• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Atenție, fermieri! Joi este ultima zi pentru depunerea documentelor justificative pentru culturile de soia și lucernă pe anul 2015

    Roxana Dobre -

    Fermierii care au aplicat în anul de cerere 2015 pentru sprijinul cuplat la lucernă și soia trebuie să prezinte la APIA până cel târziu joi, 31 martie documentele doveditoare. În caz contrar, deși au depus la APIA cererea unică în 2015 și au optat pentru sprijinul cuplat, nu vor intra la plată fără documentele justificative.

    Sprijinul cuplat pentru cultura de lucernă nu este de neglijat și anume 55 de euro/ha în 2015, urmând să crească cu câte 10 euro în fiecare an, până în 2020.

    În ceea ce privește cultura de soia, sprijinul cuplat vehiculat este de 325 euro/ha, acesta putând fi modificat în funcție de numărul de hectare eligibile în 2015.  Calculele fermierilor ar putea fi date peste cap tocmai de marele lor interes pentru soia. Astfel, sprijinul cuplat pentru această cultură fusese negociat cu fermierii la o suprafață cultivată la nivel național de 79.800 de hectare.

    Ce documente trebuie să depuneți la APIA până joi, 31 martie

    În ceea ce privește cultura de lucernă, trebuie să duceți spre completare la cererea unică documente care să justifice că:

    – Ați comercializat cel puţin producţia minimă de 15 tone/ha masă verde sau 3,75 tone/ha fân pe baza contractului încheiat cu exploataţii de creştere a animalelor înscrise în RNE şi a facturii fiscale de vânzare sau a filei/filelor din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, în cazul persoanelor fizice; sau

    -Ați consumat cu animalele pe care le deţineți, înscrise în RNE, şi/sau ați stocat în vederea consumului cu acestea cel puţin producţia minimă menționată mai sus obţinută în fermă. Verificarea eligibilităţii se face pe baza consumurilor de furaje normate pe specii de animale şi a dublului numărului mediu de animale din fermă pe perioada anului de cerere;

    Mai mult, trebuie să prezentați și factura fiscală de achiziţie a seminţelor şi documentul oficial de certificare a lotului de sămânţă sau Buletinul de analiză oficială, cu menţiunea „sămânţă admisă pentru însămânţare”, sau Buletinul de analiză oficială cu menţiunea „Necesar propriu” şi „Interzisă comercializarea” sau documentul de calitate şi conformitate al furnizorului sau orice alt document echivalent documentelor menţionate emis într-un stat membru al Uniunii Europene sau într-o ţară terţă care are echivalenţă conform Deciziei Consiliului 2003/17/CE sau eticheta oficială care poate ţine loc de document de calitate şi conformitate

    În cazul culturii de soia, trebuie să faceți dovada că valorificați recolta minimă, de 1.300 de kilograme de boabe de soia la hectar, pe bază de contract încheiat cu o unitate de industrializare a boabelor de soia, în scopul obţinerii de şrot şi ulei de soia sau soia integral extrudată şi factura fiscală de vânzare sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol în cazul persoanelor fizice!

    Restul documentelor se referă la :

    -Note de intrare/recepţie a furajelor de soia procesate pentru consumul cu animalele sau păsările pe care le deţine în fermă;

    -Factura de achiziţie a instalaţiei de procesare/contractul de închiriere/contractul de leasing al instalaţiei de procesare sau contractul de prestări de servicii pentru producerea de furaje. În cazul în care fermierul nu mai deţine factura de achiziţionare a instalaţiei de procesare, trebuie să prezinte extras din documentele contabile din ultimul an prin care dovedeşte că instalaţia este înregistrată ca mijloc fix. În cazul în care fermierul nu deţine instalaţia de procesare a soiei, poate prezenta contractul de prestări de servicii încheiat cu o unitate de procesare a boabelor de soia;

    -Factura fiscală de achiziţie a seminţelor şi documentul oficial de certificare a lotului de sămânţă sau Buletinul de analiză oficială, cu menţiunea „sămânţă admisă pentru însămânţare”, sau Buletinul de analiză oficială cu menţiunea „Necesar propriu” şi „Interzisă comercializarea” sau documentul de calitate şi conformitate al furnizorului sau orice alt document echivalent documentelor menţionate emis într-un stat membru al Uniunii Europene sau într-o ţară terţă care are echivalenţă conform Deciziei Consiliului 2003/17/CE sau eticheta oficială care poate ţine loc de document de calitate şi conformitate.

    -În cazul loturilor semincere, se prezintă contractul de multiplicare a seminţelor din categoriile biologice prebază, bază şi certificată încheiat cu deţinătorul de soiuri de soia înregistrate/în curs de înregistrare în Uniunea Europeană. Contractul de multiplicare trebuie să fie însoţit de următoarele documente: aviz de expediţie de la deţinătorul soiului către fermier în care trebuie să fie menţionată cantitatea de soia livrată pentru însămânţare, procesul-verbal de însămânţare al fermierului în care trebuie să fie înscrisă suprafaţa însămânţată şi documentul oficial de certificare a lotului de sămânţă emis de inspectoratul teritorial pentru calitatea seminţelor şi materialului săditor de pe raza teritorială unde se multiplică sămânţa. 

    Atenție! Verificarea eligibilităţii, în cazul consumului în ferma proprie, se face inclusiv pe baza consumurilor de furaje normate pe specii de animale şi a numărului mediu de animale înscrise în RNE şi de păsări din fermă pe perioada anului de cerere.

    Ce alte culturi mai beneficiază de sprijinul cuplat în sectorul vegetal și care au fost termele prevăzute pentru depunere actelor doveditoare:

    Mazăre boabe pentru industrializare. Termenul final de depunere la APIA a documentelor doveditoare a fost de 1 septembrie a anului de cerere pentru cultivatori și 1 noiembrie a anului de cerere pentru procesatori!

    Fasole boabe pentru industrializare. Termenul final de depunere la APIA a documentelor doveditoare a fost de 1 septembrie a anului de cerere pentru cultivatori și 1 noiembrie a anului de cerere pentru procesatori!

    Cânepă pentru ulei şi fibre. Termenul final de depunere la APIA a documentelor doveditoare a fost 1 noiembrie a anului de cerere.

    -Orez. Termenul final de depunere la APIA a documentelor doveditoare a fost 15 noiembrie a anului de cerere.

    -Sămânţă de cartof.  Termenul final de depunere la APIA a documentelor doveditoare este  de 15 mai a anului următor anului de cerere curent. 

    -Hamei. Termenul final de depunere la APIA a documentelor doveditoare a fost 1 decembrie a anului de cerere.

    -Sfeclă de zahăr. Termenul final de depunere la APIA a documentelor doveditoar a fost 31 ianuarie a anului următor anului de cerere curent. 

    Tomate pentru industrializare cultivate în câmp. Termenul final de depunere la APIA a documentelor doveditoare a fost 1 noiembrie a anului de cerere. 

    Castraveţi pentru industrializare cultivaţi în câmp. Termenul final de depunere la APIA a documentelor doveditoare a fost de 1 noiembrie a anului de cerere.

    Legume cultivate în sere – tomate, castraveţi, ardei, varză pentru consum în stare proaspătă şi castraveţi pentru industrializare. Termenul final de depunere la APIA a documentelor doveditoare a fost de 1 februarie a anului următor anului de cerere curent.

    Legume cultivate în solare – tomate, castraveţi, ardei, varză şi vinete pentru consum în stare proaspătă şi castraveţi pentru industrializare. Termenul final de depunere la APIA a documentelor doveditoare a fost de  1 februarie a anului următor anului de cerere curent.

    Prune pentru industrializare. Termenul final de depunere la APIA a documentelor doveditoare a fost de 1 noiembrie a anului de cerere.

    Mere pentru industrializare. Termenul final de depunere la APIA a documentelor doveditoare a fost de 1 decembrie a anului de cerere.

    Cireşe şi vişine pentru industrializare. Termenul final de depunere la APIA a documentelor doveditoare a fost de 1 octombrie a anului de cerere.

    Caise şi zarzăre pentru industrializare. Termenul final de depunere la APIA a documentelor doveditoare a fost de 1 septembrie a anului de cerere.

    -Cartof timpuriu pentru industrializare. Termenul final de depunere la APIA a documentelor doveditoare a fost de 30 octombrie a anului de cerere.

    Sursa:Ordinul 619/2015

    Foto: www.obiectivbr.ro 


    Te-ar mai putea interesa

    Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    UE intenţionează să îşi majoreze exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Lista produselor agricole din Ucraina pentru care se pot introduce taxe vamale