• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Dimineți cu -3 grade Celsius! Fermier: ”S-a dus toată cultura de sfeclă și floarea-soarelui”

    agrointeligenta.ro -

    Fenomenele extreme pun în pericol culturile agricole înființate în această primăvară și nu numai. Fermierii din mai multe părți ale țării se confruntă cu dimineți geroase în care mercurul din termometre coboară mult sub nivelul de îngheț. Astfel, în județul Cluj, spre exemplu, cultura de sfeclă și cea cea de floarea-soarelui este compromisă după ce a fost expusă frigului neobișnuit pentru finele lunii aprilie.

    Teodor Popa, fermier din comuna Călărași, județul Cluj, ne-a trimis la redacție mai multe imagini în care se văd plantele abia răsărite, doborâte de gerul din dimineața zilei de miercuri, 27 aprilie. ”Au fost sub minus 3 grade Celsius, cel mai rece măsurând noi temperatura în cursul dimineții, pe la orele 5. Problema noastră este cu atât mai gravă cu cât încă nu ne-a venit nici un euro din subvenții și toate culturile înființate le-am făcut cu bani de care ne-am împrumutat. Acum, la cum arată culturile în câmp, nu știu în ce măsură vom mai recupera ceva, deci riscăm să pierdem tot și să rămânem și cu datoriile”, ne-a declarat agricultorul clujean.

    Tânărul de 26 de ani se teme cel mai mult pentru cultura de sfeclă căruia i-a alocat anul acesta 8 hectare de teren agricol: ”S-a dus toată cultura înființată cu sfeclă și floarea-soarelui”.

    13072028_997913126912583_1755383166_o

    Fermierul este și membru în Cooperativa Someș-Arieș și deține 30 de capete de vaci de lapte. El speră ca o mobilizare a producătorilor agricoli din zonă, afectați de temperaturile scăzute, să nu rămână fără sprijin din partea autorităților dacă culturile vor fi pierdute.

    Daniel Botănoiu, MADR: Fenomenele meteo extreme pot afecta producția

    Culturile însămânțate în toamna anul trecut – grâul, orzul și rapița – se află într-o stare avansată de dezvoltare, însă variațiile de temperatură și fenomenele meteo extreme pot afecta nivelul producției finale, dacă acestea devin persistente, apreciază secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu.

    ”Culturile însămânțate în toamnă sunt dezvoltate corect în această perioadă din aprilie. Este un an cu culturi destul de avansate, la orz chiar a apărut spicul și burduful. Variațiile de temperatură pot fi o problemă, dar dacă temperaturile nu se duc sub 10 grade Celsius și nu sunt persistente, acestea nu vor afecta culturile foarte mult. Culturile suferă doar dacă variațiile sunt bruște pentru că planta consumă mai multă energie ca să se adapteze, fie la temperaturi ridicate, fie la cele scăzute, și această pierdere de energie înseamnă o diminuare a calității pe producția finală. Deocamdată nimeni nu poate să evalueze ce nivel al producției vom avea în acest an, deoarece în prezent sunt dezvoltate corect și orzul și grâu și rapița. Nu trebuie să uităm că anul acesta culturile se vor recolta mai repede decât în anii anteriori pentru că am avut o iarnă călduroasă și au pornit mai repede în vegetație decât de obicei. Va fi un an total diferit față de anul trecut”, a declarat, pentru Agerpres, Daniel Botănoiu.

    În cazul culturilor de primăvară, reprezentantul MADR a precizat că în zonele unde s-a semănat floarea soarelui și porumb, ploile din ultima perioadă au fost „o gură mare de oxigen”. Din păcate grindina care a căzut zilele trecute în jurul Bucureștiului a afectat spațiile protejate cultivate legume, iar autoritățile nu exclud acordarea unui sprijin pentru agricultori după ce vor avea evaluările finale.

    ”Pentru floarea soarelui și porumb, acolo unde au fost semănate, ploile din ultima perioadă au fost o gură mare de oxigen și permit o răsărire uniformă. Mai sunt suprafețe care trebuie însămânțate în perioada următoare, dar azi, dacă discutam despre însămânțări, suntem în grafic. Se anunță secetă, dar depinde ce înseamnă această secetă, dacă este bruscă, la temperatură ridicată și cu variații ale vântului, care usucă apa foarte repede sau este secetă pe o perioadă mai lungă și lentă. În momentul de fața sunt zone aprovizionate mai bine cu apă, dar sunt și zone în care se simte lipsa precipitațiilor de-a lungul timpului, precum zona Moldovei, o parte din Dobrogea, o parte din centru și nord-est, dar nu pe arii extinse. Ploile din ultima perioadă au căzut bine, exceptând grindina din apropierea Bucureștiului, unde au fost distruse spații protejate cultivate cu legume. Aici trebuie găsite formule pentru a fi ajutați, însă abia acum se fac evaluări la nivelul primăriilor și vom vedea ulterior, în funcție de intensitate, ce putem face pentru producători”, a explicat Botănoiu.

    Potrivit sursei citate, vița de vie nu a suferit foarte mult din cauza fenomenelor meteo din această primăvară, însă, în cazul pomilor fructiferi, mai ales pentru caiși, ”situația este ireversibilă” dacă aceștia au pornit în vegetație, iar ulterior temperaturile au scăzut sub 2 grade Celsius.


    Te-ar mai putea interesa

    Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA