• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ANM: Lunile în care România va fi lovită de secetă! Specialiștii, pesimiști privind soarta culturilor agricole

    Roxana Dobre -

    Fermierii sunt îngrijorați privind estimările meteorologilor pentru vara anului 2016 când culturile agricole ar fi din nou lovite de secetă. Experţii Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) estimează  că şi în 2016 un fenomen similar cu cel din vara anului trecut va traversa România. Cele mai afectate regiuni vor fi cele din sud, sud-est şi est.

    „Stres termic“ în iulie şi august

    „Estimările Centrului European pentru prognoza vremii pe termen mediu indică la nivelul României, pentru vara 2016, un regim de temperaturi medii lunare mai ridicat decât în mod obişnuit, în special în partea de sud, sud-est, est şi vest a ţării. În aceste zone, temperaturile medii lunare vor putea depăşi frecvent normele perioadei şi nu în ultimul rând temperaturile maxime peste 35 de grade, acele zile caniculare vor fi din ce în ce mai frecvente şi persistente“, a declarat recent, în cadrul unei conferinţe, Elena Mateescu, director adjunct al ANM.

    În aceleaşi zone, datele indică pentru această vară cantităţi de precipitaţii sub normele climatologice.

    „În partea de sud, sud-est şi est a ţării vor exista valori de sub 40 litri/mp, insuficiente pentru consumul de apă al plantelor aflate în fază cu cerinţe deosebit de ridicate. În aceste condiţii este posibil să vorbim de o accentuare a fenomenului de secetă şi în vara 2016, comparativ cu anul 2015, care a înregistrat o accentuare a fenomenului în special în lunile iulie şi august. Aşadar, stresul termic din lunile iulie şi august, asociat cu deficitul de precipitaţii, va putea să determine o intensificare a fenomenului de secetă“, a mai spus Elena Mateescu.

    Culturile însămânţate primăvara, compromise

    Contactaţi de „Adevărul“, mai mulţi agricultori au spus că semnele secetei se văd încă de pe-acum. „Există unele zone din ţară în care precipitaţiile sunt, deocamdată, suficiente. Dar sunt şi terenuri în zona Moldovei, în judeţele Galaţi, Vrancea, Bacău, Neamţ, Iaşi şi Botoşani, unde avem deja deficit de apă. Dacă peste acest deficit se vor suprapune în iulie şi august – cum zic meteorologii – temperaturi caniculare, situaţia poate deveni tragică. În acele luni, necesarul de apă este la cotele cele mai ridicate pentru culturile însămânţate primăvara, şi deci acelea riscă să fie compromise. Cele însămânţate toamna trecută ar putea să supravieţuiască“, a declarat Lucian Buzdugan, directorul general al societăţii Agricost Insula Mare a Brăilei.

    El a arătat că ar fi nevoie urgentă de o dezvoltare serioasă a infrastructurilor pentru irigaţii, dar „nu s-a făcut mare lucru până acum“. „În agricultură este de-ajuns să pierzi un an, să nu realizezi nimic într-un an, că apoi falimentul este ireversibil“, a mai spus agricultorul.

    Moldova, deja lovită de secetă

    Fermierii din zona Moldovei se confruntă deja cu o secetă agresivă, l-a informat pe ministrul agriculturii președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, Laurențiu Baciu. Șeful LAPAR i-a cerut ministrul Achim Irimescu chiar să aibă deja în vedere măsuri de sprijin pentru fermierii din această regiune.

    ”Este o situație care pentru anul acesta se anunță a fi dezastroasă, pentru o anumită parte a țării, mă refer aici la aceea secetă care s-a instalat de doi ani și încă persistă în Moldova și unde vă spun din date oficiale săptămâna trecută aveam un deficit de apa de 2.000 metri cubi pe hectar, ceea ce înseamnă un deficit de 200 litri pe metru pătrat. Vreau să vă spun că de la 1 ianuarie și până la ora la care vorbim în acea zonă a țării a plouat prin februarie un 5 litri și săptămâna trecută încă 15 litri. De la 20 de cm în jos, dacă vrei să plantezi un copac sau să pui ceva în pământ trebuie să dai cu târnăcopul. Așa cum se anunță vremea și buletinele meteo nu prevăd nimic de zona Moldovei, chiar că nu știu ce putem face. Ar trebui să ne gândim de acum ce trebuie să facem pentru a salva aceste exploatații agricole care nu au altă vină decât aceea că au investit bani și mai investesc și anul acesta în speranța că se vor păcăli cei de la INMH și va ploua, altă vină nu au. Așa că poate de pe acum domnule ministru veți purta o discuție cu primul ministru și să vă gândiți la ce e mai rău pentru toamnă. Trebuie să vă gândiți serios la acea zonă și să creați niște rezerve pentru a nu permite dispariția acestor fermieri. După doi ani de secetă, la câte de bine se câștigă în agricultură, fiți siguri că nu îi mai găsiți acolo”, a declarat recent  Laurențiu Baciu, președintele LAPAR.

    Vă reamintim că și anul trecut, agricultura românească s-a confruntat cu fenomenul de secetă, iar Guvernul a acordat despăgubiri pentru culturile afectate în proporție de peste 30%.

    Sursă selectivă: Adevărul.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”