• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Semănatul porumbului: când intră fermierii în câmp anul acesta?

    Gabriela Gimbășanu -

    Condițiile meteo manifestate de la începutul anului și până acum le dau fermierilor posibilitatea de a semăna porumbul mai devreme decât în mod obișnuit. Semănarea timpurie aduce numeroase beneficii, începând de la faptul că sămânța valorifică mai bine rezerva de apă acumulată în sol și se realizează o răsărire uniformă a plantelor de porumb și terminând cu faptul că procesul de înflorire al culturii se devansează cu 4-7 zile mai devreme decât perioada normală, astfel că porumbul începe să lege rod cu o săptămână înainte de instalarea stresului hidric.

    Cei mai mari fermieri din România au început deja să-și facă calculele cu privire la perioada în care vor intra la semănat. Bineînțeles, totul se stabilește în funcție de termometrul din sol. Pentru a afla o dată estimativă cu privire la perioada în care se va intra în câmp la semănatul porumbului, Agrointeligența a stat de vorbă cu șapte fermieri importanți din zone diferite ale țării.

    În Călărași, Emil Dumitru se pregătește să intre în câmp la sfârșit de martie

    În ferma lui Emil Dumitru din localitatea Chiselet, județul Călărași deja se fac calculele cu privire la perioada optimă în care se va intra la semănatul porumbului. Totuși nimic nu se face după ureche, astfel că fermierul stă cu ochii pe termometrul din sol și atunci când se va înregistra o temperatură de 5°C în sol timp de mai multe zile consecutiv, nu va ezita să intre la semănat.

    ”Data la care vom intra la semănatul porumbului va fi influențată de nivelul de precipitații din perioada următoare și nu numai. În momentul în care vom avea 5 grade temperatură în sol, nu vom sta nici o secundă să mai așteptăm și vom intra la semănat, pentru că după luna martie și un pic din aprilie unde sunt anunțate ceva ploi, vine luna mai cu vânturi, care favorizează evaporarea apei din sol. Pentru ca planta să se dezvolte și să-și dezvolte sistemul radicular avem nevoie de cât mai multă apă în sol. Deja perioada de semănat s-a schimbat din cauza încălzirii globale așa că nu facem altceva decât să stăm cu ochii pe termomentrul din sol și când avem ocazia vom ieși la semănat. Semănatul culturile de primăvară va începe cel mai probabil la sfârșit de martie și început de aprilie”, a declarat pentru Agrointeligența Emil Dumitru, președintele Federației Naționale Pro Agro.

    În Brăila, Marcel Cucu seamănă porumbul după 1 aprilie

    În opina lui Marcel Cucu, nu se poate vorbi despre semănatul porumbului în județul Brăila mai devreme de luna aprilie. Chiar dacă temperatura este una destul de ridicată pentru această perioadă, în sol încă nu sunt condiții prielnice pentru ca bobul de porumb să germineze.
    ”Temperaturile sunt destul de ridicate, dar calendaristic vorbind nu ne aflăm nici la jumătatea lunii martie, deci chiar dacă temperatura este destul de ridicată la porumb, nu se poate discuta încă de semănat. Probabil la sfârșitul lunii martie, daca vremea va fi bună se va începe la floarea soarelui și tot către sfârșitul lunii sau începutul lunii aprilie se va începe semănatul al porumb. Iar pentru soia, semănatul va începe în prima jumătate a lunii aprilie. Dacă vremea va contiuna să fie la fel de bună. cel mai probabil vom avea culturi timpurii. Orice agricultor caută să speculeze perioada în care se găsește apă în sol și să o valorifice cât mai bine. Cu toate acestea, chiar dacă vom avea recolte timpurii, în ceea ce privește piața am mari rezerve referitoare la corectitudinea. Noi avem o piață haotică: anul trecut când bună parte din țară a suferit de secetă, prețurile la produse au scăzut”, atrage atenția Marcel Cucu.

    Pe malul mării, Gheorghe Lămureanu ar putea să înceapă semănatul la 20-25 martie

    Vremea deosebit de caldă pentru această perioadă a anului le-ar putea permite fermierilor din județul Constanța să înceapă semănatul de la 20-25 martie, întrucât temperatura din sol de la această dată este destul de ridicată.

    ”La mine în zonă semănatul la porumb va începe mai devreme decât în alți ani pentru că temperaturile anunțate sunt destul de ridicate și trebuie să profităm de rezerva de apă din sol care a mai rămas pentru a avea o răsărire uniformă. Cred că 20-25 martie este data la care voi intra la semănatul porumbului, asta daca vremea de afară se menține caldă. În funcție de temperatură și precipitații, data de semănat se poate devansa cu o săptămână sau se poate întârzia semănatul cu o săptămână”, a spus Gheorghe Lămureanu, fermier din județul Constanța.

    În județul Galați, semănatul ar putea începe chiar de pe 18 martie

    Gavrilă Tuchiluș, poate cel mai cunoscut fermier gălățean, este de părere că intrarea la semănatul porumbului trebuie să se facă cât mai devreme, astfel încât planta să profite la maxim de rezerva de apa pe care o mai găsește în sol. În urma cu doi ani în ferma lui Tuchiluș semănatul la porumb a început pe 18 martie, iar anul acesta sunt toate șansele ca situația să se repete.

