• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Ştiri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cât de rentabilă este afacerea cu porumbei albi pe care să îi închiriezi la nunți

    Gabriela Gimbășanu -

    O adevărată modă, porumbeii albi sunt atracția evenimentelor fericite – fie că este vorba de nunți, de botezuri sau chiar de petreceri private. Crescătorii acestor spectaculoase păsări spun, însă, că afacerea nu este atât de profitabilă precum s-ar crede pentru că prețurile pentru închirierea porumbeilor pornesc de la 200 de lei pentru un eveniment și doar la ocazii deosebite ”sar” de 100 de euro. 

    porumbei albi la nunta

    Iustin George Ivan din Călărași este unul dintre crescătorii de porumbei care a investit în exemplare de un alb imaculat tocmai pentru a-și susține pasiunea. A cumpărat primele exemplare ca spuma laptelui acum patru ani, optând pentru porumbei albi voiajori și voltați indieni, pe care mai apoi i-a înmulțit și acum îi închiriază celor care vor să aibă o nuntă de vis.

    ”Am crescut la început porumbei din rasă comună. A fost pasiunea mea de mic, dar de vreo 3-4 ani am început să mă ocup serios de această activitate. Totul a început cu câteva exemplare de porumbei comuni dar tot de culoare albă și la un moment dat mi-am spus că trebuie să mă ridic la un alt nivel. A fost momentul în care am decis să investesc în câteva exemplare de porumbei albi voiajori și voltați indieni”, a declarat pentru Agrointeligența Iustin George Ivan, din Călărași.

    Porumbeii se întorc acasă de la distanțe mari

    Cele două rase de porumbei nu au fost alese la întâmplare. Din experiența pe care micul crescător a avut-o cu porumbeii din rase comune și-a dat seama că aceștia nu se mai întorceau în ”formație completă” atunci când erau închiriați pentru evenimente situate la distanțe mai lungi de casă, așa că s-a interesat și a decis să investească în porumbeii voiajori albi și voltați indieni.

    ”Aceste două rase de porumbei albi se pretează foarte bine pentru închirieri la evenimente și se întorc acasă, chiar și din zone îndepărtate. În schimb, porumbeii din rasă comună nu se mai întorceau de pe distanțe lungi. Porumbeii comuni erau buni pe distanțe mici, dar la distanțe mai mari pierdeam destul de mulți”, ne-a precizat columbofilul.

    porumbei albi

    Afacere cu 40 de exemplare de voiajori și 20 de voltați indieni

    Călărășeanul a trecut treptat la creșterea porumbeilor de rasă. A cumpărat primele exemplare din București și astăzi deține un efectiv de 40 de porumbei albi voiajori și 20 de voltați indieni pe care îi închiriază la cerere.

    ”Porumbei voiajori sunt cei care zboară și se întorc acasă, iar voltații indieni sunt porumbei de ornament: nu zboară decât la maxim 1-2 metri înălțime, sunt păsări mai mult de frumusețe și datorită penajului frumos aranjat sub formă de coroană. Prețurile de vânzare ajunge la 80-100 lei perechea de porumbei albi voiajori, iar cei voltați undeva la 50 euro perechea”, ne-a vorbit crescătorul.

    Porumbeii de rasă sunt sensibili la îmbolnăviri

    Ca orice pasăre de rasă și porumbeii sunt mult mai sensibili decât cei din rasa comună, așa că dacă ai în plan să începi o astfel de activitate, pe lângă costul cu achiziționarea animalelor trebuie să mai pui ceva bani deoparte pentru medicamentele și tratamentele necesare.

    ”Porumbeii voiajori albi sunt foarte pretențioși, dar de departe cei mai sensibili sunt cei voltați indieni. Necesită o atenție mai amănunțită, au nevoie de tot felul de vitamine și medicamente pentru paraziți interni și externi. De asemenea, trebuie să acorzi o atenție deosebită atunci când vine vorba de îmbolnăviri, trebuie să ai mare grijă de ei. O atenție deosebită trebuie acordată și procesului de împerechere. Acești porumbei nu se împerechează la grămadă, ci doar câte doi, este neapărat nevoie să fie ținuți separat atunci când se împerechează”, atenționează Ivan.

    adapost porumbei voiajori

    Porumbeii se întorc mereu acasă

    Închirierea porumbeilor pentru evenimente poate fi o sursă de venit, atâta timp cât nu pierzi nici un exemplar în proces. Pentru a se întoarce acasă, porumbeii nu au nevoie de dresaj special, pur și simplu, bazându-se pe instinct, pe poziționarea soarelui și propriul sistem de orientare, aceștia găsesc mereu drumul spre crescătorul lor.

    ”Porumbeii au propriul lor sistem prin care reușesc să se întoarcă acasă. Vorbim de un câmp magnetic pe care îl generează și care îi ajută să ajungă acasă. Este important ca atunci când dai drumul porumbeilor să ai grijă și la condițiile meteo. De exemplu, dacă porumbei sunt eliberați atunci când plouă ai șanse mai mari să-i pierzi. De asemenea, dacă eliberezi porumbeii seara tot așa ai șanse să-i pierzi. Pentru a nu-i pierde, este important să le dai drumul ziua și când avem o zi însorită, astfel porumbeii se vor orienta mult mai bine, găsesc mai ușor drumul spre casă. Atunci când închiriez porumbei sunt atent și la locații, încerc ca închirierea să nu se facă mult prea departe de casă, tocmai ca porumbeii să poată să se întoarcă mai ușor”, a explicat călărășeanul.

    Despre costul mediu pentru închirierea porumbeilor, Iustin George Ivan spune că pornește de la 200 lei. Pe site-urile de anunțuri, tarifele ajung și la peste 100 de euro, în funcție și de numărul porumbeilor și de ”ținuta” evenimentului. Astfel, pentru un pachet cu 100 de porumbei albi, covor roșu și stâlpișori la eveniment, costurile ajung la 800 de lei.

    porumbei pentru nunti

    Business de la 10 exemplare în sus

    Dacă vrei să te apuci de această afacere trebuie să știi că veniturile se vor lăsa așteptate. Vorbim mai mult de o activitate care se autofinanțează, nu aduce profit tocmai pentru că evenimentele pentru care sunt închiriați porumbeii sunt sezoniere. Cu toate acestea, dacă vrei să te apuci de această mică afacere, columbofilul Iustin Ivan este de părere că ai nevoie de minim 10 exemplare, pe care să le înmulțești și abia de anul următor să începi să închiriezi efectivul pentru evenimente.

    ”Poți începe o astfel de afacere de la 10 exemplare, astfel încât să poți închiria porumbei pentru evenimente. Este o activitate foarte dificilă chiar dacă porumbeii sunt niște păsări foarte mici. Este important să le acorzi o atenție deosebită dacă vrei să ai succes. 10 exemplare sunt pentru a-ți asigura efectivul, adică pentru înmulțire. Abia după anul următor ai de unde să obții puiet pentru a-i înlocui pe cei pe care îi poți pierde. Creșterea porumbeilor nu este o activitate atât de ușoară pe cât pare, investești destul de mult până să ajungi efectiv să obții un venit de pe urma lor. Nu vorbim despre o activitatea profitabilă, este mai mult o afacere costisitoare. Chiar dacă investesc foarte mult și satisfacția financiară este inexistentă, eu ca și crescător împătimit sunt mulțumit sufletește și de faptul că oamenii sunt fericiți, că au amintiri frumoase mulțumită pasiunii mele”, a mai spus Iustin Ivan.

    Porumbeii sunt hrăniți cu 6-7 sortimente de cereale

    Hrana porumbeilor este constituită din 6-7 sortimente diferite de cereale pe care Iustin Ivan o cumpără separat și o amestecă în diverse combinații. În general porumbeii nu sunt pretențioși la hrană, dar această trebuie să fie în permanență de bună calitate, tocmai pentru a evita îmbolnăvirile.

    porumbel alb

    Investiția minimă pentru afacerea cu porumbei: 1.700 euro

    Afacerea cu porumbei albi nu poate fi începută decât de o persoană pasionată, mai ales că porumbeii au nevoi speciale de hrană și adăpost.

    ”Nu vorbim despre o investiție foarte mare, dar dacă vrei să faci treabă trebuie să și investești o anumită sumă de bani. Numai adăpostul lor m-a costat undeva la 4.000-5.000 lei. La suma asta se adaugă efectivul pentru a umple cuștile, astfel că 10 exemplare de voltați indieni te costă undeva la 500 euro, în timp ce 10 porumbei albi voiajori te costă în medie cam 230 euro. La aceste costuri se adaugă hrana și medicamentele de care aceste păsări au nevoie. Nimic nu este prea costisitor dacă ești pasionat și pui suflet”, a declarat pentru Agrointeligența Iustin George Ivan, din Călărași.


    Te-ar mai putea interesa

    Prima super-cooperativă din România reunește circa 500 de fermieri și peste 100.000 de hectare Josh Zacharias, CEO-ul de la Azomureș, a preluat conducerea Grupului Ameropa Vladimir Putin a oprit vânzarea activelor rusești ale companiei franceze de lactate Danone

    Ultimele știri

    Primar acuzat că a luat ilegal subvenții APIA: ”Dau banii înapoi!” Crescătorii de vaci și-au construit propria fabrică de lapte cu ajutorul fondurilor europene Sătenii din mai multe comune au interzis să își mai taie porcii timp de 7 zile