Burse şi preţuriComerţ alimentar

Miel sau ied pentru masa de Paști? Crescătorii de capre vin cu oferte de preț pentru a înclina balanța în favoarea lor!

Pentru cei care nu tolerează gustul sau mirosul de carne de miel, există posibilitatea de a alege iedul ca alternativă pentru masa de Paști. Carnea caprinelor este mai săracă în calorii decât puiul şi este excelentă dacă aveţi probleme cu colesterolul. Asta pentru că iedul nu asimilează grăsimea în muşchi, aşa cum se întâmplă în cazul vitei şi a porcului, ci în exterior, ceea ce face ca acele părţi să fie uşor eliminate la tăiere.

Efectivele de capre nu sunt așa mari în țara noastră precum cele de oi și din acest motiv prețul unui kilogram de carne este aproape dublu față de cel pe care îl cer oierii. În această perioadă însă,  ofertele pe site-urile de specialitate nu întârzie să apară iar prețul ”de pornire” pentru kilogramul de carne de ied carcasă este de 20 de lei! Iată ofertele din diferite zone ale țării!

Satu Mare – 12 lei/kg viu și 22 lei/kg la carcasă

Focșani, județul Vrancea–  16 lei/kg în viu și 22 lei/kg la carcasă

Gherla, județul Cluj 15 lei/kg în viu 

Călărași 15 lei/kg în viu 

Prahova- 25 lei/kg la carcasă

Cluj Napoca, județul Cluj–  12 lei/kg în viu 

Hateg, județul Hunedoara25 lei/kg la carcasă

Slatina, județul Olt 15 lei/kg în viu 

Beiuș, județul Bihor– 23 lei/kg la carcasă

Botoșani– 12 lei/kg viu și 18 lei/kg carcasă –  Dărăbani, județul Botoșani 9 lei/kg în viu

Mangalia, județul Constanța– 20 lei/ kg carcasă

Brăila– 10 lei/kg în viu 

Oradea, județul Bihor– 18 lei/kg în viu 

Urdari, județul Gorj– 15 lei/kg viu și 22 lei/kg carcasă

Giurgiu– 20 lei/carcasă

Teleorman– 20 lei/carcasă

București- 26 lei/carcasă

Vaslui– 9 lei/kg în viu 

Ilfov– 29 RON

Mureș– 10 lei/kg în viu 

Mai slabă și decât carnea de vită

Carne de vită, considerată una dintre cele mai sănătoase alimente, conţine de două ori mai multe grăsimi decât cea de ied, iar porcul de trei ori mai multe. Pe de altă parte, puiul are aceeaşi cantitate de grăsimi însă are mai multe calorii şi grăsimi saturate. “Carnea de ied şi carnea de capră au mai puţină grasime datorită regimului de viaţă. Caprele nu sunt crescute în regim industrial, şi nu sunt supuse un regim intensiv de creştere. Ele cresc în natură, sunt hrănite natural, de aceea carnea lor este bogată în proteine”, explică medicul nutriţionist Corina Zugravu.

Atenție! Carnea de ied trebuie pregătită la foc mic! Un aspect important este şi faptul că nu are miros, cum se întâmplă la miel şi oaie. Carnea de ied este şi mai fragedă, dar doar dacă este pregătită cum trebuie. Cel mai indicat e să o coaceţi la cuptor, încet, la temperaturi scăzute, pentru a evita să se întărească. O bună alternativă este şi marinarea cărnii, care o va frăgezii şi îi va da aroma pe care o doriţi. Dacă aveţi posibilitatea să o afumaţi, carnea de ied preparată astfel este foarte gustoasă.

Sursă selectivă: www.evz.ro

Foto: i.telegraph.co.uk

Scrie un comentariu