    ”Urmărim temperatura din sol, vedem și ce prognoză meteo se anunță și, atunci când avem toate informațiile, declanșăm lucrările de semănat. În primul rând trebuie să ne permită solul să putem să lucrăm, nici să scoatem apa din sol, nici să bătătorim solul să iasă o lucrare de proastă calitate. Avem nevoie de două săptămâni bune de lucru ca să înființăm cele aproape 2.000 de hectare pe care le avem de semănat. Acum doi ani am început semănatul pe data de 18 martie atât la porumb, cât și la floarea soarelui și am avut foarte mult de câștigat pentru că în aprilie au început ploile și au ținut până în luna mai, astfel că cei care nu au semănat la timp au avut de suferit. Hibrizii de porumb și floarea soarelui sunt făcuți tocmai pentru a fi semănați cât mai devreme. Noi riscăm, dacă nu riști nu câștigi. Avem termometre în sol și atunci când se înregistrează 8-10°C mai multe zile la rând declanșăm semănatul”, a explicat fermierul gălățean de ce este important să semeni cultura de porumb exact în perioada optimă.

    semanatul porumbului prima zi

    În ferma lui Nicolae Sitaru, porumbul se seamănă în prima jumătate a lunii aprilie

    Cel care are ultimul cuvânt în ferma de peste 2.300 de hectare a lui Nicolae Sitaru atunci când vine vorba de înființarea culturii de porumb este termomentrul din sol.

    ”La porumb nu se poate intra la semănat până nu avem o temperatură în creștere pentru că sămânța are nevoie de căldură pentru a putea germina. În mod normal se intră la semănatul porumbului în prima jumătate a lunii aprilie, dacă vremea se menține caldă e posibil să intrăm mai devreme, poate sfârșit de lună martie, dar cel mai sigur la început de aprilie vom începe la porumb, asta dacă nu vom avea precipitații în perioada respectivă, pentru că dacă plouă semănatul se amână până când solul este suficient de uscat. Chiar dacă este cald acum este posibil să ne confruntăm la sfârșit de martie cu înghețurile târzii și atunci riscăm să pierdem cultura de porumb. Mai sigur este să aștepți până la început de aprilie cu semănatul la porumb”, recomandă Nicolae Sitaru, vicepreședintele Ligii Asociației Producătorilor Agricoli din România.

    În județul Ilfov, semănatul ar putea să înceapă pe 24-25 martie

    În ferma lui Ilie Dan din județul Ilfov nici un an nu seamănă cu altul: dacă în 2014 a semănat porumbul pe data de 24 martie, iar în 2015 a semănat pe 10 aprilie din cauza umidității excesive din sol, anul acesta speră să reușească înființarea culturii de porumb încă de pe 25 martie. Totul depinde însă de evoluția temperaturilor și a precipitațiilor din perioada imediat următoare.

    ”Decizia de a intra în câmp la semănat depinde foarte mult de cum va fi timpul. La cum se prezintă vremea sperăm să începem pe 24-25 martie. Oricum eu am luat niște hibrizi de porumb de la Monsanto care se pot semăna la 6°C față de 8°C ceilalți. Când avem 5-6°C în sol și temperatura este în creștere, vom intra la semănatul porumbului. Cum se anunță și anul acesta temperaturi foarte ridicate pe perioada verii, este un lucru benefic dacă reușim să semănăm mai devreme. Reușim să ajutăm porumbul printr-o semănare timpurie să facă față stresului hidric”, ne-a precizat fermierul ilfovean.

    În județul Prahova semănatul ar putea fi demarat de la 1 aprilie

    La fel ca toți fermieri care fac agricultură performantă și inginerul Adrian Mocanu se bazează pe termometru și pe temperatura înregistrată în sol atunci când ia decizia de a demara campania de înființarea a culturilor de primăvară.

    ”Trebuie să se înregistreze o temperatură de 8°C la ora 8 dimineața, la 8 centimetri adâncime. Cred că nu voi începe semănatul mai devreme de 1 aprilie oricânt de caldă va fi vremea, pentru că eu am și această problemă cu excesul de umiditate și nu pot să intru să semăn dacă terenul este umed. Cel mai probabil vom avea culturi timpurii anul acesta, pentru că cele de toamnă au deja un stadiu de vegetație mult mai avansat decât în mod normal, rapița și grâul au plecat deja în vegetație”, a declarat pentru Agrointeligența fermierul Adrian Mocanu.

    Foto: www.hougarfarms.com, Jason McKibben


    Te-ar mai putea interesa

    Șeful ANZ – mesaj pentru apicultori Viermele prunelor: caracteristici, semne, combatere Fermierii care au pierdut prima pe cap de vacă. Calcul ANT bovine după data de referință

    Ultimele știri

    Florin Dragomir, producător: Pentru un kilogram de telemea de Sibiu folosim 5 litri de lapte de oaie Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Fermierii spun că războiul din Ucraina scumpește usturoiul românesc