Primește revista gratuită Promovează afacerea ta Despre noi și contact
ȘTIRI AGRICOLE CATEGORII PRODUSE AUTORI ARHIVĂ

AZI 17:56 12 iulie, data de începere a plăților pentru crescătorii de ovine!

AZI 17:07 Cuantumuri pentru sprijinul cuplat vegetal, anunțate în premieră de directorul APIA!

AZI 16:27 Ce spune directorul APIA, Florin Faur, despre plecarea directorului adjunct, Nicolae Horumbă

Cel mai mare pericol al acaparării terenurilor de către străini! Ce ne facem dacă aceste corporații decid să nu mai cultive acele suprafețe?

teren de vanzare

Fenomenul de acaparare al terenurilor agricole românești de către străini a atins deja circa 40% din suprafața arabilă a României. Autorităţile române trebuie să intervină prin crearea unor mecanisme de prevenire a concentrării terenurilor în mâinile unor corporații străine, consideră europarlamentarul PNL Daniel Buda.

Euroalestul precizează că efectele imediate ale acaparării terenurilor de către cetățeni din afara țării sunt vizibile. ”Efectele acestui fenomen se manifestă deja în mod direct prin creșterea ratei șomajului în zonele rurale respective”, spune Daniel Buda.

Oficialul citează un studiul al Transnational Institute care arată că terenurile arabile din România și din multe alte state din Europa de Est sunt cumpărate de către cetățeni europeni în diferite scopuri precum agricultura industrială, minerit, energie, turism etc.

”Potrivit acestei cercetări, aproximativ 20%-30% din zonele arabile ale României se află în posesia cetățenilor străini din UE, iar 10% se află în posesia persoanelor rezidente în alte state din afara UE. Acest fenomen constituie un pericol serios pentru comunitățile rurale autohtone pentru că locuitorii zonelor respective pierd controlul asupra unor suprafețe mari de pământ. Achiziționarea terenurilor agricole de la granițe de către străini poate fi privită ca o amenințare la adresa securității naționale. Situația actuală a fost facilitată și de faptul că nu au fost emise notificări din partea României către UE pentru instituirea unor restricții la cumpărarea terenurilor de către străini”, spune europarlamentarul român.

Cel mai mare pericol, însă, îl vizează destinația pe care o pot avea la un moment dat aceste terenuri. Astfel, sigur, străinii nu le pot lua acasă, dar, pot lua decizia de a nu le mai cultiva, prăbușind astfel economia României.

Îi solicit aşadar ministrului Agriculturii, domnului Achim Irimescu, să intervină iar prin pârghiile legale pe care le are la dispoziţie, să se creeze mecanisme prin care să se prevină concentrarea terenurilor în mâinile unor corporații care pot decide la un moment dat, sub protecția drepturilor de proprietate, să nu mai utilizeze aceste terenuri în scopurile agricole pentru care au fost achiziţionate”, spune Daniel Buda.

Europarlamentarul mai arată și că reglementarea vânzării terenurilor intră în competențele naționale și trebuie exercitată în conformitate cu legislația UE. Prin urmare, statele membre sunt libere să adopte, în conformitate cu legislația UE, actele juridice adecvate pentru atingerea unor obiective politice legitime, cum ar fi evitarea speculei și asigurarea utilizării terenurilor agricole în scopuri agricole. ”Conform legislației UE, libera circulație a capitalurilor consacrată în Tratatul de Funcţionare al UE prevede, printre altele, dreptul persoanelor juridice sau fizice stabilite într-un stat membru sau într-o țară terță de a cumpăra terenuri în alt stat membru al UE. În vederea atingerii unor obiective interne de interes public, pot fi impuse restricții privind libera circulație a capitalurilor și libertatea de stabilire, cu condiția ca acestea să fie proporționale, să se aplice în mod nediscriminatoriu și, în general, să fie conforme cu legislația UE”, explică europarlamentarul român.

EXITCARD EXITCARD

Reacția de milioane a unui fermier austriac când a gustat pentru prima dată brânză românească

curs3

Cum începi o afacere cu ciuperci. Primul pas: şcoala de ciupercari

Lavanda aduce 8000 de euro/ha. Un român a dovedit că se poate face agricultură profitabilă chiar şi pe un singur hectar

cartofi mov in camp

Cea mai profitabilă cultură agricolă din România: Cartoful mov aduce câștiguri de peste 200.000 de euro la hectar

Cum să-ți deschizi un cont IBAN în euro fără comisioane Cum să cumperi din SUA, mai ieftin Cel mai ieftin transfer de bani internațional
  1. Iar propagandă pentru scăderea prețului terenului, pentru a putea fi acaparat la prețuri mici de către politruci și noua ciocoime. În Timiș, de la intrarea în UE șomajul a tot scăzut și a ajuns la 1% deși tot aici s-a spus că s-a vândut cel mai mult teren străinilor, nu-mi amintesc procentul.Iar în comunele în care au cumpărat teren străinii ai cui să dai terenul în arendă iar aceștia plătesc mai bine decât românii (excepție Dimitrie Muscă).La mine în comună (în Timiș) nu există străini, nici asociație, am 10 ha nelucrate de 10 ani, aștept să apară vreun străin, să am cui să-l dau în arendă, nu să-l vând.

    RĂSPUNDE
  2. SolutiA:Impozit de 25% din valoarea terenului pe an pentru terenurile nemuncite cu penalizare si adaos de inca 5% pentru fiecare an in care nu il lucreaza, astfel anul 1 = 25%, anul 2 = 30%, anul 3 = 35%, etc

    RĂSPUNDE
NUME (necesar)
E-MAIL (nu va fi publicat)
WEBSITE (opţional)
ABONAMENTE CONTACT PUBLICITATE TERMENI ȘI CONDIȚII COOKIES