• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Crescător de animale, cu lacrimi în ochi: ”M-am împrumutat de 6.500 de euro doar ca să nu îmi duc animalele la abator!”

    Roxana Dobre -

    Crescătorii de animale s-au strâns miercuri în Capitală cu speranța că autoritățile le vor asculta doleanțele și vor rezolva cea mai strigentă problemă care îi apasă în acest moment:plata subvențiilor. Mulți dintre ei fac eforturi supraomenești să își salveze fermele în prag de faliment, mai ales din dragoste pentru animale.

    Este și cazul lui Vlad Constantin, fermier din Întorsura Buzăului, unde crește peste 50 de vaci din rasa Bălțată românească. A venit astăzi la protest în ciuda vremii de afară și a stării de sănătate precare. Doar să strige din toți rărunchii în fața Parlamentului și a Guvernului că fermierul trebuie respectat, trebuie prețuit și mai ales trebuie să i se respecte drepturile.

    ”Sunt foarte multe motive pentru care am venit și în ciuda vremii și a condiției de sănătate precare le care o am, mi-am dorit din tot sufletul să ajung aici în Capitală să îmi strig nemulțumirile în stradă. Cea mai mare și arzătoare problemă în acest moment este legată de lipsa banilor care este strâns legată de întârzierea subvențiilor. Nu mai putem efectiv să așteptăm! Hai să zicem că pentru terenuri încep plățile pe 8 aprilie dar ce ne face pe zootehnie? Ce le mai dăm vacilor să mănânce? Data de 30 mai este nerealistă, nu se poate așa ceva! Ne mor animalele. Unde o să ajungem? Trebuie să facem tratamente la animale, cu ce oameni buni? Cu ce că laptele ne este plătit cu 80 de bani iar procesatorii ne dau banii după 3-4 luni. Dacă cei care au 1-2 vaci se mai descurcă cu furajele noi pur și simplu nu știm ce să mai facem. 2015 a fost un an secetos iar furajele și așa au fost puține. De unde să scoatem bani?”, ne-a declarat cu lacrimi în ochi fermierul.

    ”M-am împrumutat 6500 de euro doar să nu îmi duc vacile la abator”

    Fermierul din Întorsura Buzăului crește vaci de când se știe. Acesta este și motivul pentru care nu a renunțat până acum la ferma sa. Meseria de tehnician veterinar i-ar fi asigurat un trai decent dar dragostea pentru animale este, spune el, mai presus decât orice plată din lume. ”La noi aici în Covasna este o zonă cu mai vitregă, cu temperaturi crescute iar noi suntem nevoiți să ținem animalele mai multe de 7-8 luni în stabulație. Mai mult, noi cumpărăm absolut totul pentru că în zonă nu se fac furaje iar cele pe care le achiziționăm sunt extrem de scumpe. În afară de porumbul siloz care este singurul ce se face în zonă, cumpărăm totul. Să crești 50 de capete de bovine și să le asiguri hrana zilnică înseamnă că ajungi la 300 de milioane lei vechi pe an, doar cu hrana”, ne-a mai povestit fermierul.

    Acesta spune că singura soluție de supraviețuire este ca fermierii să adăuge plus valoarea laptelui și să își facă singuri brânză, cașcaval sau alte produse. ”Eu dau doar jumătate din cantitatea de lapte la procesator pentru că dacă vindeam tot eram demult în faliment. Eram deființat, trebuia să vând ferma complet pentru că nu aș fi rezistat. M-am împrumutat 6500 de euro doar să nu îmi duc vacile la abator. Așa poate supraviețuiesc până intră subvenția. E cumplit, vă spun cinstit!”, a mai completat crescătorul. 

    El ne-a mai mărturisit că de când se știe face agricultură dar un an ca acesta nu i-a fost dat să mai trăiască. ”Este sub orice închipuire. Doar fermierii între ei pot înțelege prin ce trec. Nu credeam niciodată că vom ajunge aici și îmi e foarte teamă că vom ajunge și mai rău. Îi invit pe miniștrii și parlamentari să vină doar o zi să trăiască în locul nostru”, a fost mesajul fermierului pentru cei de la putere.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermier amendat după ce și-a fertilizat terenurile cu gunoi de grajd și a creat ”disconfort olfactiv” Casa Verde 2024 – buget record pentru instalarea panourilor solare Micul fermier care a inventat o mașină de însămânțat: ”Prețurile mai mici mi-au adus mulți clienți”

    Ultimele știri

    Anunț APIA pentru toți fermierii care vor să încaseze subvenții pe hectar și animale UE va extinde lista pentru care se pot impune restricții la importurile din Ucraina Horia Constantinescu a renunțat la funcția de președinte al ANPC