• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Semănatul porumbului la densități mari (I). Fermierul Adrian Georgescu ”urcă” până la 75.000 de boabe la hectar și pariază pe tehnologiile de păstrare a apei în sol

    Gabriela Gimbășanu -

    Creșterea densității de semănare a porumbului este soluția pentru a obține producții mai mari. Este tendința la nivel european care își face simțită prezența și în fermele românești unde agricultorii fac, de la un an la altul, pași spre un număr mai mare de plante la hectarul cultivat cu porumb. Agrointeligența vă prezintă un mini-serial despre fermierii care au ales anul acesta să mizeze pe hibrizi pentru densități mari și pentru care se aplică tehnologii specifice care, la final, au scopul de a oferi un randament mai bun și implicit câștiguri mai mari de pe aceeași suprafață agricolă exploatată.

    Adrian Georgescu se numără printre fermierii care au luat decizia ca anul acesta să crească densitatea la hectar a porumbului. În 2015 a avut 68.000 de plante la hectar, iar pentru lucrările din această primăvară s-a pregătit cu hibrizii potriviți pentru a trece de 70.000, ajungând chiar la 75.000 de plante la hectar la cultura irigată.

    Ferma lui Adrian Georgescu este situată în județul Ialomița, în localitatea Smirna, și se întinde pe o suprafață de 2.500 de hectare în proprietate și în arendă, terenuri cultivate an de an cu păioase și prășitoare.

    ”Am semănat în toamnă 950 de hectare de păioase, 500 de hectare de rapiță, 85 hectare de orz, 170 hectare de floarea-soarelui și 700 de hectare de porumb. Cred că ne putem considera norocoși pentru că avem sistem de irigații. În proporție de 70%, suprafața fermei este amenajată cu posibilitatea de a fi irigată în caz de nevoie. La momentul la care vorbim nu am reușit încă să termin de însămânțat întreaga suprafață ce a fost lăsată pentru primăvară, dar am reușit să trec de jumătate la suprafața cultivată cu porumb”, a declarat pentru Agrointeligența Adrian Georgescu, fermier în județul Ialomița.

    A ales hibrizii Pioneer pentru cultura de porumb

    Pentru cultura porumbului, fermierul ialomițean rămâne și în acest an fidel hibrizilor de la Pioneer cu care, spune el, a obținut mereu rezultate foarte bune.

    ”Pentru cultura de porumb am ales hibrizii de la Pioneer. Anul acesta merg cu P9903 – un hibrid semitimpuriu, din grupa FAO 360, pe care îl semăn la o densitate de 70.000 plante la hectar. Mai pun P0023, un hibrid semitradiv, din grupa FAO 400, pe care am ales să-l semăn la o densitate de 72.000 de plante la hectar, P0412, un hibrid semitradiv din grupa FAO 480, unde am ales să semăn 72.000 de plante la hectar, P0216, un hibrid semitradiv din grupa FAO 450, tot 72.000 de plante, P9721 cu 68.000 de plante la hectar și P9737 cu 70.000 plante. Nu doresc să depășesc 72.000 de plante la hectar, chiar dacă suprafața de porumb este irigată. Anul trecut cu 68.000 de plante la hectar am reușit să obțin o producție de 8.500-9.000 kg/ha”, a mai spus ialomițeanul.

    Lucrări pentru a păstra apa în sol

    Pentru că la cultura de porumb vorbim despre densități mari de plante pe hectar, orice cantitate de apă salvată în sol poate face diferența între câștig și pierdere. În acest sens, Adrian Georgescu a pregătit terenul încă din toamnă și are mereu grijă ca lucrările pe care le efectuează să nu permită evaporarea apei acumulate.

    ”Pentru că am ales să folosesc densități mari la cultura de porumb, pregătim terenul din toamnă cu o arătură adâncă și facem o trecere, o pregătire, urmând ca în primăvară să mai facem o trecere cu un combinator și apoi să semănăm. Lucrările solului le facem în așa fel încât să ne asigurăm că nu eliminăm apa din sol. La asemenea densități, chiar dacă ai sistem de irigații, este foarte important să menții cât mai mult apă în sol. În ceea ce privește perioada de semănat și aici trebuie acordată o atenție deosebită. Anul trecut am intrat la semănat ceva mai devreme și nu prea a fost bine, așa că anul acesta am mai stat puțin, undeva la 1 aprilie ne-am apucat de semănat. În general, perioada de semănat nu diferă față de o densitate, dar încercăm să intrăm cât mai repede. În ceea ce privește dispunerea plantelor pe rând, nu vorbim despre o dispunere specială, gen rânduri gemene sau intercalate, ci eu semăn porumbul în rânduri. Pentru semănat folosesc semănătorile de ultimă generație pe care le-am achiziționat recent, dar totul ține de reglajul densității”, a explicat Adrian Georgescu care sunt principiile pe care le respectă pentru a se asigura de reușita culturii înființate.

    corn-emerging
    2.000-2.500 lei investiție la hectar

    Având în vedere că vorbim despre un număr mai mare de plante la hectar, cantitatea de îngrășăminte, dar și tratamentele aplicate pentru combaterea bolilor, dăunătorilor și a buruienilor sunt mai ridicate comparativ cu o cultură înființată cu o densitate normală.

    ”Investiția medie pentru un hectar de porumb la o densitate mai mare de 68.000 plante la hectar se situează undeva la 2.000-2.500 lei. Dacă anul trecut am avut o producție de 8.500-9.000 kg/ha în condiție în care am aplicat o densitate de 68.000 de plante la hectar, anul acesta, mărind densitatea, îmi doresc să obțin și producții mai bune, dar nu depinde totul de noi, depindem și de precipitații, de regimul pluviometric. Noi ne facem datoria, aplicăm îngrășăminte, noi suntem pregătiți de maximul de producție al hibridului la tehnologia pe care o aplicăm, dar nu totul depinde de noi”, ne-a mai spus fermierul.


    Te-ar mai putea interesa

    Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului