• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ștefan Muscă, fermier: Supermarketurile se răzbună pe noi! Au tăiat cantitățile de lapte preluat din fermele românești!

    Gabriela Gimbășanu -

    Fără subvenții în conturi, cu datorii în bănci și cu un preț mic pe laptele pe care îl produc, crescătorii de vaci din România au primit o nouă lovitură.

    Potrivit liderului lor sindical, fermierii au fost anunțați de către procesatori că au scăzut comenzile din partea marilor retaileri și, în consecință, se va mai prelua doar jumătate din cantitatea de lapte pe care, în mod normal, producătorii o livrau către fabricile de lactate.

    Ștefan Muscă, fermier din județul Giurgiu și președintele filialei Giurgiu a Agrostar, a declarat astăzi, marți – 19 aprilie, la ședința Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, că marii retaileri au început să facă presiuni asupra celor care susțin noua lege a comercializării produselor alimentare, inițiativă care a primit astăzi vot favorabil din partea comisiei de specialitate.

    ”De două luni de când venim în Comisia de Agricultură de la Camera Deputaților supermarket-urile au început deja o campanie împotriva producătorilor de lapte, nu mai preiau toată marfa de la procesatori. Uitați aici lista pe care ne-a trimis-o procesatorul prin care ne anunță că nu mai poate să preia decât 55% din laptele pe care îl produc, pentru că hipermarket-ul vrea să se răzbune pe noi, tocmai pentru că am susținut această lege”, le-a spus deputaților prezenți la dezbatere Ștefan Muscă, președintele filialei Giurgiu Agrostar.

    preluare lapte

    De cealaltă parte, reprezentantul marilor rețele comerciale, prezent și el la dezbaterea din Parlament a declarat pentru Agrointeligența că nu se fac presiuni.

    ”Practic, pe zona de supermarket, hipermarket nici unul dintre membrii noștri nu a făcut nici nu fel de presiune asupra nici unuia dintre procesatorii sau furnizorii noștri. Noi am încercat să stăm de vorbă cu ei și să înțelegem ceea ce se întâmplă, dar nimeni nu a venit vreodată și nu a făcut presiune la nivelul unui furnizor de-al nostru, care la rândul lui să facă presiune asupra micului producător. Cu privire la ceea ce a susținut azi fermierul la Comisia de Agricultură, nu poate să fie vorba decât despre faptul că cererea din zona de lapte a scăzut datorită Postului. Nici unul dintre membrii noștri nu a decurs la astfel de gesturi (de a face presiuni – n.r). Interesul nu este acela de a pune presiune și de a încerca să obținem ceva. Până în prezent, tonul nostru la discuții a fost unul calm, încercăm și noi să înțelegem ce se întâmplă și de ce trebuie să asistăm la o discuție în care se pare că am reușit să terminăm industria laptelui, vrem să distrugem procesarea de carne și, într-un final, hipermarketurile. Atunci vom fi o mare familie fericită, unde nu vom avea ce să producem și dacă vom avea ce să producem nu vom avea unde să vindem”, a declarat pentru Agointeligența Florin Căpățână, vicepreședintele Asociației Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR).

    Vă reamintim că recent, Parlamentul României a adoptat o lege pentr etichetarea laptelui de consum prin care procesatorii sunt obligați să scrie pe ambalaj dacă și în ce procent folosesc lapte praf, precum și țara de origine a laptelui materi-primă. Doar producătorii care utilizează doar lapte din ferme autohtone mai pot scrie pe ambalaj că produsul este unul românesc. Mai mult, astăzi, deputații din Comisia pentru agricultură au votat un raport de adoptare pentru ca marile magazine să fie obligate să aibă la raft cel puțin 50% produse provenind de la fermieri/furnizori locali. Noua prevedere mai trebuie însă să primească votul final la plen pentru a intra în vigoare.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd