Furaje, seminţe, îngrăşăminteSoluții pentru grădinăViaţa la ţară

Cum transformi gunoiul de la păsări în cel mai bun îngrășământ pentru cultura de legume

Gunoiul de la păsările de curte, precum cel de la găini sau de la rațe, este un îngrășământ extrem de fertil, mai ales pentru grădina de legume, dar și pentru pomii fructiferi. Foarte bogat în azot, fosfor și potasiu, găinațul încorporat în sol poate crește aciditatea acestuia, așa că este nevoie de administrare corespunzătoare în cadrul lucrărilor agricole.

Folosirea gunoiului de găini, de la rațe sau de la porumbei are la bază un principiu: ca păsările de la care provine să fie hrănite doar cu vegetale și cât mai natural. În acest fel, și calitatea viitorului îngrășământ va fi mai ridicată. El se adună și se păstrează în magazii sau șoproane, unde să nu fie expus razelor de soare, acoperit fie de un strat de pământ, fie de folie închisă la culoare.

Pentru a fertiliza un hectar de teren agricol, aveți nevoie de circa o tonă, o tonă și jumătate de gunoi de pasăre. Cantitatea se aplică atât pentru cultura de legume, cât și pentru cea de pomi fructiferi. Fertilizarea se poate aplica și local în cuib sau pe rând în cantitate de 400-500 kg/ha.

Gunoiul de păsări poate fi administrat atât direct, cât și în soluție. Astfel, un kilogram de găinaț se pune cu 4-10 litri de apă, iar soluția se aplică în perioada de vegetație a legumelor precum tomate, gulii sau dovleceii.

Cea mai eficientă metodă de a folosi gunoiul de la păsări este prin lăsarea lui să putrezească timp de un an înainte de afi încorporat în sol. Mai mult, găinațul devine un fertilizator perfect dacă este amestecat cu un alt compost sau cu sol în concentrație de 10%. Aplicat după fermentare, furnizează plantelor nutrienții de care acestea au nevoie, arată lucrările de specialitate.

Ce gunoi de pasăre este cel mai fertil

Gunoiul de păsări are un conținut dublu, uneori chiar de patru ori mai mare de nutrienți decât gunoiul de grajd. Pe primul loc ca și eficiență este gunoiul de găină, urmat de cel de rațe și cel de gâște. Este bun și cel de la porumbei sau alte păsări, dar este mai greu de adunat cantitățile necesare pentru a fertiliza un solar sau o grădină mai mare.

Atenție! Cel mai mare risc am folosirii gunoiului de pasăre ca fertilizant este cel privind buruienile pentru că odată cu hrana, multe păsări înghit și semințe.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


5 comentarii

  1. Se poate folosi gainatul de la fermele de pasari unde sunt folositi hormoni pt cresterea rapida a acestora?
    E posibil sa contina si antibiotice?

Scrie un comentariu