• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum poți să îți cumperi utilaje second-hand cu fonduri europene. Iată condițiile din noul ghid pentru tinerii fermieri!

    agrointeligenta.ro -

    Achiziția de utilaje second-hand din fonduri europene a devenit facilă odată cu intrarea în vigoare a noilor ghiduri în baza cărora fermierii pot depune proiectele de finanțare nerambursabilă. Astfel, spre exemplu, la submăsura 6.1 ”Instalarea tinerilor fermieri” nu mai figurează o listă cu cheltuieli eligibile, ceea ce dă mult mai multă libertatea în achizițiile de utilaje și echipamente agricole. 

    Poate cea mai accesată dar și cea mai așteptată submăsură de finanțare este ceea care acordă sprijin tinerilor care se instalează pentru prima dată în fruntea unei exploatații agricole. Pentru anul 2016 ghidul solicitantului aferentă măsurii de sprijin aduce câteva modificări importante în ceea ce privește condițiile și achizițiile care sunt eligibile.

    Poți cumpăra utilaje second-hand dacă ți-ai îndeplinit obiectivele asumate

    Conform fișei tehnice a submăsurii, sprijinul se acordă în vederea facilitării stabilirii tânărului fermier în baza planului de afaceri. Toate cheltuielile propuse în cadrul planului, inclusiv capitalul de lucru şi activităţile relevante pentru implementarea corectă a planului de afaceri aprobat, pot fi eligibile indiferent de natura acestora. Asta înseamnă că fermierii pot face orice tip de achiziție, inclusiv achiziția de utilaje second-hand sau teren agricol, totul cu respectarea unor condiții clar delimitate.

    ”Beneficiarul măsurii îndeplinește un obiectiv foarte important, acel obiectiv care presupune dovedirea comercializări a minim 20% din producție. În cadrul planului de afaceri el are trei obiective importante de îndeplinit, aceste obiective pot fi îndeplinite prin achiziția unor utilaje, realizarea unor cursuri și adaptarea la condițiile de mediu. Dacă ne referim strict la aceste obiective din proiect, toate acestea se realizează doar cu investiții, a unor activități noi, aici nu se discută de achiziția de utilaje second-hand sub nici o formă. Cu toate acestea, obiectivele de îndeplinit nu sunt cuantificabile în bani, nu este specificat procentul din sumă ce trebuie direcționat către aceste obiective. Dacă ai îndeplinit cele trei obiective și îți mai rămân bani până la 50.000 euro îți poți cumpăra diverse utilaje inclusiv second hand, dar acestea nu sunt obiective în planul de afaceri, astea sunt activități pe care poți să le faci în afara planului de afaceri, ai banii în cont și poți să-și iei un plug la mâna a doua chiar dacă nu l-ai prevăzut în planul de afaceri”, a declarat pentru Agrointeligența Florin Istrate, președintele Asociației Producătorilor Agricoli ”Valea Florilor” și totodată unul dintre cei mai cunoscuți specialiști în accesare fondurilor europene.

    Trebuie să respecți procedura de achiziție

    Dacă fermierul decide să-și achiziționeze un utilaj sau echipament agricol la mâna a doua, acesta are obligația de a respecta procedura de achiziție pentru bunurile cu o valoare mai mică de 15.000 euro.

    ”Cu toate acestea, tânărul fermier trebuie să fie foarte atent și să respecte procedura de achiziție. Acesta trebuie să încheie un contract de vânzare-cumpărare cu furnizorul, plata se face doar prin bancă, cu ordin de plată, trebuie să primească o factură și la primirea bunului se face un proces verbal de predare-primire și punere în funcțiune. Acestea sunt documentele obligatorii ale plății, acolo unde achizițiile sunt mai mici de 15.000 euro”, a explicat reprezentantul fermierilor.

    Potrivit specialistului, tânărul fermier poate să-și cumpere tot ce vrea din banii pe care îi accesează prin intermediul măsurii, pentru că banii cheltuiți nu trebuie justificați, acesta justifică doar îndeplinirea obiectivelor, restul sumei putând fi folosită pentru a cumpăra inclusiv utilaje second-hand sau teren agricol, totul depinde de ce banii are omul și de ce vrea să facă în ferma lui. Legiutorul îi dă posibilitatea să decidă singur cum gestionează activitatea din fermă și ce achiziții decide să facă.

    S-a renunțat la cei 10 ani pentru contractul de arendă

    Condiția aberantă pe care fermieri erau obligați să o respecte pentru a accesa banii europeni a fost eliminată anul acesta din ghidul solicitantului. Cu toate simplificările anunțate, se pare că planul de afaceri este mai stufos decât cel cerut anul trecut.

    ”Am analizat ghidul solicitantului aferent măsurii 6.1 ”Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, pot spune că ne-am bucurat toți când am tot auzit de simplificare dar mare lucru, acum la finalizarea procesului, nu prea se vede. Ca noutăți concrete pot spune că s-a renunțat la perioada aberantă de minim 10 ani, a contractului de arendă, acesta trebuie să fie valabil la momentul depunerii proiectului, pe numele solicitantului. Există alte condiții în cadrul ghidului care spun că trebuie să menții condiția de eligibilitate, prin asta trebuie să ai o exploatație, o dimensiune. Legat de planul de afaceri, acesta s-a mai extins, s-a mai complicat, se cer informații mai multe, mai detaliate adică simplificare acolo nu există. Planul de afaceri a fost restructurat și se solicită informații suplimentare”, a declarat pentru Agrointeligența Florin Istrate, președintele Asociației Producătorilor Agricoli ”Valea Florilor”.

    Vă reamintim că joi, 28 aprilie, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a dat startul accesării banilor europeni prin lansarea primelor măsuri de finanțare din PNDR 2014-2020, aferente anului 2016. Fermieri români au la dispoziție 541 milioane de euro, iar solicitanții de finanțare europeană nerambursabilă pot depune în intervalul 28 aprilie – 31 octombrie 2016, proiecte pentru investiții în exploatații agricole (Submăsura 4.1 – sM4.1), pentru instalarea tinerilor fermieri (Submăsura 6.1 – sM6.1) și pentru dezvoltarea fermelor mici (Submăsura 6.3 – sM6.3).

    Submăsura 6.1 „Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri”, submăsură care a beneficiat de un interes deosebit anul trecut, are o alocare bugetară anuală de 161 milioane de euro, din care pentru zona montană sunt disponibile 33 milioane de euro. Intensitatea sprijinului pentru această submăsură este de 100%, iar valoarea sprijinului poate ajunge la 50.000 euro.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA