• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Propunere pentru Finanțe: TVA 0% pentru agricultura de subzistență și TVA minim pentru cea de semi-subzistență

    Gabriela Gimbășanu -

    Anca Paliu Dragu,ministrul de Finanțe a fost prezentă în cadrul unui eveniment al cărui principal punct de discuție a fost cele legat de problemele agriculturii românești și găsirea unor soluții de rezolvare a lor.

    Una din cele mai mari probleme identificate a fost cea legată de faptul că majoritatea produselor obținute în cadrul fermelor din România nu sunt fiscalizate și ca atare nici consumatorul nu are încredere în ceea ce cumpără de la țăranul român, dar nici micul fermier nu poate emite pretenții de la stat. Chiar și cu un TVA de 9% la produsele alimentare, cei care practică agricultură strict pentru autoconsum nu sunt motivați să-și mărească capacitatea de producție și să înceapă și producă și pentru piață pentru că nivelul de TVA este destul de ridicat, iar produselor lor nu ar deveni atractive pentru cumpărători.

    Vlad Macovei, directorul general al Agrointeligența i-a propus ministrului de Finanțe, ca o soluție de rezolvare a acestei probleme aplicarea unei cote de TVA 0% pentru cei care fac agricultură de subzistență și un TVA de 2-5% pentru cei care practică o agricultură de semi-subzistență, măsură ce ar avea un impact zero asupra bugetului, pentru că oricum fermieri care practică acest tip de agricultură nu sunt fiscalizați.

    ”O măsură foarte bună care ar rezolva foarte multe dintre problemele agriculturii românești în ceea ce privește fiscalizarea ar fi TVA 0 pentru agricultura de subzistență pentru toate activitățile și produsele care intră în agricultura de subzistență și un TVA minim de 2-5% pentru agricultura de semisubzistență. Aceste două măsuri ar avea un impact bugetar zero chiar de la început. Este o măsură care ar dinamiza acest sector și paradoxal ar ajuta pe foarte mulți oameni care produc acum doar pentru autoconsum cu acest TVA 0% să se fiscalizeze și după aceea să se ducă spre agricultura de semisubzistență și mai apoi către agricultura profesionistă. Este un proiect pe care îl gândesc de un an de zile și cred că ar avea un impact fantastic asupra agriculturii românești. Este o măsură care ar rezolva pe termen scurt problemele agriculturii românești și care ar fiscaliza sectorul agricol”, a spus Vlad Macovei, directorul general al Agrointeligența.

    Potrivit directorului Agrointeligența odată aplicată această măsură s-ar ”albi” activitatea a milioane de oameni din România.

    ”Efectele pozitive ale acestui demers ar salva anul 2016 și 2017 din perspectiva agriculturii românești. Acest stimulent financiar pentru fiscalizare ar ține loc de absolut orice pentru a-i determina pe fermieri să gândească unitar și integrat, pentru a face o asociere primară în zona de inputuri și în cea de prețuri finale pentru recoltă. În promovarea efectelor benefice ale acestei măsuri Camerele Agricole ar putea avea un rol foarte important”, a mai spus directorul Agrointeligența.

    Înainte de a părăsi conferința organizată de săptămânalul Capital, ministrul Anca Paliu Dragu și-a notat ideea pe care a apreciat-o ca fiind ”interesantă” și pe care urmează să oanalizeze la nivelul ministerului.

    Foto: producatoriagricoli.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Micul fermier care a inventat o mașină de însămânțat: ”Prețurile mai mici mi-au adus mulți clienți” Fermier amendat după ce și-a fertilizat terenurile cu gunoi de grajd și a creat ”disconfort olfactiv” Casa Verde 2024 – buget record pentru instalarea panourilor solare

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte