• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • 12 mai: data de la care APIA va începe să plătească schema de înverzire

    Roxana Dobre -

    Schema de plată pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu, înverzirea cum este cunoscută de fermieri, este următoarea ce va intra la plată în luna mai, după cum a afirmat astăzi directorul general adjunct al APIA, Nicolae Horumbă.

    Plata se va face pentru o suprafață de aproximativ 9,04 milioane hectare iar perioada de începere a plăților estimată de APIA este de 10-12 mai.

    ”Calculul plății este cel mai dificil dintre ele pentru că sistemul de sancțiuni este foarte complex. După cum se știe înverzirea are trei componente  iar pentru fiecare din aceste componente trebuie verificat, la diversificarea culturilor dacă respectă condiția ca primele două culturi să fie  până în 75 la sută iar dacă nu respectă această cerere trebuie făcută o reducere. Mai departe, dacă respectă condiția ca primele trei culturi, pentru cei 30 de hectare,  să fie până în 95 la sută iar dacă nu o respectă iar trebuie făcute niște calcule. După aceea pe zonele de interes ecologic, la fel. Iar aceste calcule sunt laborioase și situațiile pe care noi le întâmpinăm sunt foarte diverse pentru că nu toți fermierii, să spunem, aplică ZIE prin culturi fixatoare de azot. Deci sunt tot felul de cazuri în țara asta. Și atunci trebuie ca în testările pe care le faci înainte de a pune pe producție modulul respectiv trebuie să fi convins că ai trecut prin toate felurile de situații astfel încât să nu ai riscul de a face o autorizare la plată greșită. Deci ce pot să vă spun este că aplicația se află momentan în curs de testare și că noi prognozăm,  împreună cu dezvoltatul și așa am discutat chiar acum două ore în cabinetul domnului ministru, probabil în jur de 10-12 mai vor fi toate lucrurile gata pentru fermieri. Sigur ne-am fi dorit mai devreme dar așa cum v-am spus, în momentul în care te apuci să testezi constați multitudinea situațiilor și diversitatea lor iar atunci lucrurile sunt ceva mai complicate și trebuie să fi foarte atent la cee ce faci”, a declarat astăzi Nicolae Horumbă, director general adjunct al APIA.

    Acesta spune că nu poate estima deocamdată câți dintre fermieri încasează toată suma, adică 59,1277 de euro/ha, sau câți vor fi penalizați financiar. ”În clipa aceasta nu pot să văd dau un răspuns pentru că atâta vreme cât calculele sunt în testare și nu pot să văd până la capăt o testare a unui caz, inclusiv cu autorizare cu tot, nu pot să mă exprim”, a mai completat șeful APIA.

    Totodată, directorul general al APIA, Ioan Merca a precizat și el că: ”La începutul lunii mai va începe și plata pe înverzire, o sumă de 535 milioane de euro, ceea ce înseamnă 32% din plafonul total. Tot în prima parte a lunii mai vom face plata și pe măsura 13, adică undeva 230 de milioane de euro”.

    Fiind un element de noutate, foarte mulți agricultori s-au plâns că vor pierde banii pentru că fie nu au înțeles cum trebuie aplicate regulile, fie nu au putut să le aplice în propriile culturi într-un timp atât de scurt.

    De menționat că fermierii care practică agricultură ecologică nu sunt condiționați cu nimic la plata pentru înverzire iar cei care au întreaga exploatație ocupată cu culturi permanente (vii, livezi) beneficiază implicit de plata  pentru înverzire. Cei care au sub 10 hectare nu au obligații privind diversificarea culturilor iar cei care au sub 15 hectare nu au obligații privind  respectarea ZIE. Dar restul agricultorilor trebuie să respecte 3 practici agricole. Este vorba de la diversificarea culturilor, menținerea suprafețelor de pajiști permanente și protejarea zonelor de interes ecologic (ZIE).


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți subvenții APIA. Listă cu aproape 8.000 de fermieri care au banii în conturi Ministrul Barbu a anunțat subvențiile APIA care se achită la sfârșitul lunii mai Fermierii care vor avea săptămâna aceasta subvențiile APIA în conturi

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte