• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fonduri europene 2016: Proiectele se vor depune online. Când se poate. Când nu, pe hârtie!

    agrointeligenta.ro -

    Primele măsuri din PNDR 2014-2020 ar urma să se deschidă luna viitoare, a anunțat Sorin Radu, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Aceasta a subliniat că, în continuare, AFIR va pune accent pe depunerea online a proiectelor pentru accesarea fondurilor europene nerambursabile însă nu este exclus ca, atunci când sistemul informatic nu va funcționa, să se accepte documentele și prin metoda clasică – pe hârtie.

    ”Vrem să menținem depunerea online, dar am avut în vedere ca soluție de avarie trecerea pe suport de hârtie în unele cazuri dacă vom întâmpina constrângeri în privința dezvoltării softului. Sperăm să nu fie cazul și să continuăm integral pe sistem online începând cu primele sesiuni din acest an”, a declarat Sorin Radu pentru Agerpres. 

    Despre modificările ce vor apărea anul acesta în implementarea PNDR, oficialul a declarat: ”O primă modificare a fost trimisă de anul trecut la Bruxelles și așteptăm decizia Comisiei. Sunt chestiuni tehnice pe diferite nivele de importantă, însă mai pregătim o modificare strategică pe care vrem să o transmitem cât de curând, în condițiile în care la Bruxelles aprobarea unei astfel de modificări durează circa 6 luni de zile. Vrem să reglementăm în noul PNDR măsura 14, corespondentul 215 privind bunăstarea animalelor din vechiul PNDR, sprijinul pentru porc și pasăre. Este o măsură pe care vrem să o relansăm. Pot să vă spun că vom opera modificări și pe marginea sistemului de depunere a proiectelor, astfel încât să îl deschidem cât mai mult și să facilităm competiția. În privința calendarului, încercam să lansăm începând cu luna martie un pachet consistent de măsuri. Avem programate și pentru februarie două măsuri, respectiv măsura de formare profesională și cea de consiliere. De asemenea, măsurile deschise anul trecut se vor redeschide tot în martie”.

    O mare problemă continuă să o reprezinte condițiile artificiale, supuse dezabterii publice sub forma unui ghid care a strâns 1.700 de observații. ”O măsură importantă care s-a și luat deja a fost cea de ajustare a cadrului de implementare, folosind aportul beneficiarilor, al tuturor factorilor publici, al instituțiilor, la acest proces de modificare. Vrem să ne bazăm pe opiniile lor în privința a ceea ce s-a întâmplat bine în programul anterior și ceea ce ar trebui îmbunătățit. Suntem acum în curs de centralizare a tuturor acestor propuneri și opinii fundamentate pe realitățile și experiențele anterioare și considerăm că măsura poate să aibă un impact major atâta vreme cât aduce îmbunătățiri programului. În primul rând ne dorim să îmbunătățim relația între instituția finanțatoare și beneficiari și am făcut în acest sens primul pas pentru că i-am invitat la consultări, le-am ascultat punctele de vedere și încercăm să preluăm efectiv opiniile pertinente, relevante, cu impact, în proceduri și în acest cadru de implementare. Au fost mai bine de 1.700 de propuneri adunate din toate zonele țării, au fost studiate și ordonate pe tematici și pe categorii, unele cu caracter mai general precum cele referitoare la îmbunătățirea comunicării între beneficiari și AFIR, dar au fost și altele aplicate pe proceduri, pe diferite condiții din ghid. Aș îndrăzni să spun că o treime din aceste observații chiar pot face obiectul unei analize mai aprofundate, în sensul de a fi efectiv luate în considerare și implementate”, a mai spus Sorin Radu.


    Te-ar mai putea interesa

    Se schimbă vremea! Șefa ANM a anunțat de când vin ploile Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus

    Ultimele știri

    APIA – anunț despre plata subvențiilor ANT în conturile fermierilor Noua față a învățământului agricol: De la licee în prag de desființare la investiții de peste 43 de milioane de euro Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar