Primește revista gratuită Promovează afacerea ta Despre noi și contact
ȘTIRI AGRICOLE CATEGORII PRODUSE AUTORI ARHIVĂ

IERI 23:39 Oportunitate pentru fermieri: Se deschide calea exportului de lucernă în China

IERI 23:37 Timac Agro România: Problema solurilor acide. Cum le creștem fertilitatea cu ajutorul amelioratorilor de sol

IERI 20:22 Stelian Fuia, fost ministru al agriculturii, condamnat la trei ani de închisoare cu executare. Decizia este definitivă

Fermierii acuză: Mafia consultanţilor ne vămuieşte de 30% din fondurile europene

corleone

La distribuirea banilor europeni pentru agricultură încă funcţionează sistemul feudal.

Punerea pe picioare a unei afaceri cu fonduri europene în agricultură este teribil de complicată, spun fermierii. De vină ar fi lipsa unui sistem eficient de absobţie a fondurilor, care favorizează mai mult consultanţii şi selecţia defectuoasă a proiectelor.

De asemenea, agricultorii acuză şi ”feudalizarea” fondurilor europene, dirijate către clientela politică.

„Accesarea fondurilor europene este o utopie pentru fermierii români. La cum arată sistemul acum, ai nevoie de foarte mulţi bani pentru a te gândi să accesezi fonduri UE. În Spania, de exemplu, lucrurile stau cu totul altfel. Ei au nişte proiecte standard pentru micii fermieri. Venea omul şi zicea: am cinci hectare de teren şi o vacă. La ce proiect m-aş putea încadra? Și autoritatea de acolo îi făcea toate actele pe loc, nu trebuia să mai alerge pe la zeci de instituţii pentru tot felul de documente”, a declarat pentru Agrointel Daniel Ciobanu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli din Bacău.

La noi, în schimb, s-a dezvoltat, în timp, o adevărată industrie a consultanţei pentru accesarea de fonduri europene, care a denaturat chiar scopul programelor europene pentru agricultură.

”La noi, fermierul este obligat să alerge pe la instituţiile statului pentru tot felul de documente iar apoi să scoată bani din buzunar pentru consultanţi. Există deja o adevărată castă a consultanţilor, o adevărată industrie, dezvoltată tocmai pentru că statul a refuzat să se implice în simplificarea procedurilor. Am ridicat această problemă la o conferinţă şi imediat mi-a sărit în cap un consultant pe proiecte europene. Mi-a zis apoi că are 60-70 de angajaţi şi că face proiecte pe bandă rulantă. Consultanţii, nu fermierii sunt adevăraţii beneficiari ai fondurilor europene pentru că percep comisioane de până la 30% din valoarea proiectului”, adaugă Ciobanu.

Pe lângă deficienţele legate de consultanţă, există grave disfuncţionalităţi şi la selecţia proiectelor.

”Fondurile europene sunt câştigate mereu cam de aceeaşi în fiecare judeţ. Multe dosare sunt declarate neeligibile, chiar dacă rămân bani. Nu există un sistem de monitorizare a celor care îşi fac treaba defectuos sau cu rea-voinţă”, a mai spus Ciobanu.

Agricultorii susţin că fondurile europene nu pot fi accesate de fermierii de dimeniune mică sau medie, ci doar de marii fermieri care deţin complexe integrate, au conexiuni politice şi accesează alte linii de finanţare.

”Fondurile europene nu pot fi accesate de fermierii mici sau medii. Este o iluzie. Începi să demarezi proiectul 1-2 ani iar apoi constaţi că nicio bancă nu-ţi finanţează partea ta de 20-30%. Apoi, consultantul trebuie plătit chiar dacă tu nu ai certitudinea că proiectul este eligibil. Clauzele de eligibilitate se schimbă mereu. De exemplu, îţi cer instalaţii de udare, chiar dacă nu există sistem de irigaţii în zonă. Sau, îţi cer moară chiar dacă proiectul tău n-are legătură cu producţia finală. Eu nu conosc cazuri de fermieri mici care să fi avut succes cu fondurile europene”, a declarat pentru Agrointel, Ion Mănăilă, preşedintele Asociaţiei de Marketing şi Consultanţă Agricolă ”ASOMAR” Teleorman.

