Olanda (sa presupunem ca banii nu sunt o problema)Credeti ca veti putea face agricultura ca strain?Veti fi linsati in maxim o saptamana….

  2. vrem concurenta loiala dar vrem si toate drepturile voastre. vrem si noi 400 euro/ha subventie vrem si noi credite, ieftine legislatie europeana si multe altele,atunci va fi concurenta loiala. sa vedem daca te mai apropii.

Scrie un comentariu