Piaţa terenurilor

Ne înstrăinăm țara pe bucăți: 1.000.000 de hectare de teren agricol, scoase la vânzare într-un an. Ce e de făcut?

Legea vânzărilor terenurilor, un subiect sensibil care îi preocupă pe agricultori, o recunoaște și ministrul agriculturii Achim Irimescu. Țara noastră a avut o șansă la Bruxelles de a schimba ceva dar a ratat-o! Se mai poate face ceva să oprim vânzarea pe bucăți a pământurilor din România?

”Am o listă aici și sigur că este surprinzător, anul trecut au fost prezentate ca intenție de a fi vândute aproape 1 milion de hectare din terenul agricol al țării noastre. Deci vorbim doar de anul 2015”, a subliniat ministrul agriculturii, Achim Irimescu, în cadrul emisiunii Viața Satului difuzată de TVR1.

De vină sunt doar autoritățile din România, ne-o facem cum mâna noastră, a fost de părere comisarul european pentru agricultură, Phil Hogan, într-o declarație acordată recent presei.

”În chestiunile care țin de vânzările terenurilor se ocupă altă direcție deci nu ține de comisarul Hogan. Din discuțiile pe care eu le-am avut cu DG Competition, cei care se ocupă în cadrul CE cu problema terenurilor, au spus că putem introduce anumite restricții și limitări dacă avem clar niște obiective pe care dorim să le atingem. Deci acesta este scopul nostru. Un obiectiv foarte important este acela de a ne asigura că terenul este lucrat corespunzător și să oferim acces egal producătorului român pentru că știm cu toții, sunt   investitori străini care beneficiază în țările de origine de credite foarte avantajoase, de exemplu”, a completat ministrul agriculturii.

”Am mai putea gândi un lucru. În perioada pre-aderării Cehiei, pentru a încuraja producătorii cehi să stabilească suprafețe de viță de vie s-au dat niște credite foarte avantajoase acestor investitori. De ce nu și în România, să gândim un sistem în care să acordăm producătorilor sau investitorilor români credite avantajoase pentru achiziția terenurilor”, este o altă soluție propusă de ministrul Achim Irimescu.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


2 comentarii

  1. Dar obiectivele sunt foarte clare ! Numai cine nu vrea nu le vede !
    Nenorocitul asta ,ca si ailalti dinaintea lui si toata sleahta de banditi unsi din plin cu comisioane ,zice sa facem,sa gandim,solutii sunt – da’pune dracului mana si fa-le,sa le facem noi?,tactu din groapa? – de 25 de ani ne lasam prostiti de toti acesti vanzatori de tara si neam ! Sa ardeti toti in focul iadului in vecii vecilor,blestematilor !

Scrie un comentariu