Fermieri de succesTractoare și combineViaţa la ţară

Vasile Scutaru: Un fermier cu 120 de hectare și tot atâția cai putere la tractor

În zona Moldovei, la fel ca și în toată România, definiția unui fermier mic sau a unuia mijlociu poate fi una subiectivă, raportată la vecinii de exploatație. Astfel, dacă ar fi să comparăm cu afacerile pe mii, chiar zeci de mii de hectare din această parte a țării, am putea spune că Vasile Scutaru cu cele 120 de hectare ale sale este un fermier…mic. Dacă îl comparăm cu cei care lucrează până în 5 hectare, atunci agricultorul din satul Izvoarele, comuna nemțeană Dumbrava Roșie este un fermier…mare.

Fermier mic sau mare, Vasile Scutaru investește. Investește în ceea ce pune în pământ și investește în utilajele cu care lucrează. A învățat că în agricultură nu prea poți să te joci când vine vorba de calitate și că la ceea ce te zgârcești acum vei plăti dublu mai încolo. Așa că la tractoare, Scutaru a mers…pe verde. Acum e mulțumit atât de capacitate, cât mai ales de fiabilitate și de consumul de carburant cu care își face lucrările. Când ești fermier mic/mare, toate aceste aspecte sunt esențiale.

”Lucrez 120 de hectare, sunt un fermier mic pentru zona în care îmi desfășor activitatea. În acest an am mers pe culturile clasice, floarea-soarelui, orz, orzoaică de toamnă, grâu de toamnă, soia și porumb. Anual facem rotația culturilor, pentru ca plantele să beneficieze de tot ce au nevoie din sol. Am ales să lucrez terenul cu tractorul John Deere de 120 de CP. Acest tip de tractor este potrivit pentru suprafața pe care o lucrez eu. Alegerea unui tractor de capacitate mai mare nu rentează pentru un astfel de teren. Terenul pe care îl lucrez eu nu este compactat, vorbim despre parcele mici de teren. Avem în dotare utilaje purtate, nu tractate, care să ne permită să ne deplasăm de la o parcelă la alta”, a declarat Vasile Scutaru, fermier în județul Neamț.

L-am întâlnit pe fermier la inaugurarea sediului IPSO Agricultură din Roman, companie prin care Vasile Scutaru și-a și cumpărat tractorul cu care își lucrează tot pământul. ”Tractorul John Deere l-am achiziționat prin intermediul celor de la IPSO Agricultură încurajat fiind de serviciile pe care le oferă fermierilor cu care colaborează. Anul trecut, în decembrie am avut probleme cu tractorul. Pentru că vremea ne-a permis, în decembrie am intrat să discuim și m-a lăsat cutia de viteze de la tractor. Am adus utilajul la service, a fost reparat într-un timp extrem de rapid și acum răspunde la comenzi”, și-a amintit fermierul.

tractor john deere 120 cai putere

Iar când ai câte un cal putere pentru fiecare hectar pe care îl lucrezi, tractorul devine cel mai important partener de afaceri pe care îl poți avea în fermă. Unul de care nu te poți lipsi prea mult și la care trebuie să ai siguranța că, dacă apare o problemă, ea se poate rezolva în timp util.

1 comentariu

  1. E discutabil!
    Numai ca JD are consumul cel mai mare si pretul pieselor de schimb,la fel.
    Cu un singur tractor de 120 de CP e foarte greu sa te incadrezi in timp in campanie. Trebuie sa semeni in 5 zile ca sa nu te prinda ploile,ce faci? Cu ce pregatesti terenul si cu ce semeni? Cu ce iti duci la camp in aceiasi zi ingrasamintele? …si semeni la anu’ si La Multi Ani!
    Iar daca cutia aia de viteze a cazut la un tractor nou-nout, ce sa mai spunem?
    La suprafete mici,e preferabil sa ai 3 tractoare sh de 10 000 de euro decat unul nou de 70 000.Chiar daca “iti cade” cutia sau motorul la unul, mai ai doua si iti termini treaba la timp. Cand ai unul, nu ai nici unul!

Scrie un comentariu