• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • RĂSPUNSUL șefilor APIA pentru fermierii care le-au cerut demisia!

    Gabriela Gimbășanu -

    Fermierii au cerut DEMISIA ÎN BLOC a conducerii APIA, pe care o consideră vinovată de întârzierea plății subvențiilor. Atât președintele LAPAR Laurențiu Baciu, cât și trei federații din sectorul de creștere a ovinelor au ieșit public și au solicitat înlocuirea celor responsabili din agenția de plăți, în timp ce pe rețelele de socializare, fermierii au susținut același lucru, în speranța că o nouă echipă mai competentă poate debloca virarea banilor.

    La o zi distanță după ce fermierii au cerut demisia conducerii APIA, directorul general al instituției, Ioan Merca, alături de directorii adjuncți Paul Kmen și Nicolae Horumbă, au susținut astăzi o conferință de presă în care, referitor la acest subiect, au declarat că nu demisionează. Ei au arătat că plecarea lor din APIA Central este o decizie pe care doar ministrul agriculturii Achim Irimescu o poate lua întrucât ei sunt detașași din ordinul acestuia la București.

    ”Echipa noastră a realizat tot ce și-a propus”

    ”Acum dumneavoastră judecați dacă este corect sau nu. Ceea ce vreau să vă spun…adică cer demisia (fermierii – n.r)…eu sunt detașat aici. Când domnul ministru o sa-mi înceteze detașarea, o să plec. Adică această agenție nu se va închide în momentul în care voi merge eu. Dar tot ceea ce am promis, această echipă pe care o vedeți aici și care a muncit, să zic, și sâmbăta și duminica și noaptea și așa mai departe, s-a ținut de cuvânt și a realizat tot ce și-a propus până în acest moment. Sigur, dacă se consideră că am fi o piedică în continuare pentru fermieri, eu unul nu voi spune niciodată nu și, așa cum v-am spus, cu tare drag mă întorc acasă”, a declarat Ioan Merca.

    Întrebată dacă a avut discuții pe această temă cu ministrul Irimescu, răspunsul directorului Merca a fost: ”Tot timpul avem discuții cu domnul ministru, adică nu o dată, ci aproape zilnic și exact ceea ce vă spuneam înainte – tot ce ne-am cuprins în grafic, eu cred că nu am mințit cu nimic și ne-am ținut de cuvânt. Nu a fost ușor, a fost foarte greu, acele dezvoltări au necesitat prioritizări. Când am venit prima data se spunea că plățile vor începe la început de mai și până la data de 30 iunie se finalizăm toate plățile. Am spus-o nu în prima zi vor intra toți fermierii la plată, dar toți fermierii vor intra la plată”.

    Nicolae Horumbă despre vehiculata sa susținere politică: ”Nu l-am întâlnit niciodată pe domnul Dragnea”

    De cealaltă parte, directorul general Nicolae Horumbă a dorit în primul rând să clarifice o informație vehiculată de mai mult timp, inclusiv prin declarații apărute în presa de agricultură.

    ”Am văzut în presă tot felul de referiri la persoana mea. Ați văzut că nu am făcut niciodată nici un fel de comentarii. Acum e momentul să fac o precizare în așa fel încât să ne facem bine înțeleși atât timp cât ne vom mai întâlni în conferințe de presă. Eu lucrez în APIA din 2006, am parcurs toată scara ierarhică până la nivelul ăsta și am făcut-o fără nici un fel de sprijin politic din partea cuiva. Nu este o laudă, este un adevăr. În ceea ce privește referirea pe care am tot văzut-o plimbată prin presă cum că ar fi o legătură între mine și domnul Dragnea, o să vă spun foarte clar: nici măcar nu ne-am întâlnit vreodată. Nu ne cunoaștem și nu ne-am întâlnit niciodată. Am văzut că cu foarte mare bucurie presa a preluat povestea asta, remarca asta, dar vreau să fim clari. În ceea ce privește solicitarea demisiei noastre, noi suntem aici toți trei directori numiți temporar prin ordin al ministrului de către domnul ministru. Practic, mandatele noastre sunt la dispoziția dânsului încă din prima zi în care am fost numiți. Dacă dânsul, peste o oră, peste o zi sa peste o lună, decide că nu mai corespundem cerințelor, ne eliberează din aceste funcții fără nici un fel de problemă”, a precizat Nicolae Horumbă.


    Te-ar mai putea interesa

    Când se seamănă semințele de roșii Vremea se schimbă brusc. Alertă meteo de ploi, vânt puternic și ninsori în 22 de județe Subvenții APIA: Terenurile tăiate de la plata pe suprafață începând cu acest an

    Ultimele știri

    Pericle Sălceanu – student bursier și om de bază în ferma de 3.000 de oi a familiei Satul cu cea mai gustoasă brânză. Oile pasc iarbă pe soluri sărăturate și bogate în minerale Prețul grâului și porumbului de pe stoc și din noua recoltă în portul Constanța