• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Oierii din toată țara se reunesc la Târgul Expozițional de Miei, Pielicele şi Produse Tradiţionale pe 7-8 mai

    Roxana Dobre -

    Cea de-a XI-a ediție a Târgului Expoziţional de Miei, Pielicele şi Produse Tradiţionale se va desfășura anul acesta în zilele de 7 și 8 mai, la Stațiunea Popăuți din Botoșani. Ca și în anii trecuți, evenimentul va fi locul de întâlnire al crescătorilor de ovine, dar și unul al discuțiilor cu cei mai importanți oficiali din sectorul agricol și nu numai. 

    La ediția din 2016 a cunoscutului târg din județul Botoșani sunt așteptați invitați se deamă precum: Achim Irimescu, ministrul Agriculturii, Laurenţiu Baciu, preşedintele LAPAR, Nini Săpunaru, preşedintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor, prefectul Dan Nechifor, Gheorghe Sorescu, preşedintele Consiliului Judeţean, parlamentarii judeţului Botoşani.

    Târgul este organizat de Asociaţia Crescătorilor de Ovine şi Caprine Moldoovis, Staţiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor Popăuţi, Primăria Răchiţi şi Consiliul Judeţean Botoşani prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale.

    invitatie Botosani

    Cea mai profitabilă rasă de oi de carne a fost obținută la Botoșani

    Cea mai profitabilă rasă de oi pentru carne a fost obținută la Stațiunea de Cercetare din Popăuți, județul Botoșani, acolo unde cercetătorii au reușit o încrucișare spectaculoasă între oaia Karakul de Botoşani, cu rădăcini uzbece, şi a rasei „Cap negru german“.

    Cercetările dedicate au început de aproape zece ani. Au fost studiate posibilităţile genetice şi de adaptare a noii specii de ovine. Cei mai experimentaţi zootehnişti de la Popăuţi spun că au gândit cu prioritate ca noua oaie să impresioneze la capitolele cantitate şi calitate a cărnii.

    „Ne-am propus aici, la staţiunea de cercetare, să facem o nouă rasă de oaie. O rasă de carne, ca o alternativă la specia creată de noi pentru faimoasele pielicele. Sperăm să obţinem o rasă grea care să aducă o cantitate mare de carne. Am început cercetările şi deja aducem şi exemplarele necesare pentru absorbţie. Vrem să facem oaia de carne Popăuţi, cea mai nouă rasă de oaie“, spune Ionică Nechifor, unul dintre cei mai experimentaţi şi valoroşi specialişti de la Popăuţi.

    Super-oaia va fi obţinută prin încrucişarea rasei caracul de Botoşani, cu rădăcini uzbece, şi a rasei „Cap negru german“. Karakul de Botoşani este o specie românească unicat în Uniunea Europeană, obţinută în staţiunea de cercetare Popăuţi prin încrucişarea raselor moldoveneşti „ţurcana“, neagră şi albă, cu berbeci din rasa caracul aduşi din Uzbekistan. De cealaltă parte, „Cap negru german“ este o specie renumită pentru cantitatea de carne pe care o produce. Un miel din rasa germană acumulează o cantitate dublă de carne la creştere faţă de ţurcana autohtonă.

    Sursă selectivă: Adevărul.ro


    Te-ar mai putea interesa

    A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA