• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Bilanţul după scandalul calului deghizat în vacă: „Orice comerciant câştigă sau pierde, important este să nu dai faliment”

    agrointeligenta.ro -

    Producătorii români au scăpat de acuzaţii în scandalul cărnii de cal. Mai greu le va fi, însă, să-şi „revigoreze” vănzările.

    Criza cărnii de cal a redus vânzările abatoarelor locale nu doar pe plan intern, ci şi pe piaţa comunitară. Nu mai vorbim de reticenţa consumatorilor pe motiv că le-a fost înşelată încrederea. În România, cel puţin, producătorii de carne de vită susţin că vânzările „nu se mai ridică la nivelul de dinante de criză”, iar pe termen scurt se aşteaptă la o reducere a cererii cu până la 20%. Cât despre poziţia ţării noastre pe piaţa comunitară, jucătorii din piaţă recunosc că imaginea României a fost afectată, însă nu chiar aşa de grav cum s-ar fi aşteptat toată lumea.

    Vânzări mai mici

    „Comenzile au scăzut, însă nu este o reducere dramatică”, spune Iulian Căzăcuţ, patronul firmei Doly-Com din Botoşani, una dintre companiile asupra cărora au existat suspiciuni – la sugestia francezilor de la Spanghero – că ar fi etichetat greşit carnea de cal. Clienţii reacţionează diferit de la ţară la ţară, unii au devenit mai prudenţi, alţii cer alte preţuri, povesteşte Căzăcuţ.Recunoaşte că scandalul i-a adus şi ceva publicitate, ba chiar gratis. Un client important din Austria, de exemplu, a prelungit contractul cu un an tocmai pentru că s-a dovedit „nevinovăţia” firmei din Botoşani. „Orice comerciant câştigă sau pierde, cel mai important este să nu dai faliment”, declară Căzăcuţ.

    Carmolimp renunţă la cal

    Compania Carnolimp, firmă acuzată de Spanghero că ar fi fost responsabilă de etichetarea greşită, a decis să nu mai comercializeze carne de cal pe viitor. „La ora actuală, e prematur să facem o evaluare în sensul unor eventuale pierderi pentru firma noastră, dar, practic, ca firmă nu avem pagube financiare, doar că suferim din punct de vedere al imaginii ca toţi procesatorii din România. La export, firma Carmolimp a vândut doar carne de cal şi numai pe comenzi din Olanda. Anul trecut, am vândut în total 3 camioane, adică 62 de tone şi numai carne de cal inscripţionată foarte clar (…) Oricum ne-am învăţat minte, de acum înainte nu vom tăia şi nu vom mai comercializa niciodată carne de cal”, a declarat patronul Carmolimp, Olimpiu Șoneriu, citat de Gândul.

    Îngrijorare în piaţă

    În această perioadă a anului, vânzările de carne sunt proaste în general, afirmă Mihai Vişan, directorul executiv al Asociaţiei Române a Cărnii, care spune că există oarecare îngrijorare printre producători, în ce priveşte percepţia consumatorilor faţă de produsele din carne.

    Şi Claudiu Frânc, preşedintele Federaţiei Naţionale a Crescătorilor de Bovine, susţine că vânzările de carne de vită sunt în scădere şi încă din perioada Sărbătorilor de iarnă. Scandalul cărnii de cal este o lovitură în plus la adresa producătorilor, afirmă Frânc. Cât despre dublarea exporturilor de carne de vită în 2012, a fost mai mult o situaţie de conjunctură. Fermierii au tăiat foarte multe animale în lipsa furajelor, motiv pentru care şi preţul la carne s-a redus semnificativ (2,5 lei pe kg în viu, faţă de un preţ normal de peste 2 euro pe kilogram pe piaţa internaţională). România n-a devenit nicidecum un mare jucător pe piaţa comunitară.

    Cu cine ne batem pe piaţa cărnii

    România nu este un jucător important pe piaţa cărnii de vită la nivelul UE, unde principalii producători sunt Franţa (cu un excedent de circa 200.000 tone de carne pe an, de unde şi ”protecţionismul” francezilor) şi Spania. România stă ceva mai bine în statistici la carnea de cal, deşi cifrele sunt mai modeste. Suntem pe locul cinci în Europa la export după Belgia, Polonia, Franta şi Olanda şi pe locul nouă la nivel mondial.

    Valoare exporturi carne
    Cal 2010 – 8,5 mil.euro
    2011-13,1 mil. euro
    2012*- 13 mil.euro
    Vită 2010- 3,4 mil.euro
    2011 – 11,7 mil.euro
    2012- 25,8 mil.euro

    *primele 11 luni din 2012
    Surse: MADR, INS


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    Miei vânduți din portbagaj. Polițiștii au împărțit amenzi Secretar de stat stat – anunț de ultimă oră despre plata ajutorului de 100 de euro la hectar Insecticidul Los Ovados 200 SE, acum autorizat pentru utilizare în cultura grâului!