• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Moldova sistează importurile de carne de porc din Ucraina de frica pestei africane

    agrointeligenta.ro -

    Autorităţile sanitar veterinare din Republica Moldova au decis la începutul lunii august sistarea importurilor de carne de porc din Ucraina, informează UNIMEDIA. Măsura este motivată de depistarea în această ţară a unui focar de pestă porcină africană.

    Focarul,semnalat de Oficiul Internaţional pentru Epizootii, se află în regiunea Zaporojie, satul Komîşevatka, într-o gospodărie privată. Interdicţia rămâne în vigoare până la stingerea focarului.

    Între 2007 şi 2009 au fost constatate mai multe focare de pestă porcină africană în regiunea Caucazului – pe teritoriul Rusiei (Cecenia), Georgia, Armenia şi Azerbaidjan. Autorităţile acestor state au depus eforturi susţinute pentru eradicarea lor prin sacrificarea a mii de animale. Existenţa unui număr mare de gospodării ţărăneşti, în care aplicarea măsurilor specifice a fost greu de urmărit, a ridicat semne de întrebare asupra eficienţei demersurilor.

    În Europa de vest pesta porcină africană este încă endemică în insula Sardinia din Italia.
    Rapida extindere a pestei porcine africane se datorează caracterului său extrem de contagios şi capacităţii virusului de a persista într-un mediu proteic pentru lungi perioade de timp.

    Faptul că şansele de supravieţuire a animalelor infectate sînt aproape nule şi inexistenţa unui vaccin eficient detemina fermieri în unităţile cărora au fost constatate cazuri să sacrifice întregul efectiv, măsură necesară pentru a preveni extinderea în afară.

    Republica Moldova realizează cele mai semnificative importuri de carne de porc din Germania, 1 043 tone în 2011, (total importuri de carne de porc 3 406 tone).


    Te-ar mai putea interesa

    Rusia elimină taxele la import pentru carnea de pui în ideea de a coborî preţurile Producția românească de carne de porc a scăzut cu 8%, cea de carne de pasăre a crescut cu 9,3% Șef DSVSA: Document obligatoriu pentru a transporta porcul tăiat pentru Crăciun

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte