• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Ştiri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Agricultorul care și-a construit biserică în fermă

    agrointeligenta.ro -

    Unul dintre fermierii-fruntași ai României are un proiect de suflet aparte. În județul Timiș, acolo unde lucrează lucrează 4.000 ha, dintre care 1.500 în proprietate (doar 200 ha de la ADS și restul arendate de la localnici), folosind fonduri proprii, agricultorul Stelică Mălăeștean a ridicat o biserică la ferma sa, în mijlocul lanurilor de cereale.

    ”În stadiul actual biserica e terminată, mobilierul este înăuntru, mai trebuie doar pictați pereții. A fost Înalt Preasfințitul, Mitropolitul Banatului, a făcut slujbă de binecuvântare și mulțumire. Urmează sfințirea bisericii în momentul în care va fi și pictată. Când va fi gata, o voi dona către biserică. Și atunci vom vedea care va fi destinația, fie ca biserică în cadrul unei mănăstiri, fie ca biserică de parohie”, ne declara Mălăeștean la finele anului trecut.

    Stelica Malaestean

    Despre ce l-a îndemnat pe fermier să ridice o biderică în fermă nici el nu știe să explice. „Nu am avut o problemă anume, sau o viziune, care să mă facă să ridic o biserică. Pur şi simplu, aşa mi-a venit ideea. Am vrut să las ceva în urma mea. Şi în doi ani am construit biserica. Nu e pe firmă. Am construit-o din banii mei. Nici nu contează cât m-a costat, nu se întreabă aşa ceva. Eu nici nu vreau să vorbesc despre acest subiect în presă. Dar vă răspund acum pentru că m-aţi întrebat. Dar în niciun caz nu doresc să-mi fac reclamă sau să epatez”, le-a declarat Stelică Mălăeştean jurnaliștilor de la Adevărul.

    Fermierul susţine că nu va dona biserica Mitropoliei Banatului, iar pentru slubje va angaja un preot pe care-l va plăti din buzunarul lui. „Cei de la Mitropolie sunt încântaţi de biserică. Le-a plăcut. Chiar s-au oferit să mă susţină, deşi nu era nevoie. A venit şi mitropolitul, cu un sobor de preoţi, au ţinut o slujbă de sfinţire. Biserica e pe ferma mea. E în câmp, în jur va fi cultivat cu grâu şi cereale”, a mai povestit Mălăeşteanu.

    Medic veterinar, în 1981, Stelică Mălăeștean a fost numit șef de fermă la Fibiș, apoi șef de complex și director din 90, până la privatizare în 1996. Până în 2006 a fost crescător de oi, cu efective de 5000-6000 capete, apoi a renunțat o vreme.

    În 2015 a achiziționat 1.000 de oi de lapte și carne: ”Laptele îl dăm la o fabrică de brânzeturi de lângă Timișoara, la o firmă Lact Italia și berbecuții îi abatorizăm la o unitate care exportă, dar care dă și intern, la supermarketuri”. Stelică Mălăeștean este asociat la Oveg MPS, Exim Agro Ovis MPS SRL și deține 50% din firma M&I Group SRL, care operează Hotelul Savoy din centrul Timișoarei, cotat la 4 stele. Mălăeștean a avut și o tentativă de a se implica în afaceri imobiliare: “Am făcut și eu un PUZ în zona Pișchia, dar am rămas cu el, plătesc impozite. Agricultura totuși e ceva stabil. E ceva care poate fi palpat. E altceva decât un business în imobiliare sau în alte domenii. Eu o văd ca pe o treabă serioasă și care are și perspectivă. Asta se vede și în creșterea la terenurile arabile”.

    În prezent, Mălăeștean lucrează 4.000 ha, dintre care 1.500 în proprietate, doar 200 ha de la ADS și restul arendate de la localnici. Solurile sunt categoria 2 și 3 dar le îngrijește cu atenție, pentru a le stimula să rodească din belșug. Ferma sa e amplasată la 25 de kilometri de Timișoara, în apropiere de Lipova, acolo unde începe zona colinară.

    La cultura de grâu a lucrat cu soiuri din Austria, Serbia și românești de la Turda: ”Anul ăsta am mers pe grâu 3.000 ha, 700 ha rapiță, 100 ha lucernă, 100 ha porumb și 100 ha floarea soarelui. 2015 pentru noi n-a fost așa de grozav, dar am făcut aproape 6 t/ha de grâu. Pe mine nu m-a mulțumit atât producția la grâu, care putea să fie și mai mare, cât calitatea. Din punct de vedere al calității, am cel mai bun grâu din Banat, nu din Timiș. Conform buletinelor de analiză, mi-a ieșit un conținut de 37% gluten, masa hectolitrică este 81,7 și proteina este 15,8%”.

    De asemenea Stelică Mălăeștean mai are în administrare și 120 ha luciu de apă concesionat pentru 49 de ani, unde face piscicultură.

    Foto: Adevărul.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Victorie a fermierilor – Bruxelles a cedat! Derogări la GAEC 6,7 și 8, și protecție pentru micii fermieri Plata ANT bovine. Calcul noua dată de referință pentru subvenția pe cap de vacă Un tânăr fermier din Lungulețu a transformat varza murată într-o afacere profitabilă

    Ultimele știri

    Oamenii de știință au creat o vacă modificată genetic care produce lapte pentru diabetici UE introduce o taxă de 95 euro/tonă la importurile de cereale din Rusia şi Belarus Indicele de împrimăvărare în regiunile agricole ale țării