Au existat, de asemenea, grave deficienţe şi în alocarea fondurilor europene pentru programele de modernizare iniţiate de primăriile de la sate, potrivit fermierilor. De exemplu, în martie 2011, primăriile din ţară aveau depuse proiecte totale în valoare de 7,5 miliarde de euro. Numai că acestora nu li s-a spus de la început că fondurile alocate acestui program sunt de doar 1,4 miliarde de euro iar autorităţile au continuat să primească dosare. Rezultatul: proiecte în valoare de 6 miliarde de euro aruncate la coş. Asta înseamnă minim 600 de milioane de euro care s-au dus pe consultanţi şi avizări.

Oficialii Băncii Naţionale a României au atras recent atenţia asupra pericolului ”feudalizării” fondurilor europene în România, prin crearea unor adevărate filiere prin care autorităţile judeţene dirijează aceşti bani către clientela politică.

Fermierii români s-au plâns nu o dată de lipsa de finanţare – subvenţia la o treime faţă de fermierii din vest, lipsa creditării din partea băncilor, imposibilitatea accesării fondurilor europene, etc, lucruri care îi pun în imposibilitatea de a concura de la egal la egal cu agricultorii din vest. În condiţiile în care peste 80% dintre fermieri apelează la credite-furnizor pentru efectuarea lucărilor agricole curente, nu este de mirare că asistăm la un proces accelerat de vânzare a terenurilor către străini, sprijiniţi puternic de sistemul bancar din ţara de origine şi de politicile coerente de încurajare a achiziţiei de terenuri înafara graniţelor, susţinute de statele lor.

EXITCARD EXITCARD

Lavanda aduce 8000 de euro/ha. Un român a dovedit că se poate face agricultură profitabilă chiar şi pe un singur hectar

curs3

Cum începi o afacere cu ciuperci. Primul pas: şcoala de ciupercari

Nu aruncaţi PET-urile! Sere, solarii şi case din cel mai comun deşeu produs de gospodăriile din România

Încălzire cu costuri zero: Cum se construiește un panou solar din cutii de bere

Cum să-ți deschizi un cont IBAN în euro fără comisioane Cum să cumperi din SUA, mai ieftin Cel mai ieftin transfer de bani internațional
 1. Corect !….institutiile statului sunt impotriva cetateanului si sunt date „aprobari” numai pe criterii politice si pe criteriul „si mie ce-mi iese”……singura solutie este aceia de a elimina efectiv acest sistem bugetofag si crearea unor proiecte standard pentru mici si medii fermieri care sa fie accesate imediat si fara ca fermierul sa bata la toate usile bugetarilor di tara asta…..am devenit tara stampilelor , avizelor , aprobarilor , eligibililor si controalelor…..!

  RĂSPUNDE
 2. ce promisiune a uitat ministrul transporturilor, RELU FENECHIU ?????
  Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, si-a asumat faţă de reprezentanţii FMI conform Hotărârii de Guvern privind funcţionarea instituţiei pe care o conduce pentru finalizarea selecţiei managerilor privaţi la companiile din subordinea ministerului( cel mai tarziu sfarsitul lunii februarie-2013).
  “Intenţionez ca în cel mai scurt timp să avem manageri privaţi la CFR Marfă şi CFR Călători, şi îmi voi asuma angajamentul faţă de FMI , pentru a avea management privat la toate companiile”, a declarat ministrul.

  TAROM ARE MANAGER PRIVAT,CFR INFRASTRUCTURA ARE MANAGER PRIVAT, CFR MARFA ARE MANAGER PRIVAT, LA CFR CALATORI SE CONTINUA JAFUL, DE CE DL. FENECHIU ?

  RĂSPUNDE
 3. totul e o prostie vrei sa te dezvolti trebuie so faci pe bani tai ca ei iti cer un brat de harti si un diplomat de bani casa te ajute asa ajuta taranu guvernu platesti spaga peste tot daca ai nevoie de un proiect casa il aprobe vor 30 40 la suta din valorea lui si dupa tot taranu plateste ipozit taxe si cu ce mai ramne produci legume multe si ei ce fac aduc de afara sa le scada pretu la ale noastre ca cica sunt prea scumpe dar ei depe scaun nu stie cum se munceste la tara

  RĂSPUNDE
 4. Functionarii APIA trateaza fermierul ca si cum ar da acesti bani din buzunarul propriu si se considera chiar proprietarul institutiei…… prin functia pe care o are ,se trezeste in mana cu o stampila pe care crede ca o poate folosi numai daca vrea EL.
  Am auzit expresii de genul : ” EU dau sute de milioane pe luna” , „AM platit luna asta sute de milioane” ,”EU semnez in fiecare luna miliarde si am un salariu de 4000 de Ron…. de acum nici EU nu-mi mai bat capu’ ” ….. iau totul in personal si considera ca este o favoare pe care EL o face fermierului pentru acest „deranj”….!

  RĂSPUNDE
 5. Spergeti bancile. Demisia Mugur Isarescu, demisia clasa politica care a dat totul pe mana bancilor si corporatiilor straine. VEDETI CE SE INTAMPLA IN BULGARIA!

  RĂSPUNDE
 6. sa-si taie mana toti descultii care au stampilat socialismul si intoarcerea perceptorilor in viata lor

  RĂSPUNDE
 7. cum d-ta iei 4000 le ron/luna numai ca sa verifici un proiect facut de „consultanti”,cand d-ta ,functionar esti platit sa-mi spui pentru ce proiect m-as incadra si sa mi-l faci,sa mi-l aprobi!?
  JOS CASTA CONSULTANTILOR!

  RĂSPUNDE
 8. Moarte COMUNISTILOR

  RĂSPUNDE
 9. Cat de fraieri putem fi ….

  RĂSPUNDE
 10. Cooperativele apdrp-consultanti sunt o realitate, consultantii sunt organizati in asociatii profesionale, azi racoleaza membrii lucratori din si clienti platitori prin apdrp, si maine cineva va scrie ca trebuie sa ai consultant agreat de aceste organizatii recunoscute, adica se va oficializa cooperativa.
  Pe toate treptele apdrp ti se spune pe fata cu cine sa faci proiectul daca ai cumva indoieli.
  Proiectele sunt copy-paste, bazate pe vorbe si montaje tehnico-economice sf, castigate pe criterii articficiale tintite abil de membrii cooperatori apdrp-consultant agreat, cu singurul scop prinderea proiectului, se modifica ulterior de zeci de ori prin acte aditionale, si asa multe sufera grave disfunctionalitati in implementare si dupa punerea in functiune, ca sa nu mai vorbim de imposibilitatea lor de a supravietuii in actualul mediu economic datorita lipsei de previziune.
  Dar banii s-au dus pe mutanti neviabili, acum multi in lichidare si faliment.
  Despre banci si modul in care cineva, banuim cine si de ce, le-a bagat in joc sa ne pune piciorul pe gat, numai de rau, dar altadata…

  RĂSPUNDE
 11. ADEVARATA, ADEVARAT, ADEVARAT!Dar mai exista un aspect la fel de nociv, si impreuna, cu atat mai mult : „beneficiaru” isi propune din start valoarea „parandarat-ului” dupa care cauta furnizor corespunzator, pune conditii atat consultantului (care la randul lui are de dat vami)cat si furnizorului,(ca tot sunt bani nerambursabili)si uite-asa ne ducem fix de rapa cu totii!

  RĂSPUNDE
 12. Cancerul atragerii fondurilor europene sint CONSULTANTII… Ei au terminat totul, Autoritati de management, functuionari tot.

  RĂSPUNDE
 13. Daca nu va place de anumiti consultanti,veniti la mine.Si nu trebuie sa-mi dati nici-un fel de spaga,nici sa va i-au pana la 30% din valoarea proiectului.
  Singurul lucru pe care vi-l cer este sa fi-ti onesti cu voi si cu mine.Abia astept sa discutam.

  RĂSPUNDE
 14. Pai vorbiti concret cat luati pe proiect (sau procent) ….si dati cateva exemple pe 112 ,121 sau 141 cu UDE calculate la 7-10 ha cereale. Sau construirea a 1000 m de sere cu toate utilajele necesare.

  RĂSPUNDE
 15. Democratia Hotiei, aceasta-i eticheta societatii romanesti de dupa anul 1989 si pana azi. Am abolit dictatura si am inlocuit-o cu Megahotia care a distrus totul! Oamenii cinstiti au fost eliminati de peste tot.Nu toti comunisti sunt hoti spre deosebire de capitalisti, care sunt megahoti fara exceptie! Toti semianalfabeti se cred descoperitorii Adevarului, dar fara exceptie sunt niste Ignoranti, cei care au distrus Romania!

  RĂSPUNDE
 16. Consultantii inventati si impusi de guverne tot timpul ideile oamenilor puse la gunoi numai ei au dreptate.Ex.Daca cresti animale nu iti aproba proiectul.Micul dumnezeu consultant spune ca iti trebuie si abator.Boul pai eu cresc animale pt lapte.Dar atoatestiutorul consultant de profesie metalurgist e mai presus de ideile si sacrificiile noastre.Daca nici procuroru-doctoras nu face nimic adio fonduri

  RĂSPUNDE
 17. este buna ideea din Spania, face funcionarul tot pt. fermierii cei mici si medii

  RĂSPUNDE
 18. Consultantii au ajuns o „necesitate” si din cauza pasivitatii asociatiilor producatorilor din agricultura.
  Lipsa totala de initiativa (sint destui studenti care pot ajuta la formele de accesare,contacte active si chiar cooperarea cu alte asociatii din vest,…) duce la dependenta de factori cum sint acesti consultanti.
  Nu toti sint la fel.Nu-mi pot imagina ca o asociatie de producatori nu e in stare sa incheie un contract cu un consilier pentru toti membrii ei. Dar e mai usor sa te vaieti,sa te plingi,sa stai cu mina intinsa…Aceste asociatii seamana leit cu „sindicatele”, care nu fac nimic pentru membrii lor.

  RĂSPUNDE
 19. ca sa nu mai vorbim de firmlee de consultanta care apartin sotiilor/sotilor/socrilor angajatilor din minister sau din corpurile de control..oare de ce nu ii vede nimeni

  RĂSPUNDE
 20. Ceeace opresc ei ( 30 % ) este MITA care se cere pe ascuns. Daca accepti primesti FONDURI, daca NU , nu vezi fonduri, deaceea nu se pot cheltui fondurile. Daca nu obtin cei 30% , mai bine trimet banii inapoi Europei.

  RĂSPUNDE
 21. Consultantii lucreaza mana in mana cu cei ce aproba acele fonduri. Asta este filiera care se foloseste sa isi insuseasca banii europeni, de aia s-a suparat primul ministru ca , s-ar vi obtinut prea putin, se pare ca nu este multumit pentru ca nu are destul de furat, ca asa putem spune, furat. De mic copil am fost invatat ca cel ce minte ( plagiatul este de fapt tot o minciuna) acela si fura. Minciuna si furtul se asociaza.

  RĂSPUNDE
 22. Consultanta ca si consultanta dar de ce nu spuneti nimic de sapgile uriase care se cer? George a intuit situatia care e ca in proverbul ala in care se spune ca daca nu dai nu ai. Asta e realitatea si de aceea nu se cheltuiesc fondurile in intregime. Absorbtia fondurilor se va face in intregime cind va exista un sistem care sa favorizeze multimea si nu un grup de interese.

  RĂSPUNDE
 23. Este o realitate ! Si in toate domeniile de activitate se practica jaful intermediarilor. Iar primii beneficiari sunt exact cei prin care se deruleaza finantarea. Ministerul muncii si Comisia din Parlament care este responsabila de acest sector.

  RĂSPUNDE
 24. Din pacate recomandarea unui anume consultant,pleaca direct de la persoana angajata la Directia Agricola,APIA sau Camera agricola(cum se vor mai numi)si de la care mergi sa ceri informatii despre accesarea de fonduri europene.Din cauza ca primim cea mai mica subventie din UE,oricat am incerca,nu vom fi niciodata competitivi fata de produsele din import,un alt motiv fiind acela ca noi ne bazam intreaga afacere doar pe subventia primita.Ce ne vom face in momentul in care ni se taie subventia ? Mereu am sustinut ideea ca daca vrei sa rezisti pe piata,trebuie ca toata afacerea sa aiba o fundatie solida,un plan bun de afaceri,un consultant obiectiv alaturi de agricultor,fara se se bazeze pe subventii.Subventia trebuie privita doar ca un ban in plus,si nicidecum solutia la a nu da faliment.

  RĂSPUNDE
 25. Cred ca Basescu e de vina si aicea cu consultantii, e oamenii lui, iar guvernul nu poate sa scape de ei…:)

  RĂSPUNDE
 26. descultilor socialism ati votat socialism aveti

  RĂSPUNDE
 27. si ce face USL in privinta asta? creste taxa de la 30 la 40%

  RĂSPUNDE
 28. Nu exista consultanti pe agricultura decat incepand cu anul 2009, iar ei sunt f. putini la nivel national, mai ales ca o serie de ingineri in agricultura diplomati nu numara mai mult de 60-70 / universitate din care daca ies 4-5 capabili, restul sunt de umplutura pentru ca nu practica meseria ori nu sunt lasati sa practice de catre carnatarii din P.C.R care vezi doamne s-au transformat in „arendaşi” din fosti mecanici de C.AP.uri :) … Asa ca … Apropos, ba da voi pe cine pacaliti aici cu revista asta? acum pe bune … Voi nu stiti ca in REPUBLICA, PROPRIETATEA PRIVATA ESTE INTERIZSA DE CATRE ION ILICI ILIESCU ? … Iar ala e in parlament pe acolo … Despre ce agricultura performanta vb. … ?! Care proprietati cand toti taranii sunt infundati in tribunale sa-i curete justitia de terenuri si ce mai au si ei de la parintii lor …

  RĂSPUNDE
 29. pai logic, in romania banii se fac pe bisnitareala. mortii lor de consultanti, Uniunea Europeana da bani pentru dezvoltare de proiecte economice nu sa plateasca sfatuitorii. Plus inca o chestie fff importanta: Romanul nu a avut niciodata flerul afacerilor, deci cand auzi de consultanta in Romania mai bine te impusti. Sa zica cineva cateva proiecte de amploare ce au avut un succes rasunator. ma indoiesc.

  RĂSPUNDE
 30. In orasul meu au vrut sa faca o groapa de gunoi pe bani europeni…..dupa ce au facut vre-o 4 studii de fezabilitate (adica au papat banii prin firmele lor) ,cand a fost sa faca proiectul, NU au fost in stare…!…..atat de prosti sunt…!….acum trebiue sa returneze banii europeni…..dar nu-i doare sufletul pentru ca sunt bani din bugetul local (ai contribuabililor)…!

  RĂSPUNDE
 31. asa este…ti se ia bani de cei de la consultanta fara sa ai certitudinea ca se accepta dosarul. Corect ar fi sa platesc cand se apoba dosarul daca nu se aproba e vina ta de consultant ca nu sti ce inseamna un dosar eligib care poate fi aprobat si intocmit corespunzator. Se aproba poftim bani nu ..pt ce sa te platesc daca nu iti dai interesul sa castigam amandoi?

  RĂSPUNDE
 32. Soluţia ar putea fi existenţa unor proiecte-tip care să se poată depune pentru cele mai frecvente solicitări de finanţare. Aşa cel puţin nu se vor mai putea solicita sume piperate pentru completarea lor. Dar proiectele acelea tip ar trebui elaborate de autorităţi şi bine verificate înainte. Ce ziceţi?

  RĂSPUNDE
 33. În Spania se folosesc aceste proiecte tip,astfel timpul este mult mai scurt până la obţinerea finanţării.Cât despre problema cu cei 30%,este interesant că aceşti consultanţi îţi sunt recomandaţi direct de la APIA.Ar fi interesant o anchetă jurnalistică făcută cu camera ascunsă pe acest subiect!

  RĂSPUNDE
 34. Mi s-a propus si mie sa fac un proiect TIP pentru ciupercarie. GRATIS. Apoi sa-l foloseasca altii si sa incaseze banii

  RĂSPUNDE
 35. Ar fi mult mai usor pentru ca s-ar scapa de atata alergatura si birocratie. Am vazut la emisiunea Ferma un fermier spaniol care era inscris in asociatie( ce ar fi un lucru foarte bun de realizat si-n tara noastra) si care spunea asa: au venit cei de la asociatie si au vazut miniferma pe care o am de cateva capete de vaci si micile anexe care le avea si m-au intrebat : vrei sa te extenzi cu animale mai multe ,teren, modernizarea fermei si multe altele printrun proiect cu fonduri europene? nu trebuie decat sa semnezi aici si noi facem totul! Am spus da…. si eu nu am facut absolut nimic privind dosarul, asociatia s-a ocupat de tot si chiar a mentionat ca au proiecte pentru dezvoltare standard care merg cu ele la sigur. Si eu as fii de acord cu asa ceva si cred ca numai eu, da corect din productia mea pot plati si cofintarea data de o banca sa acopere partea mea de inceput plus comisionul asociatiei care sa fie unul real si justificat. Haideti sa invatam si lucrurile bune care se fac in tarile europene daca vrem sa ne dezvoltam si sa exploatam pamantul asta roditor dat de D-zeu pentru ca noi toti avem de castigat un trai decent si curat

  RĂSPUNDE
 36. Alta problema ar fi implicare bancilor in demararea afacerilor agricole, de ce nu inteleg ca au de castigat din agricultra doar e nevoie de un termen pana afacerea incepe sa produca.Dansi vor dobanzi mari si cat mai repede inapoiate sumele ….la o plantatie e nevoie de min trei ani sa produca cine te intelege?

  RĂSPUNDE
NUME (necesar)
E-MAIL (nu va fi publicat)
WEBSITE (opţional)
ABONAMENTE CONTACT PUBLICITATE TERMENI ȘI CONDIȚII COOKIES