Utilaje și tehnologii

Distribuitorii de utilaje, luați la întrebări de ministrul agriculturii privind prețurile diferențiate practicate în piață

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, a avut o întâlnire astăzi cu reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Maşini Agricole din România (APIMAR). Principalul subiect de discuţie a vizat verificarea sesizărilor potrivit cărora distribuitorii de mașini agricole practică prețuri diferențiate,achiziţia de utilaje agricole din fonduri europene realizându-se la preţuri mai mari decât cele practicate pentru utilaje cumpărate din alte surse financiare.

Ministrul Irimescu a semnalat că achiziţia unui tractor în România este la un preţ mult mai mare decât la acelaşi utilaj agricol cumpărat în Germania. Conducerea APIMAR a dat asigurări că îşi menţine sprijinul pentru dezvoltarea agriculturii româneşti şi că nu practică preţuri diferite, acestea fiind stabilite conform principiului competitivităţii.

Pe pagina Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, www.afir.info, este disponibilă baza de date cu prețuri de Referință (BDPR) pentru mașini, utilaje și echipamente specializate, care pot fi achiziționate prin măsurile de investiții aferente Programului Național de Dezvoltare Rurală.

Informația conform căreia în piața din România se practică prețuri diferențiate la utilaje a fost prezentată în premieră la emisiunea Cultivat în România de la România TV! Prezent în cadrul emisiunii  ministrul agriculturii ne-a mărturisit că nu a rămas indiferent la semnalele pe care le-a primit din teritoriu și a decis să poarte mai multe discuții la sediul MADR, cu cei mai importanți jucătorii de pe piața utilajelor, pentru a rezolva această problemă.

”În acest moment sunt în proces de discuție cu importatorii de utilaje agricole pentru că nu e un secret pentru nimeni că, de-a lungul ultimilor ani, s-a creat sau a apărut un comportament, ciudat aș zice eu, în care erai întrebat dacă vrei să iei utilajul pe bani europeni sau pe banii tăi, atunci, în funcție de răspuns era o diferență de preț. Intenția mea este să discutăm foarte clar cu partenerii noștri pentru că să nu uităm noi avem o listă de referință cu prețuri la utilaje, servicii și acolo am spus clar ceea ce ni s-a spus de către importatori. Ne-am dori ca și importatorii să fie alături de noi și să nu vină cu prețuri mai mari decât cele de pe piața europeană”, a declarat ministrul Achim Irimescu în cadrul emisiunii ”Cultivat în România”.

1 comentariu

  1. D-l Ministru Achim Irimescu este PRIMUL care a intrebat dealerii de masini agricole despre aceasta practica demna si de cercetarea Consiliului Concurentei dar probabil si a DNA-ului. Trebuie recunoscut acest merit si sustinut in actiunile domniei sale atat de fermieri cat si de institutiile amintite anterior.
    Regards

Scrie un comentariu