Ştiri agricole

Au protestat și au primit bani mai mulți. Fermierii din Ungaria, nu cei din România!

Fermierii români au protestat pe 23 martie. Cei din Ungaria au ieșit în stradă pe 4 aprilie. Ai noștri au primit promisiuni, cei din Ungaria vor încasa un ajutor excepțional de la Guvernul de la Budapesta.

România nu are bani să sprijine suplimentar fermierii români din sectorul laptelui. A recunoscut recent acest lucru ministrul agriculturii Achim Irimescu, care, întors de la Bruxelles, a mărturisit că s-a dat undă verde pentru ca statele membre să ajute cu până la 15.000 de euro/an crescătorii de vaci de lapte. Banii, care ar reprezenta un ajutor excepțional în perioada de criză, respectiv prăbușirea prețului laptelui, rămân un vis pentru producătorii de la noi în timp ce alte state, precum Ungaria, au decis să folosească această ”portiță” pentru a-și ajuta fermierii.

Producătorii de lapte din Ungaria au protestat și ei în stradă, pe 4 aprilie, cerând sprijin de la Guvern pentru a rezista pe piață. Potrivit Magro.hu, la doar câteva zile după manifestarea lor, decidenții unguri au aprobat deja o schemă suplimentară de sprijin și fermierii vor începe să depună cereri în perioada următoare, banii  – proveniți de la bugetul național, urmând să se adauge la subvențiile de la Comisia Europeană.

Nu același rezultat rapid au obținut fermierii români care au iești și ei în stradă pe 23 martie. Au primit doar promisiuni din partea Guvernului și nici până la acest moment, nu și-au încasat subvențiile pentru creșterea animalelor, care ar urma să fie plătite de APIA începând cu 25 mai. Între timp, singurul lucru bun făcut pentru industria laptelui a fost adoptarea, miercuri, în Camera Deputaților, a unei noi legi pentru etichetarea laptelui de consum care să evidențieze la raft produsele care folosesc exclusiv materie primă din fermele autohtone. În acest fel, măcar consumatorii responsabili, care vor să ajute fermierii români, vor putea alege să cumpere doar acele produse 100% românești!

8 aprilie – ultima zi pentru a solicita sprijinul excepțional de la Comisia Europeană

Crescătorii români de vaci de lapte mai pot depune până mâine cererea de a primi un sprijin plătit din bugetul Comisiei Europene care a alocat României 11,1 milioane de euro, din care 8,7 milioane pentru sectorul laptelui, bani care, spre exemplu, în ferma lui Nicușor Șerban din Ialomița, vor însemna 3 euro/cap de animal. Ungariei i-a revenit un sprijin de 9,5 milioane de euro, calculele fiind făcute în funcție de vechile cote de lapte.

Foto: magro.hu


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


Scrie un comentariu