• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum vezi cât de proaspăt este un ou: CODUL SECRET care indică EXACT ziua în care a fost ouat!

    agrointeligenta.ro -

    Unul dintre cele mai bine păstrate secrete ale producătorilor și al marilor magazine este acela că orice consumator poate să calculeze exact ziua în care oul a fost produs de găină. Este nevoie doar de un mic calcul pe calendar și vă puteți da seama cât de proaspăt este oul pe care urmează să îl cumpărați.

    Pentru a putea calcula ziua exactă când a fost produc un ou trebuie să știți de la început două lucruri: termenul de valabilitate al unui ou scos la vânzare și data la care expiră. Dacă aceasta din urmă este ștampilată pe coaja fiecărui ou (specialiștii îi spun DDM), despre valabilitatea oului vorbește prea puțină lume. Conform reglementărilor în vigoare, aceasta este de 28 de zile. Astfel, ceea ce vedeți înscris pe ou reprezintă data la care se împlinesc 28 de zile de când respectivul ou a fost produc de găină. Cu ajutorul unui calendar și minime calcule matematice puteți să aflați exact cât de proaspăt este un ou!

    ”Dacă noi astăzi mergem la piață și cumpărăm un ou care expiră pe 30.04.2016, noi știm că oul respectiv a fost ouat cu 28 de zile în urmă, deci pe data de 2.04.2016. Pe ambalajul ouălor se regăsește lotul, data de expirare și tot ceea ce cere legislația europeană: autorizația dată de la DSV, ștampila de calitate și toate informațiile: ce a mâncat pasărea, cum sunt crescute păsările, absolut tot”, ne-a vorbit medicul Aurora Alexandru, medic veterinar în cadrul grupului de firme Toneli, producător român de ouă.

    Codul înscris direct pe coaja oului indică și tipul oului, județul de proveniență și codul de identificare al companiei producătoare.

    ”Consumatorul trebuie să înțeleagă că, de exemplu condul 0RODB005 înseamnă că acelea sunt ouă ecologice, pentru că cifra 0 de la început codului, înseamnă că acela este un ou ecologic, RO înseamnă România, iar DB, AG sau IL înseamnă județul, iar celelalte cifre reprezintă codul dat de Direcția Agricolă, după care producătorii sunt depistați foarte repede, dacă există vreo problemă sau ceva deosebit. Cifra 2 înseamnă că ouăle provin de la găini crescute la sol și stau închise în hale, cifra 1 înseamnă ”free range”, adică ouă de la găini crescute în hală și cu ieșire afară, iar codul 3 este pentru găinile crescute în baterii”, a explicat Aurora Alexandru.

    Ouăle sunt grupate în 4 categorii de greutate

    Pe ambalajul (cutiile) ouălor se găsesc, în afara indicațiilor cu privire la hrana, păsărilor, lotul și data expirării și mențiunile: S, M, L și XL, mențiuni care fac referire la greutate.

    ”Ouăle se încadrează în patru clase de greutate, clasa S în care oul are o greutate de 45-53 grame, clasa M care are între 53-63 grame, clasa L care are 63-73 grame și clasa XL în care oul are o greutate de peste 73 grame. Aceste greutăți ale ouălor au legătură cu perioada de exploatarea găinilor: la început fac ouă de mărimea S, după aceea M, L și XL, pe măsură ce înaintează în vârstă”, ne-a spus specialistul companiei Toneli, despre determinarea greutății ouălor în funcție de specificarea de pe ambalaj.

    Greutatea oului determinată de vârstă, rasă și hrană

    Greutatea oului este dată de proteina pe care o mănâncă păsările, de acidul linoleic care intră în hrana păsărilor, de vârsta acestora și de rasă.

    ”Avem mai multe rase pe care le folosim noi pentru producerea acestor ouă de consum. Eu nu recomand o dimensiune, fiecare cumpără ce dorește. Nu există nici o diferență între un ou S și unul XL, în afara mărimii și a greutății oului. Dacă vreau să mănânc două ouă o să îmi iau mărimea M, dacă vreau să mănânc un ou îmi iau mărimea XL, diferența este dată de mărime și de preț”, ne-a mărturisit medicul Aurora Alexandru.


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit

    Ultimele știri

    UE intenţionează să îşi majoreze exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Lista produselor agricole din Ucraina pentru care se pot introduce taxe vamale