Comerţ alimentar

Prețul corect pentru atestatul și carnetul de producător

Fermierii care își vând producția ca persoane fizice pot face acest lucru în baza unui atestat de producător și completând carnetul de producător, așa cum prevede Legea 145/2015. Ambele documente se eliberează de către autoritățile locale dintre care unele au înțeles să impună prețuri absurde pentru acest serviciu.

Secretar de stat din cadrul Ministerului Agriculturii, Daniel Botănoiu spune că a fost sesizat de mai mulți producători privind costul pentru atestatul de producător și carnetul de producător, așa că a venit cu clarificări privind legislația care impune un prag maximal pe care Consiliile Locale sunt obligate să îl respecte.

”Deoarece primesc numeroase sesizări, am decis să revin cu câteva clarificări privind atestatul de producător și carnetul de comercializare. Aceste două documente pleacă de la Imprimeria Națională și Consiliile Județene către Consiliile Locale cu un preț (atestat+carnet) de 16 lei. Codul fiscal prevede foarte clar, la art. 475, al. 2, că prețul maxim este de 80 de lei pentru ambele documente. Este surprinzător dacă, la nivelul Consiliilor Locale, se înțelege să se depășească suma de 80 de lei, adică să se încalce Legea 227/2015 privind Codul fiscal!”, arată Daniel Botănoiu pe pagina sa de Facebook.

Pe lângă această problemă, se pare că mai există un abuz, după cum l-a sesizat un producător pe secretarul de stat.

”A mai apărut o problemă creată de funcționarii din cadrul MADR, anume valabilitatea Atestatului de producător. Ăn textul Legii nr.145/2014 scrie că ,citez: ~Valabilitatea atestatului de producător este de un an calendaristic de la data emiterii și se vizează semestrial,prin aplicarea ștampilei și a semnăturii primarului comunei, orașului, municipiului, sectorului municipiului București,după caz. Printr-o circulară emisă de MADR (nr.108344/03.02.2016) semnata de Elena Tatomir, director general, transmisă unor asociații de crescători de animale, se răstălmăcește textul legii, spunând că, de fapt, Atestatul de producător este valabil doar până la 31 decembrie, indiferent de data la care a fost emis .Vă rog să cercetați speța, întrucât se crează haos birocratic, iar fermierii au probleme, sunt puși pe drumuri, mai ales cei care au animale însrise în Registrul Genealogic sau care doresc să se înscrie”, a comentat Liviu Munteanu pe pagina de Facebook a secretarului de stat. De altfel, Daniel Botănoiu i-a răspuns fermierului, asigurându-l că va ocupa și de această chestiune.

Foto: Facebook.com/Daniel Botănoiu


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă abonați la newsletter-ul Agrointeligența


4 comentarii

  1. Sunt de partea corectitudinii din partea tuturor, dar nu ma pot abtine sa nu fac un comentariu la adresa falsilor producatori agricoli. Tot auzim ca producatorii agricoli nu ar fi lasati sa vanda in targuri specializate. Or mai fi cazuri dar nu trebuie sa generalizam. Cica mancam produse romanesti de la cei care -si comerializeaza direct productia. Cred dar numai in anumite perioade. Cum va explicati, ca un producator agricol cu o suprafata de maxim un hectar vinde un an de zile productia proprie? nu tu solariu dar vinzi marar si patrunjel in ianuarie si februarie. La APIA nu declara legume ca sa nu fie impozitati pe norma de venit si vin sa solicite atestat pentru comercializarea legumelor. Ai 11 vaci de lapte , vinzi pe piata cel putin 4 zile pe saptamana, soliciti un alt atestat dar nu ai niciun carnet de comercializare completat.
    Legat de pretul atestat +carnet de comercializare. Daca este prevazut in codul fiscal primariile trebuie sa respecte aceasta limita. Se face atat scandal pe acest lucru dar stiti cat costa o taraba de inchiriat pe luna de la administratia pietelor? 4 mil pe luna in anumite zone. Plus cheltuieli de transport de la domiciliu, plus alte cheltuieli …..

Scrie un comentariu