• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • 220 euro/ha pentru tinerii fermieri: cum puteți accesa schema în 2016 și ce acte trebuie să depuneți la APIA

    Roxana Dobre -

    Subvențiile pe care APIA le plătește tinerilor fermieri până în 40 de ani vor continua să fie mai mari și în 2016. Anul trecut a fost primul an de cerere în care această categorie de beneficiari a putut încasa bani printr-o schemă dedicată, iar sumele pe care acești agricultori le au de încasat sunt de circa 220 de euro/ha pentru suprafețele între 5 și 30 de hectare, prag atins mulțumită faptului că pentru fiecare din primele 60 de hectare pe care le exploatează beneficiază de un bonus de 19,35 de euro. În plus, la aceste plăți pe suprafață se adaugă și sprijinul cuplat pentru diferite culturi înființate.

    Plata pentru tineri fermieri conform art. 50 din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 se acordă acelor fermieri care nu au mai mult de 40 ani în anul depunerii cererii şi care se stabilesc pentru prima dată într-o exploataţie agricolă ca şef de exploataţie sau care s-au stabilit deja în unul din cei cinci ani anteriori primei depuneri a unei cereri în cadrul schemei de plată unică pe suprafaţă.

    Schema pentru tinerii fermieri se calculează anual ca 25% din cuantumul plății unice pe suprafață – SAPS

    În anul de cerere 2015 SAPS a fost fixată la 77,42 euro/ha, tinerii fermieri vor beneficia în plus de un sprijin de 19,35 de euro/ha. ”Cuantumul plății pe hectar este de 25% din cuantumul pe hectar al plății unice pe suprafață (…) și se acordă pentru maximum 60 de hectare eligibile, declarate de fermier”, se arată în OUG nr. 3/2015 privind schemele de plată în perioada 2015-2020.

    Exemplu de calcul pentru anul de cerere 2015!

    Suprafață 5-30 ha: 77,42 euro(SAPS) + 46,75 euro (plata redistributivă) + 53,90 euro (plată înverzire) + 20 euro (ANT estimat) + 19,35 euro (plată tineri fermieri) = 217,42 euro ha

    Suprafață peste 30 ha: 77,42 euro(SAPS) + 53,90 euro (plată înverzire) + 20 euro (ANT estimat) + 19,35 euro (plată tineri fermieri) = 170,67 euro ha

    Plata se acordă pentru o perioadă de maxim 5 ani de la instalare. Cei cinci ani în care un fermier poate primi plata în cadrul schemei pentru tinerii fermieri reprezintă:

    -În cazul în care tânărul fermier se stabileşte la conducerea exploataţiei înainte de data limită de depunere a cererii unice de plată fără penalizări, poate solicita plata pentru pentru cinci ani, începând cu anul curent de cerere;

    -În cazul în care tânărul fermier se stabileşte la conducerea exploataţiei după data limită de depunere a cererii unice de plată fără penalizări, poate solicita plata pentru tinerii fermieri începând cu anul de cerere următor.

    Cei cinci ani în care un fermier poate primi plata în cadrul schemei pentru tinerii fermieri se determină astfel:

    -În cazul în care tânărul fermier se stabileşte la conducerea exploataţiei înainte de data-limită de depunere a cererii unice de plată fără penalizări, poate solicita plata pentru tinerii fermieri pentru cinci ani, începând cu anul curent de cerere;

    -În cazul în care tânărul fermier se stabileşte la conducerea exploataţiei prin transfer de exploataţie de la un alt fermier care a depus cerere unică de plată în anul de cerere precedent, până la data-limită de depunere a cererii unice de plată din anul curent, cererea pentru anul curent se depune de către cedentul exploataţiei şi apoi, până la data-limită de depunere a cererilor unice de plată, se înregistrează la APIA formularul de transfer al exploataţiei către tânărul fermier;

    -În cazul în care tânărul fermier se stabileşte la conducerea exploataţiei după data-limită de depunere a cererii unice de plată fără penalizări, poate solicita schema de plată pentru tinerii fermieri începând cu anul de cerere următor.

    Ce documente sunt obligatorii la depunerea cererii unice

    – Documente doveditoare privind vârsta (maxim 40 ani) în anul depunerii cererii,

    – Documente prin care dovedesc că se stabilesc prima dată într-o exploataţie agricolă ca şef de exploataţie sau s-au stabilit deja în unul din cei cinci ani anteriori primei depuneri a unei cereri în cadrul SAPS.

    Fermierul dovedeşte controlul efectiv şi durabil din punct de vedere al deciziilor de gestionare, al beneficiilor şi al riscurilor financiare, astfel:

    -Este asociat unic sau asociat/acţionar majoritar în cadrul societăţii comerciale

    -Este titular PFA, II/reprezentant legal in cazul IF;

    -Este proprietarul exploataţiei.

    Documentele prin care solicitantii dovedesc controlul efectiv şi durabil din punct de vedere al deciziilor de gestionare, al beneficiilor şi al riscurilor financiare, sunt următoarele:

    -Registrul acţionariatului societăţilor comerciale sau certificatul constatator eliberat de către ONRC, în cazul persoanelor juridice;

    -Certificatul de înregistrare la ONRC în cazul PFA, II, IF;

    -Documente care dovedesc utilizarea terenului sau a animalelor din cadrul exploataţiei.

    Atenție! Nu sunt eligibili la plata pentru tinerii fermieri, solicitanţii care împlinesc vârsta de 41 de ani în cursul anului curent de cerere!

    Sunt eligibili la plata pentru tinerii fermieri, tinerii care se stabilesc pentru prima dată în exploataţii transferate acestora în cursul perioadei de depunere a cererilor unice de plată, până la data-limită de depunere. În acest caz cererea de plată depusă de cedentul exploataţiei rămâne valabilă şi trebuie să fie completată cu formularul de transfer de exploataţie. Anul în care s-a efectuat transferul de exploataţie în perioada de depunere a cererilor unice de plată reprezintă primul an de participare în schemă.

    Indiferent de numărul şi forma de organizare a exploataţiilor pe care le administrează tânărul fermier, plata pentru tinerii fermieri se acordă pentru o singură exploataţie.

    În cazul în care transferul de exploataţie se realizează între 2 tineri fermieri, chiar dacă suprafaţa rezultată în urma transferului depăşeşte plafonul de 60 ha, plata pentru tinerii fermieri se acordă pentru suprafaţa totală a exploataţiei rezultată în urma transferului, fără a depăşi plata pentru plafonul maxim de 60 ha.

    Sancțiuni drastice pentru cei care încearcă să ia banii fraudulos

    De precizat că în condițiile în care fermierul nu face dovada că este șef de exploatație sau nu întrunește condiția de vârstă, i se respinge plata pe schema tinerilor fermieri. În situația în care un fermier se dovedește că a furnizat dovezi false în scopul de a demonstra că și-a îndeplinit obligațiile, ajutorul pentru tinerii fermieri nu se plătește sau se retrage în întregime și se aplică o sancțiune echivalentă cu 20% din cuantumul pe care beneficiarul l-a primit sau l-ar fi primit în caz contrar ca plată pentru tinerii fermieri.


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”