• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Zațul de cafea – o soluție pentru grădina ta. Iată la ce îl poți folosi

    agrointeligenta.ro -

    Zațul de cafea poate avea mai multe întrebuințări în grădină, în cultura de legume, de plante aromatice sau de flori. Este foarte simplu de folosit și, dacă obișnuiți să beți câte o cafea în fiecare dimineață, aveți deja o sursă sigură de ”materie primă”. Puteți să vă interesați și la baruri sau restaurante din apropiere care de obicei aruncă zațul rămas după prepararea cafelei, așa că sunt șanse mari să fie deschiși să vi-l păstreze decât să îl arunce la gunoi.

    Iată la ce puteți folosi zațul în grădină:

    Zațul de cafea ca fertilizant

    Cea mai cunoscută utilizare a zațului de cafea este ca fertilizant și este foarte ușor de folosit, putând fi pus direct în pământ, la baza plantelor. De reținut însă că deși zațul este o sursă ideală de azot, efectele sale nu se văd imediat, ci doar după o anumită perioadă în care zațul este descompus în mod natural. Această utilizare aduce însă și alte beneficii precum îmbunătățirea calității solului, a conținutului său organic, ajută la drenaj, sporește capacitatea de reținere a apei și aerisește substratul. Zațul de cafea este iubit și de către microorganisme și atrage râmele.

    Dacă aveți rețineri privind efectul folosirii zațul de cafea asupra nivelului de aciditate din sol, trebuie să știți că odată opărit, el atinge un nivel neutru al PH-ului, așa că nu aveți nici un motiv de îngrijorare.

    Zațul de cafea ca ”ingredient” în compost

    În cantități mai mari, zațul de cafea poate fi adăugat în compost, chiar împreună cu filtrele de cafea, care se descompun și ele. Este, de altfel, cea mai practică metodă de a folosi resturile adunate de la cafeaua matinală. Ca și în cazul fertilizării, vorbim de o sursă de azot care va completa amestecul lăsat la compostat.

    Zațul de cafea pentru mulcire

    Este, desigur, o utilizare care necesită o cantitate mai mare de zaț de cafea.

    Zațul de cafea pentru a alunga unii dăunători

    Vorbim mai ales de melcii cu cochilie și limacșii despre care grădinarii cu experiență spun că nu se ”înțeleg” cu zațul de cafea și deci evită pământul unde acesta este presărat.

    Zațul de cafea pentru a ține la distanță și pisicile

    Pisicile care de obicei își fac nevoile între plantele din grădină sau doar iubesc să se tolănească printre ele, punându-le la pământ, vor fi alungate de mirosul zațului de cafea.

    Zațul de cafea pentru vermicompost

    Este o hrană iubită de către râme, așa că este un ingredient util la obținerea vermicompostului.


    Te-ar mai putea interesa

    Principalele teme din agricultura ecologică de la nivelul UE, dezbătute la Madrid Cum se produce porumbul siloz bio, baza furajării vacilor de lapte din fermele Silvania Bio Plante capcană și benzi înierbate – mijloace de sporire a gradului de reziliență în culturile ecologice

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte