Subvenţii APIA 2018

Care sunt paşii care trebuie parcurşi de la depunerea cererii unice de plată şi până la efectuarea plăţii?

Fermierii se pregătesc în aceste zile să depună cerea unică pe suprafață pentru anul 2016.

Ceva mai simplificată, cererea se depune începând cu 1 martie așa cum a dat asigurări ministrul agriculturii, Achim Irimescu. Fermierii trebuie să meargă informați la centrele APIA astfel că le revine ca și responsabilitate deținerea tuturor cunoștințelor care țin de depunerea cererii unice. Așadar, dacă fermierul omite să depună vreun document nu va mai putea încasa subvențiile pentru anul 2016. ”Art. 110 – Beneficiarul trebuie să depună din proprie iniţiativă toate eforturile pentru a lua cunoştinţă de toate informaţiile publice referitoare la plăţile pentru care depune cererea unică de plată, astfel încât să cunoască toate condiţiile şi criteriile de acordare a acestora”, se precizează în Ordinul 619. 

După depunerea cererii unice ”graficul” cererii unice este următorul:

 

Organism responsabil APIA (centre judeţene, centre locale)
Perioada de depunere a cererilor unice de plată De la începutul lunii martie până la 16 mai (fără penalizări) ulterior datei de 16 mai se mai pot depune în termen de 25 de zile caledaristice (cu penalizări de 1%/zi)
Depunerea cererilor unice de plată Centrele locale/judeţene APIA declaraţia de suprafeţe se poate face on-line (IPA online), prin utilizarea unui nume de utilizator şi unei parole furnizate de APIA fiecărui fermier
Controale administrative Supradeclarări, verificări în baza de date IACS, verificări încrucişate cu alte baze de date (ex. Registrul animalelor – ANSVSA), analiză de risc (evaluarea factorilor de risc ptr. fiecare fermier) şi eşantionare în vederea stabilirii eşantionului de controlul (selectarea cererilor de plată cu risc mai mare de identificare a unor neconformităţi)
Controale pe teren Clasic pe teren (inclusiv vizite rapide) sau prin teledetecţie, verificările de vară şi cele de iarnă
Controale administrative Cu datele rezultate în urma controalelor pe teren
Gestionarea erorilor Calcularea sancţiunilor şi autorizarea la plată
Efectuarea plăţii Până la data de 30 iunie a anului următor

Foto: www.capital.ro

Scrie un comentariu