Piaţa terenurilor

Fermierii îi cer premierului Cioloș să suspende Legea vânzării terenurilor timp de cel puțin un an!

Fermierii reprezentați de Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România au tras nenumărate semnale de alarmă cu privire la fenomenul de acaparare a terenurilor agricole de către străini. Situația a atins un nivel îngrijorător, după cum a semnalat președintele LAPAR Laurențiu Baciu, care a arătat la un eveniment pe teme agricole că cel puțin 30% din suprafața arabilă a țării a ajuns să fie deținută de cetățeni din afara României.

Așa cum a anunțat anterior, LAPAR a făcut adrese oficiale prin care cere modificare a Legii 17/2014, și, recent, a solicitat suspendarea actului normativ până la găsirea unor soluții care să favorizeze explotarea terenurilor de către fermieri români.

”Am făcut o adresă referitor la acest subiect la ministerul Agriculturii și recent am trimis și o adresă domnului prim-ministru Dacian Cioloș solicitând suspendarea legii ce reglementează vânzarea terenurilor agricole pentru cel puțin un an. În acest timp ne propunem ca Parlamentul, împreună cu asociațiile profesionale și cu MADR, să lucrăm pentru modificarea legii vânzărilor terenurilor astfel încât această lege să avantajeze cumpărătorul român. Am trimis aceste două adrese și așteptăm un răspuns urgent. Sper la un răspuns favorabil pentru că sunt de părere că ne-a ajuns cuțitul la os, vedem cum ne fuge pământul de sub picioare la propriu. Asistăm azi la dezmembrarea exploatațiilor agricole în România. Ne-am propus ca această inițiativă să o ducem până la capat folosindu-ne de tot ce este posibil pentru ca în final să reușim să scoatem o lege care să ne avantajeze”, a declarat astăzi pentru Agrointeligența Laurențiu Baciu, președintele Asociației Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

”Procentul de teren agricol deținut de străini este foarte mare, iar dacă trazacțiile se vor face în continuare, fără nici o jenă, cu fel de fel de oameni care servesc alte interese decât cele naționale probabil că acest procent va crește. Intră și cumpără cine vrea în România, nu doar cetățenii din UE, ci din toată lumea. În România cumpără teren americanii, asiaticii ceea ce ne face să credem că legea care este în vigoare, în prezent, nu este bună de nimic. Avem nevoie de o modificare urgentă a legii pe care o vrem realizată exact după modelul celorlalte țări dezvoltate din Uniunea Europeană, o lege asemănătoare cu cele din Germania, Olanda sau Franța unde cumpărarea terenurilor de către străini este aproape imposibilă”, a mai spus liderul fermierilor.

Punerea în aplicare a solicitării fermierilor către premierul Cioloș nu este imposibilă din punct de vedere legislativ, însă este foarte probabil ca dacă se va da curs cererii LAPAR, să se meargă pe o Ordonanță de Urgență care să suspende aplicarea unor prevederi ale Legii vânzării terenurilor, pe modelul suspendării prevederilor care i-au nemulțumit pe oieri anul trecut, la Legea pajiștilor.

7 comentarii

 1. Sincer , nu imi vine sa cred ce comentarii imbecile sunt facute in legatura cu acest subiect . Am impresia ca sunt facute de samsari de terenuri agricole care abia asteapta sa vina unul cu cascaval si sa-si ia el comision cat mai gras . Baciu nu vrea sa cumpere el tot terenul. Cred ca ii ajunge cat are . EL vrea egalitate intre romani si straini in ceea ce priveste posibilitatea de cumparare . Si eu as da 5000 euro pe ha daca banca cin Romania mi-ar da credit cu aceeasi dobanda si pe aceeasi perioada cu care poate lua un strain in tara lui de origine . Dar ce nu stiu multi este ca foarte mult teren este achizitionat de fonduri de investitii care nu sunt prea interesati de agricultura . Cumpara , asteapta sa creasca pretul si dau mai departe cu un profit frumos pentru investitorii putred de bogati , investitori care au mostenit milioane de la parintii lor si acum stau pe yahturi de lux prin Monte Carlo sau Caribe . Acolo este problema. Statul sa oblige bancile sa ne dea si noua credite pe 30 sau 50 de ani cu dobanda mica . Asa se practica in restul UE ,copii preiau creditul si platesc mai departe banii cu care parintii au cumparat teren si iau lasat lui sa-si castige o paine la familie . Atunci si eu o sa mergin Timis si o sa dau 7000 euro pe ha , cumpar 200 de ha si las mai departe la copii sa munceasca la ei in tara , dar cu conditia sa plateasca creditul . Atunci nepotii mei vor avea 200 ha platite si vor ajunge pe picior de egalitate cu restul Europei .
  Asta vrea Baciu , terenul sa fie al romanilor nu a unor straini care nu mai incap la ei in tara . Dati-ne credite si vom plati acelasi pret

 2. Reexaminarea legii vanzarii terenurilor si modificarea acesteia ar fi unul din cele mai bune schimbari posibile pentru aceasta tara.
  Cati romani au posibilitatea sa cumpere teren in afara granitelor tarii pentru a face agricultura si a dezvolta o afacere?Nu a fost de ajuns faptul ca pe parcursul timpului am fost cumparati si vanduti de catre straini?Nu a fost de ajuns chinul acestui popor care a varsat sange si sudoare pentru a pastra acest teritoriu intreg.Vanzarea terenurilor catre straini pateaza amintirea stramosilor nostri.
  Va rog sa punem stop acestei sarade si sa impiedicam vanzarea acestei tari bucata cu bucata intereselor straine.
  Stop vanzarii terenurilor catre straini.

 3. Eu as zice sa se mearga mai departe cu aceasta nenorocire pe care o are Romania si Parlamentul sa dea o lege prin care sa se nationalizeze toate terenurile arabile cumparate de straini.Bravo Laurentiu Baciu,n-ai uitat de chinul inaintasilor nostri in razboaie,rascoalr ravolutii,cu foamete,saracie s.a.m.d.Esti un roman adevarat si cu sange “in instalatie”.DUMNEZEU SA NE AJUTE.

  1. Ioane, asta au făcut venezuelenii, (Hugo Chavez) au naționalizat masiv, au scos americanii din țară și în zece ani au pus țara pe butuci-sunt pe primul loc în clasamentul Bloomberg al celor mai catastrofale economii, au ajuns la o inflație de 99% și un șomaj, e adevărat, un pic mai mic iar capitala Caracas e pe primul loc la criminalitate.

 4. nu stiu ce interes are acest laurentiu baciu ca o tot da cu vanzarea catre strainii, eu vreau conditii mai bune pt fermierul si producatorul roman, sa nu mai fie atat de birocratizatii, tot felul de hartii cartoane, carduri cand ajung in piete, de care trebuie sa ai grija, si nu de Marfa are ar trebui sa fie pe primul loc, fiscalizarea si birocratizare sa ramana sa omoare pe cel care nu cere ajutor d ela stat, si noi tot o dam inainate cu vanzare terenului catre straini, nu ajutam deloc producatorul roman sa se capitalizaeze ….

 5. Ordonantele de urgenta se dau doar in cazurile in care acolitii parlamentarilor au de castigat . O sa dea Ciolos ordonanta asta cand o sa luam 500 €/ha subventie , adica never never .

Scrie un comentariu