• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Sorin Minea: „Efectele se vor vedea cam peste o lună. Bănuiesc că, o vreme, România nu va mai livra carne de cal”

    agrointeligenta.ro -

    Scandalul cărnii de cal vândute drept carne de vită a pus pe jar întreaga Europă. Dincolo de încrengăturile complicate ale unei afaceri trasnfrontaliere cu ramificaţii dubioase, un lucru este foarte clar: imaginea României va avea de suferit. Cei mai afectaţi vor fi producătorii locali, care riscă să-şi piardă credibilitatea pe piaţa comunitară

    România nu este o ţară mare exportatoare de carne pe piaţa internaţională. La carne de cal stăm totuşi ceva mai bine (locul cinci la nivel european) decât la carne de vită: Nu vorbim însă de valori foarte mari, ci doar de aproximativ 13 milioane de euro. Scandalul din ultima săptămână ar putea aduce însă pierderi importante producătorilor de carne autohtoni, care oricum îşi fac loc cu greutate pe piaţa UE. Și nu doar atât, analiştii din piaţă se tem de o eventuală reticenţă a consumatorilor, în special din Marea Britanie, faţă de produsele româneşti. În 2011, de exemplu, criza generată de epidemia E.coli a adus producătorilor locali pierderi de circa nouă milioane de euro. „Cel mai probabil, efectele se vor vedea cam peste o lună. Bănuiesc că, o vreme, România nu va mai livra carne de cal. În plus, producătorii vor avea costuri suplimentare pentru efectuarea testelor ADN pe produse“, susţine Sorin Minea, preşedintele Romalimenta.

    În piaţă, există o mare îngrijorare, nu doar pe plan local, ci şi la nivel european, determinată şi de „încetineala“ cu care se lămuresc lucrurile. Între timp, în Marea Britanie, consumatorii au început să evite produsele procesate, iar o treime dintre ei au renunţat deja să le mai cumpere.

    După ce toată lumea a arătat cu degetul spre România, în urma acuzaţiilor formulate de francezii de la Spanghero la adresa unor furnizori români, ale căror nume nu au fost indicate, desfăşurarea evenimentelor a luat o întorsătură neaşteptată, Spanghero trecând de la postura de acuzator la cea de acuzat. La aproape o săptămână de la declanşarea crizei, guvernul de la Paris a anunţat că Spanghero se află la originea etichetării greşite a cărnii de cal. Inspectori sanitar-veterinari au făcut percheziţii în depozitele companiei, chiar autorizaţia de funcţionare a companiei fiind în pericol, după cum a declarat ministrul agriculturii, Stéphane Le Foll.

    „Spanghero este vinovată de înşelătorie economică şi va exista o acţiune în justiţie“, a precizat Benoît Hamon, ministrul pentru protecţia consumatorului. În scandal a apărut între timp şi compania Draap Trading Ltd (al cărei patron, Jan Fasen, este un personaj cu un cazier încărcat), de la care Spanghero a cumpărat carne de cal. Fasen spune că a cumpărat carne de cal din România, însă nu a luat niciodată carne de cal etichetată drept carne de vită. El susţine că a ţinut carnea din România într-un depozit frigorific al unei companii din Breda, înainte de a vinde marfa firmei Spanghero, care la rândul ei a livrat-o fabricii Comigel din Luxemburg, unde a fost preparată lasagna vândută de Findus în Marea Britanie.

    În cele din urmă, Stéphane Le Foll a anunţat că Spanghero îşi va reprimi autorizaţia sanitară pentru activitatea de carne tocată, cârnaţi şi semipreparate, dar că în continuare nu va putea depozita materiile prime congelate. „În acest stadiu, 80% din stocurile de carne au fost verificate, iar activitatea continuă pentru restul de 20%. Raportul de anchetă complet şi definitiv va fi oferit vineri. În acest stadiu deţinem suficiente elemente pentru restabilirea parţială a autorizaţiei companiei. Vă imaginaţi că aş fi autorizat o astfel de companie dacă aş fi avut cel mai mic dubiu?”, a dat-o la întors ministrul francez.

    După neregulile din Marea Britanie, au fost semnalate şi altele, în Germania şi Franţa. Probabil, lista nu se va opri însă aici. Deşi toată lumea e de acord că din tot acest scandal România iese cu imaginea şifonată, cele două abatoare implicate în scandal (Carmolimp din Braşov şi Doly- Com din Botoşani) nu se grăbesc să dea în judecată firma Spanghero, pentru că „francezii n-au pomenit niciun nume în scandal“. Cât despre Ministerul Agriculturii, acesta susţine că este o chestiune de natură economică, ce ţine de agenţii respectivi şi pe care trebuie să o tranşeze între ei. Problema este nu neapărat de siguranţă alimentară, ci mai mult de „risc de fraudă“, spune comisarul european Dacian Cioloş.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus Bani în plus la subvenția APIA. Lista plăților-bonus la hectar și animale

    Ultimele știri

    APIA – anunț despre plata subvențiilor ANT în conturile fermierilor Noua față a învățământului agricol: De la licee în prag de desființare la investiții de peste 43 de milioane de euro Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar