• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fenomenul meteo care i-ar putea băga pe pomicultori în faliment. Livezile, afectate aproape în totalitate de înghețul de primăvară!

    Roxana Dobre -

    Înghețul târziu de primăvară ar putea să îi bage în faliment pe pomicultori. Aceștia sunt disperați după ce temperaturile au coborât în mai multe nopți sub zero grade. Efectul asupra pomilor este devastator mai ales că multe dintre specii au pornit deja în vegetație de la începutul lunii martie.

    Iar cum un necaz nu vine mereu singur, pomicultori se mai lovesc și se refuzul firmelor de asigurări de a încheia polițe în această perioadă.

    ”Valul acesta rece a făcut distrugere mare de tot la pomii fructiferi, în special la fructele timpurii din gama cais și nectarin. Sigur că sunt efecte și la celelalte specii. Au fost temperaturi negative adică -7 grade la Matca, -3,6 grade la Focșani, -4,7 la Râmnicu Sărat, -5 grade la Însurăței, -3 grade și zăpadă la Ostrov, la Constanța și la Medgidia. Și probabil și în alte părți. Pomii rezistă în general până la -1/-1,5 grade Celsius dar depinde de momentul în care prinde pomul. Acum a fost practic înghețul la sol”, ne-a declarat Aurel Tănase, președintele OIPA Legume Fructe.

    Pomicultorii au sesizat Ministerul Agriculturii

    Noi am sesizat Ministerul Agriculturii dar nenorocirea este că cei de la societățile de asigurări refuză să încheie contracte care să acopere fenomenul de îngheț, mai spune liderul pomicultorilor. Acesta ne-a declarat că asiguratorii motivează prin faptul că nu încheie contracte decât după scuturarea florilor. ”Ori noi avem interesul să ne protejăm în această perioadă indiferent cât costă polița de asigurare. Și pentru acest lucru am cerut Ministerului Agriculturii ca autoritate să organizeze o mediere între ei și Societatea Națională a Asiguratorilor și este programată mâine la orele 16.00 o întâlnire la domnul secretar de stat Daniel Botănoiu tocmai pentru a dicuta acest aspect”, a mai explicat Aurel Tănase.

    Primele estimări arată că daunele sunt catastrofale. Se va cere ajutor de la Guvern

    Liderul pomicultorilor spune că aceștia intenționează că ceară chiar și un ajutor din partea Guvernului.  ”Pe de altă parte, vrem să încercăm, pentru că după primele estimări situația este catastrofală, să cerem un sprijin pentru că pomicultorii noștri intră în faliment. Noi am făcut notificări și am chemat comisii de la fiecare primărie și spre exemplu la Însurăței avem distrugere totală. La cireș de asemenea la Râmnicu Sărat sunt daune de 40-50 la sută la soiurile timpurii. La Însurăței unde avem 32 de hectare, daunele sunt de 100 la sută la cais. Deci avem pagube la cais, nectarin, cireș dar cu efect și la celelalte specii pentru că mugurii sunt porniți în vegetație și îmbracă un șoc. Aici era firesc să intervină Fondul Mutual care nu s-a făcut. În momentul de față nimeni nu este acoperit de vreo asigurarea sau ajutor de la guvern iar pomicultorii suportă pe propriile forțe pierderile”, ne-a mai declarat Aurel Tănase.

    El spune că pierderile financiare sunt cu atât mai mari cu cât pomicultorii au făcut investiții substanțiale cu stropiri, tăieri, arături. ”Toți pomicultorii au încercat cu disperare să apere livezile. Doar la Ostrov am fost informat că s-au consumat 300 de tone de lemne, paie și fumigene de toate felurile. Acolo este afectat undeva până în 20 la sută. Nenorocirea este în Medgidia, Constanța, Însurăței, Râmnicu Sărat și Matca. În plus, necazurile nu se opresc aici. După cum am văzut la mereo mai vine și sâmbătă, duminică încă un val de frig în care temperaturi scad sub -2 grade”, a mai spus cu îngrijorarea pomicultorul.

    Foto: thepottingshedbowral.com


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA