• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ai avut control prin teledetecție în fermă! Iată când vei încasa subvenția pe suprafață!

    Gabriela Gimbășanu -

    Circa 55.000 de fermieri au intrat în eșantionul de control al APIA pentru anul de cerere 2015. Acești beneficiari își vor primi subvențiile abia după ce la APIA se vor clarifica toate cazurile de nereguli depitate în urma controalelor administrative și prin teledecție.

    ”Fermieri care sunt la control prin teledetecție își vor primi banii cât mai curând posibil. Rapoartele sunt introduse în sistem și acum este în curs rularea controlului administrativ și gestionarea erorilor care rezultă în controlul administrativ ai acestor fermieri. Cifra exactă a fermierilor care se află la control prin teledetecție nu o știu exact, dar cred că vorbim despre 55.000 de fermieri care au fost controlați clasic și prin teledetecție la nivel național. Pentru acești fermieri pe cererile lor se lucrează pe controlul administrativ. Acești fermieri dețin aproximativ 1.500.000 de hectare”, a declarant Nicolae Horumbă, director adjunct în cadrul APIA la o conferință de presă susținută astăzi la sediul agenției de plăți.

    Potrivit reprezentantului APIA, neregulile constatate la controale sunt destul de diverse ”pornind de la faptul că unele parcele au fost amplasate greșit și mai ales la teledetecție s-a constat că pe locul unde fermierii și-au declarat suprafețele nu se găsesc culturile și până la nerespectări de ecocondiționalitate”.

    ”Vorbim despre tot felul de situații și nereguli diverse pe care la momentul acesta nu am disponibile aceste informații. Abia după ce se realizează controlul administrativ, care nu se face automat, ci se gestionează caz cu caz, eroare cu eroare, abia atunci putem face o centralizare și să vă spunem care au fost erorile. Nu este obligatoriu ca aceași 55.000 de fermieri să fi fost la control toți și anul trecut. În fiecare an se extrage un eșantion de control din întreaga populație de fermieri, în funcție de schemele de plată pe care le accesăm. Anul trecut am avut tot atâțea fermieri, pentru că numărul de cereri nu s-a modificat prea tare față de anul 2014. Fermieri deocamdată sunt controlați și în cazul în care se constată neconformități sunt sancționați. Acești fermieri nu au primit banii și noi îi cerem înapoi. Sancțiunea aplicată presupune reducerea sumei în funcție de rezultatele controlului”, a explicat Nicolae Horumbă.

    El a exemplificat: ”Dacă găsești o cultură din același grup de plată, adică dacă în loc de grâu ai cultivat porumb, practic fermierul respectiv în afara erorii de declarare eronată a culturii nu are nici un fel de altă problemă, în acest caz fermierul nu este sancționat. Dar dacă declari teren arabil și eu acolo găsesc pășune aici avem o problemă, este vorba despre o declarare eronată care te duce în categoria ”altă folosință a terenului”. Cele mai comune erori rămân tot cele ce privesc declararea eronată a suprafețelor, am avut și multe erori în ceea ce privește ecocondiționalitate”.

    În cazul supradeclarării suprafețelor, sancțiunile pot varia de la 1% până la peste 50%. ”Sancțiunile aplicate pot fi foarte diverse„, a concluzionat Nicolae Horumbă, subliind astfel că situațiile de neconformități diferă de la o fermă la alta.


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți subvenții APIA. Listă cu aproape 8.000 de fermieri care au banii în conturi Ministrul Barbu a anunțat subvențiile APIA care se achită la sfârșitul lunii mai Fermierii care vor avea săptămâna aceasta subvențiile APIA în conturi

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte