Dacian Cioloș: Nu vreau ca pământul să fie vândut către străini! Dacă îl pierdeți, cu greu îl mai puteți obține înapoi

Premierul Dacian Cioloș a declarat, luni, că nu este de acord ca terenurile să fie vândute cetățenilor străini pentru că, în opinia sa, pământul trebuie valorificat de comunitățile locale.

„S-a tot vorbit de vânzarea pământului la străini. Vreau să vă spun un mesaj foarte clar: nici eu nu îmi doresc ca pământul să fie vândut la străini, îmi doresc ca pământul să fie utilizat de comunitățile locale, pentru că e o resursă pe care greu o puteți obține din altă parte, nu puteți practic să o obțineți din altă parte. Dacă o pierdeți, odată ce ați renunțat la o astfel de resursă, cu greu puteți s-o obțineți înapoi. Însă, oricâte legi am da noi la nivel național pentru a legifera vânzarea pământului către străini, nu pot aceste legi să înlocuiască dorința dvs, a proprietarilor de a vinde sau nu pământul, de a-l vinde sau a-l valorifica la nivel local”, a spus Cioloș, la prezentarea programului de măsuri pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate.

Mai mult, premierul le-a cerut primarilor să nu faciliteze „cu orice preț” vânzarea terenurilor către cetățeni străini, ci să facă tot posibilul ca acestea să fie utilizate de comunitățile din care fac parte.

„Vreau să transmit mesajul primarilor care sunt aici în sală și care mă aud: nu facilitați cu orice preț vânzarea terenului până când nu ați făcut toate eforturile de a valorifica terenul respectiv în sat, cu comunitățile locale. Sigur că e mai ușor probabil să obțineți un anumit sprijin atunci când vine un străin să cumpere pământul și să vă roage să-l regrupați pentru a-l vinde. Dar gândiți-vă că în felul ăsta vindeți o resursă care e a comunității și pe care nu o mai puteți aduce înapoi. Oricâți investitori străini ați aduce nu pot să valorifice acei investitori străini pământul mai bine decât pot să-l valorifice comunitățile locale”, a spus Cioloș.

Programul de măsuri privind dezvoltarea clasei de mijloc la sate a fost lansat luni, într-o conferință desfășurată în comuna Ciugud din județul Alba, în prezența premierului Cioloș, a vicepremierului Vasile Dîncu și a ministrului Agriculturii, Achim Irimescu.

România a liberalizat piața funciară la 1 ianuarie 2014, conform obligațiilor incluse în Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană, ceea ce permite persoanelor fizice din UE să cumpere terenuri agricole în țară, demers care a modificat regimul existent până la finele lui 2013, când doar persoanele juridice aveau dreptul să cumpere terenuri agricole.

Sursa: Agerpres

2 Comentarii la Dacian Cioloș: Nu vreau ca pământul să fie vândut către străini! Dacă îl pierdeți, cu greu îl mai puteți obține înapoi

  1. Cine sa anuleze legea ? Slugile de la Bruxelles care si-au luat concediu fara plata sa se puna ministrii la Bucuresti? Niciodata . Nu va mai imbatati cu apa rece .

  2. mai nea Horica,esti prea civilizat si gentil
    se plange ca o fecioara ca el nu vrea si-o paseaza apoi la primari
    NU ! MA UIT LA FATA LUI SI-L BLESTEM CA PE DIAVOL,MINCINOS SI VICLEAN,CU TOT NEAMUL NEAMULUI LUI DE POLITICIENI ! SA ARDA TOTI IN FOCUL IADULUI IN VECII VECILOR ! Daca asta ar face toti romanii cu toata convingerea,iar in biserici i-ar pune NU LA LITURGHIE CI LA MOLITFE,am scapa rapid de toti.
    Mai are cineva vreo indoiala cat de mica cine sunt astia ???

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*