• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Liviu Harbuz, deputat: ”Românii vor ști exact de unde provine laptele materia primă și dacă s-a folosit lapte praf”

    agrointeligenta.ro -

    Comisia pentru agricultură din Camera Deputaților a adoptat astăzi raportul pentru proiectul de Lege privind stabilirea unor măsuri suplimentare pentru etichetarea laptelui proaspăt pentru consum, precum şi a produselor lactate. Potrivit unui comunicat de presă al deputatului Liviu Harbuz, în cadrul ședinței au fost votate o serie de amendamente privind etichetarea corectă a laptelui de consum, dintre care cele mai importante vizează folosirea termenului de ”produs românesc” doar pentru produsele obținute exclusiv din lapte provenind din ferme autohtone, precum și includerea pe ambalaj, după caz, a procentului în care s-a folosit lapte praf pentru obținerea produsului final.

    ”Le mulțumesc colegilor din Comisia pentru agricultură pentru votul favorabil acordat proiectului pe care l-am depus anul trecut în Parlament. Ca prim-inițiator al propunerii legislative, mă bucur să văd nu doar că există susținere pentru o etichetare și o transparență pe piața laptelui, dar și că propunerea urmează să fie supusă votului la plen într-o perioadă în care românii au nevoie să își recapete încrederea în produsele alimentare. Reafirm cu tărie convingerea și crezul meu că produsele românești sunt cele mai sigure pentru consum și din acest motiv consider că atunci când este vorba despre laptele proaspăt, românii trebuie să știe de unde provine aceasta, dacă a fost colectat din ferme românești precum și dacă în procesul de obținere s-a folosit lapte praf și în ce procent”, a declarat, potrivit unui comunicat de presă, deputatul Liviu Harbuz.

    Amendamentele propuse și adoptate astăzi în Comisia pentru agricultură prevăd ca informaţiile obligatorii care trebuie inscripţionate pe eticheta latelui, în câmpul vizual să includă:
    a) denumirea produsului alimentar;
    b) lista ingredientelor folosite;
    c) cantitatea netă a produsului alimentar;
    d) data durabilităţii minimale sau data limită de consum;
    e) condiţiile speciale de păstrare şi/sau condiţiile de utilizare;
    f) ţara de origine şi locul de provenienţă a laptelui crud materie primă pentru consum;
    g) denumirea ambalatorului şi marca de identificare;
    h) numele, denumirea comercială şi adresa procesatorului din sectorul laptelui pentru consum;
    i) declaraţia nutriţională;
    j) conţinut de grăsime exprimat în procente;
    k) procesul de tratament termic utilizat, pasteurizat, sterilizat, ultrapasteurizat.

    Pentru laptele şi produsele lactate care provin de la alte specii decât de la vaci de lapte, se va specifica specia de la care provine. Modificările de compoziţie vor fi clare pe etichetă: îmbogăţirea laptelui în proteine lactice, săruri minerale sau vitamine, reducerea conţinutului de lactoză prin conversia în glucoză şi galactoză.

    Menţiunile obligatorii suplimentare care se introduc pe câmpul vizual sunt:
    a) dreptul de a înscrie pe eticheta produsului finit menţiunea „Produs natural” va reveni obligatoriu doar celor care folosesc în proporţie de 100% ca materie primă laptele natural provenit de la vaci, bivoliţe, oi şi capre, fără a avea în compoziţie înlocuitori de lapte sau lapte praf;
    b) dreptul de a înscrie pe eticheta produsului finit menţiunea „Produs românesc” va reveni obligatoriu doar celor care folosesc în proporţie de 100% lapte materie primă provenit din fermele din România.

    ”Potrivit raportului adoptat astăzi, produsele lactate trebuie să prevadă pe etichetă, în mod obligatoriu, avertizarea cuprinzând sintagma Conţine lapte praf în proporţie de __%. Producerea, expunerea spre vânzarea şi/sau vânzarea de lapte proaspăt pentru consum cunoscând că este obţinut din înlocuitori de lapte se va sancţiona cu amendă de la 20.000 lei la 25.000 lei şi retragerea pe timp de 6 luni a autorizaţiei de funcţionare a producătorilor sau comercianţilor, după caz. Etichetele pentru lapte proaspăt pentru consum şi produsele lactate vor trebui să fie inscripţionate clar, uşor de înţeles pentru a permite consumatorilor informarea privind originea şi trasabilitatea produselor”, explică deputatul Liviu Harbuz.

    După votul favorabil primit astăzi în Comisia pentru agricultură, proiectul de lege merge la votul final din Camera Deputaților.

    Foto: strelciucion.wordpress.com


    Te-ar mai putea interesa

    Una dintre cele mai cunoscute fabrici de lapte din România este scoasă la vânzare! Satul cu cea mai gustoasă brânză. Oile pasc iarbă pe soluri sărăturate și bogate în minerale Preț carne 2024. Cât costă un kilogram de carne de porc cumpărată de la un mic fermier

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte