• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Decontul de TVA pentru luna ianuarie poate fi depus în noua formă: formularul electronic a fost actualizat

    agrointeligenta.ro -

    Decontul de TVA, care trebuie să fie depus la Fisc până cel târziu săptămâna viitoare, pe 25 februarie, pentru declararea taxei pe valoarea adăugată aferentă lunii ianuarie, poate fi deja transmis de contribuabili. Aplicația ANAF care permite completarea declarației în noua formă este disponibilă pe site-ul administrației fiscale.

    La 1 ianuarie 2016, după ce noul Cod fiscal a intrat în vigoare, dar și ulterior, prin publicarea Normelor metodologice de aplicare a acestuia, prevederile privind declararea taxei pe valoarea adăugată prin decontul de TVA au fost modificate substanțial și, prin urmare, a fost nevoie de actualizarea decontului de TVA. Astfel, noul model al formularului 300 a fost aprobat prin Ordinul ANAF nr. 588/2016, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 93 din 8 februarie 2016.

    Printre cele mai importante modificări la regimul de taxare TVA care au intrat în vigoare la începutul acestui an și care au fost implementate în noul model al decontului de TVA (declarația 300) se numără:

    -cota standard de TVA a scăzut de la 24% la 20% și s-a extins aplicarea cotei redusă de TVA de 5% și în cazul unor servicii;
    -în primul decont de TVA depus după data înscrierii organului fiscal la masa credală nu se preia TVA cumulată de plată cu care organul fiscal s-a înscris la masa credală sau, după caz, soldul sumei negative a TVA;
    -suma reprezentând diferența de TVA de plată stabilită de organele de inspecție fiscală prin decizie comunicată persoanei impozabile, dar nestinsă până la data depunerii decontului de TVA, pentru care instanța de judecată a decis suspendarea deciziei, nu se preia în decontul de taxă;
    -s-a lărgit sfera de aplicare a prevederilor referitoare la taxarea inversă și în cazul construcțiilor, părților de construcție, terenurilor de orice fel, precum și în cazul telefoanelor mobile, tabletelor PC, laptop-urilor, consolelor de jocuri și a dispozitivelor cu circuite integrate.

    25 februarie, data limită pentru depunerea decontului de TVA de către cei care îl transmit lunar

    Conform prevederilor din actul normativ al Fiscului, declarația 300 se depune în noua variantă începând cu declararea obligațiilor fiscale aferente primei perioade fiscale din anul 2016.

    Astfel, persoanele impozabile pentru care perioada fiscală este luna calendaristică trebuie să depună declarația 300 lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se depune decontul. Concret, acestea mai au timp până joia viitoare, pe 25 februarie, inclusiv, să completeze formularul în noua variantă. Formularul electronic a fost actualizat deja de Fisc.

    Ce cuprinde decontul de TVA

    Concret, în Ordinul ANAF nr. 588/2016, care reglementează noul formular al decontului de TVA adaptat la prevederile noului Cod fiscal, poate fi remarcată folosirea cotelor de TVA:

    -Cota generală de TVA valabilă pe teritoriul național – 20%;
    -Cota redusă de 9%, prima cotă redusă;
    -Cota redusă de 5%, a doua cotă redusă aplicabilă de la 1 ianuarie 2016.

    Decontul de taxă cuprinde suma taxei deductibile pentru care ia naştere dreptul de deducere în perioada fiscală de raportare şi, după caz, suma taxei pentru care se exercită dreptul de deducere, suma taxei colectate a cărei exigibilitate ia naştere în perioada fiscală de raportare şi, după caz, suma taxei colectate care nu a fost înscrisă în decontul perioadei fiscale în care a luat naştere exigibilitatea taxei, precum şi alte informaţii prevăzute în modelul stabilit de autoritățile fiscale.

    „Datele înscrise incorect într-un decont de taxă se pot corecta prin decontul unei perioade fiscale ulterioare şi se vor înscrie la rândurile de regularizări”, se precizează în Codul fiscal, la art. 323.

    Potrivit consultantului fiscal Adrian Bența, noul model al formularului 300 nu prezintă modificări substanțiale față de vechiul formular de decont. Cu toate acestea, iată câteva puncte cheie cărora trebuie să fie acordată o atenție suplimentară în momentul înscrierii datelor legate de tranzacțiile începute în anul trecut și finalizate în perioada curentă:

    -la rândul 16 din decontul de TVA se evidențiază tranzacțiile pentru care intervine o regularizare a cotei de TVA la care se utilizează procentul de 24% sau 9%. Tot la acest rând se înregistrează celelalte regularizări cu privire la TVA colectată;
    -regularizările privind taxa de dedus se înregistrează la rândul 30 din decontul de TVA;
    -înregistrarea achizițiilor ce nu sunt în sfera TVA nu este obligatorie și subliniem că ne referim numai la cumpărări. Dacă persoana impozabilă decide declararea acestora în decontul de TVA atunci aceasta are posibilitatea să le înregistreze la rândul 26 sau 26.1.

    Este important de știut, totodată, că se păstrează depunerea până pe data de 25 a lunii următoare perioadei fiscale avute de contribuabil, lună sau trimestru. Cel puțin teoretic, unii contribuabili pot solicita depunerea semestrială sau anuală, conform prevederilor de la art. 392 alin. (9) din Codul fiscal, a explicat Adrian Bența.

    În secțiunea a doua a decontului de TVA se declară, după caz, informații privind:

    -facturi emise sau primite după inspecția fiscală;
    -informații privind taxa pe valoarea adăugată neexigibilă;
    -situații defalcate atât pe livrări de bunuri cât și pentru cumpărări de bunuri pentru care TVA are caracter de neexigibil. Acestea trebuie precizate și defalcate pe livrările/achizițiile efectuate în ultimele 6 luni în total livrări/achiziții.

     

    Citiți mai multe și descărcați Formularul 300 de pe Avocatnet.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători

    Ultimele știri

    Tunsul oilor îi ”arde” la buzunar pe oieri. Prețuri pe județe Egiptul a cumpărat încă 120.000 de tone de grâu din Ucraina Șarpe de doi metri, găsit în cotețul găinilor – jandarmii au intervenit de urgență