• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Soluții anti-secetă în ferma lui Vasile Balcan: de la arătura de toamnă la discuirea adâncă

    Gabriela Gimbășanu -

    În ultimii ani, zona Moldovei a fost sortită secetei, un fenomen care ”mușcă” din producții și îi pune pe fermieri mereu în defensivă, mereu în căutarea unor soluții pentru a păstra puțina apă în sol, ca resursă vitală pentru culturile agricole.

    Vasile Balcan se numără printre fermierii care așteaptă ploile ce întârzie să cadă. La ferma sa – Agromec Roman, agricultorul pare resemnat că are de luptat cu încă un an arid, însă speră ca măsurile luate din timp să îl ajute să obțină recolte cât de cât. Având în vedere că deficitul de apă din sol s-a manifestat încă din toamnă, nemțeanul Vasile Balcan a luat decizia de a înlocui arătura clasică cu o discuire adâncă, astfel încât cantitatea mică de apă existentă în sol să nu se evapore, ci să rămână la dispoziția plantelor.

    ”Așa cum am văzut, prognoza meteo este destul de nefavorabilă pentru producția ce va veni anul acesta. Cu excepția ultimilor două săptămâni, în Moldova nu a plouat și avem azi o secetă profundă. Dacă am săpa la peste 20 centimetri am vedea că terenul este foarte uscat, asta în ciuda faptului că acum recent ne-a plouat 60 litri. Schimbările climatice din zona Moldovei au făcut ca și lucrările solului să se modifice la noi în fermă. Cel puțin la mine în fermă lucrarea de arat a fost schimbată în perioada de toamnă, la înființarea culturilor de toamnă. Această lucrare a fost înlocuită cu discuire adâncă, iar în primăvară folosim un pachet de lucrări la pregătitul terenului pentru a evita pierderile de apă”, ne-a declarat Vasile Balcan, directorul general al societății Agromec Roman S.A.

    Sistemul de irigații i-ar putea ajuta pe fermieri moldoveni

    Singura soluție de a combate efectele secetei rămâne investiția într-un sistem de irigații funcțional.

    ”Exploatăm 3.000 de hectare, chiar în apropierea orașului Roman, unde avem toată gama de culturi, începând cu 540 hectare de sfeclă de zahăr, floarea-soarelui pe 500 hectare, porumb – 800 hectare, grâu 500 hectare, 120 hectare de orz și 100 de hectare de rapiță. Terenul nu este irigat pentru că în zona noastră nu putem vorbi despre un sistem de irigații. Practic o investiție într-un sistem de irigat este foarte costisitoare, cu toate că avem foarte multe râuri în zonă. Fără un program național de irigații nu putem susține o astfel de investiție. Sunt multe lucruri care ar trebui puse la punct. În primul rând accesul la terenul arendat, pentru că te poți trezi că faci o investiție pe care anul următor nu o poți folosi”, susține fermierul nemțean care ne-a mărturisit că este ”abonat” la hibrizii cu toleranță la secetă însă la ce condiții sunt la Neamț, nici aceștia nu pot face…minuni.

    Lucrează cu tractoare John Deere de 270 CP

    Cuvântul de ordine în ferma lui Vasile Balcan este performanța începând cu tehnologiile pe care le aplică, dar și cu utilajele cu care lucrează – mereu achiziționate să se integreze planului anti-secetă din fermă. Pentru a cultiva cele 3.000 de hectare, ferma a ales să achiziționeze tractoare John Deere de 270 de CP, caracterizate în special prin fiabilitate ridicată, dar și prin faptul că pot lucra o suprafață considerabilă de teren arabil într-un timp destul de scurt, permițându-i astfel agricultorului să-și lucreze pământul în timp util.

    ”Fără utilaje performante, să faci agricultură în condițiile actuale de climă, unde perioadele de executare a lucrărilor s-au redus foarte mult, este loterie. Dacă până acum am avut secetă, urmează perioada de ploi și trebuie să ne strecurăm printre aceste perioade. Fără utilaje performante și cu o productivitate mare nu se poate face agricultură. Tocmai de aceea am ales să lucrăm cu utilaje John Deere. Avem două tractoare John Deere de mare putere, vorbim de tractoare de 270 CP, achiziționate în urma cu doi ani”, și-a explicat alegere agricultorul din Roman.

    În opinia fermierului, utilajele de mare capacitate sunt de mare folos pentru fermele mari, care exploatează suprafețe importante de teren arabil. ”Este clar că în fermele mari nu poți face lucrările cu tractoare de 65 sau 100 CP. În condițiile în care ai de exploatat 3.000 de hectare ai nevoie de utilaje de capacitate mare pentru că trebuie să faci toate lucrările contratimp. Un tractor de mare capacitate te ajută să lucrezi o suprafață însemnată într-un timp foarte scurt”, a mai spus producătorul agricol.

    100.000 tone spațiu de depozitare

    Vasile Balcan a ales să-și construiască și propriul spațiu de depozitare a cerealelor pentru a nu mai depinde de prețul oferit de traderi la recoltare, mai ales că, în anii cu secetă și producțiile sunt mici. Chiar dacă anul acesta decizia de a depozita cerealele în așteptarea unui preț mai bun a fost un pierzătoare, fermierul este încrezător că piața se va stabiliza și lucrurile vor reveni la normal, iar investiția efectuată în depozitare își va demonstra în timp utilitatea.

    ”În ultimii ani am tot făcut achiziții de utilaje, vorbim despre o investiție de 1 milion de euro, însă cele mai mari investiții rămân cele în silozuri, în depozitarea cerealelor. După mult timp și efort susținut am ajuns să avem o bază de depozitare a cerealelor de 100.000 de tone pe zona Romanului”, a mai spus agricultorul.

    Fără investiții Investiții amânate în 2016

    Anul 2015 a lăsat urme adânci și în ferma lui Vasile Balcan și, din această cauză, investițiile pentru 2016 rămân deocamdată la stadiul de proiect. Principalul obiectiv al fermierului este acela de a reuși prin producțiile obținute să-și acopere cheltuielile cu înființarea culturilor și pierderile de anul trecut.

    ”Singurul noroc al nostru, al fermierilor, este că suntem firi optimiste și chiar cu aceste condiții nefavorabile, continuăm să investim. Așa cum știți, în anul 2015, mulți agricultori au rămas cu mari datorii, dar cu speranța că anul acesta vor face producții bune și vor reuși să acopere pierderile. Fermierii au continuat să cultive terenul, dar după cum se vede treaba, cel puțin pe zona Moldovei se manifestă și anul acesta fenomenul de secetă, iar prețurile pentru valorificarea producție agricole au scăzut foarte mult. Prețurile de achiziție al cerealelor și al plantelor oleaginoase sunt mult sub prețul de achiziție practicat la recoltare. Anul acesta este foarte greu să ne aventurăm în a face investiții în aceste condiții. Nu știu dacă voi cumpără ceva nou în fermă pentru că încă nu știu cum vor arăta producțiile”, a mărturisit agricultorul.

    1.200.000 euro fondurile europene pentru modernizare fermă

    Achiziția de utilaje noi în fermă poate fi realizată și prin accesarea de fonduri europene, dar din punctul de vedere al fermierului, accesul la banii europeni nu este deloc facil.

    ”Anul trecut am derulat un proiect de modernizare al fermei derulat prin AFIR în valoare totală de 1.200.000 euro, din care 50% finanțare europeană și 50% contribuție proprie. Proiectul a fost destinat modernizării infrastructurii spațiului de depozitate. Am modernizat totul, începând de la aparatură de laborator, am înlocuit transportoarele, am achiziționat și un uscător nou”, a declarat Vasile Balcan, directorul general al societății Agromec Roman S.A.


    Te-ar mai putea interesa

    Preț carne 2024. Cât costă un kilogram de carne de porc cumpărată de la un mic fermier MADR lansează programul „Un tractor pe fermă” pentru fermierii până în 400 de hectare Plânsul viței de vie. De ce ”plânge” via primăvara

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte