Ştiri agricole

Achim Irimescu în Senatul României: ”Ora ministrului” despre subvențiile agricole

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, este prezent astăzi la ședința de plen a Senatului României, unde a fost convocat pentru o informare privind situația subvențiilor – atât a plăților pentru anul de cerere 2015, cât și privind campania APIA pe 2016, acesta fiind cel mai important subiect de pe ordinea de zi.

 

DSCF1646

UPDATE 11.oo. Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, le-a explicat astăzi senatorilor care este situația plăților făcute de APIA subliniid că ”incorect le spunem întârzieri pentru că normal suntem în termen”. ”În perioada următoare vom face plățile restante din anul de cerere 2015 și după cum se știe am plătit deja 255 de milioane de euro ca avans, anul trecut. Este mult să le spunem întârzieri sau restanțe pentru că noi suntem în termen acum”, a explicat ministrul.

El a anunțat și o veste bună pentru fermieri și anume, mai exact, pentru cei care se află în litigiu cu APIA și până acum nu puteau să depună cerere pentru subvenții. ”Asta dacă avem elemente care să arate că din partea fermierului nua  fost vorba de rea voință sau încercare de fraudare”, a mai subliniat ministrul.

UPDATE 10.40 Saghian Gheorghe, senator PSD i-a prezentat ministrului ordinea de zi printre care întârzierea subvențiilor și gradul de absorbție a fondurilor europene. ”Orice întârziere are consecințe grave în sectorul economic și social. În ceea ce privește accesarea fondurilor europene au existat contestații cum că normele de aplicare sunt complicate mai ales în comparație cu alte state. Mai mult, sunt neclare și lasă loc de interpretări și încurajează birocrația„ a transmis Saghian Gheorghe în Plenul Senatului.

UPDATE 10.28: Senatorii nu par să fie interesați de subvențiile fermierilor. Ședința cu ministrul agriculturii era la un pas să nu se țină după ce în sală s-a constatat că nu era cvorum, fiind doar 82 de aleși prezenți. Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu a fost nevoit să facă un apel pentru a convinge încă un coleg parlamentar să intre în sală de pe hol, pentru a se putea începe ședința.

Un alt subiect pe agenda ”Orei ministrului” sunt irigațiile, mai ales că de anul acesta se demarează un proiect național pentru reabilitarea infrastructucturii principale.

Menționăm că ministrul Achim Irimescu a ajuns la Senat concomitent cu informarea de presă emisă de MADR privind noua cerere unică de plată despre care puteți citi AICI.

 

Știre în curs de actualizare

Scrie un comentariu