• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenția care îi sperie până și pe funcționarii APIA: ”Va fi deranj mare printre fermieri!”

    Roxana Dobre -

    Pentru prima dată după mulți ani, funcționarii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură sunt cu adevărat puși în dificultate de o schemă de plată către fermieri. Mulți angajați ai APIA vorbesc că nici măcar în interiorul instituției lucrurile nu sunt clare, iar din testările care s-au făcut până acum pentru calculul banilor, este foarte posibil ca la virarea banilor ”să fie deranj mare”.

    Primii care s-au plâns de această schemă ”draconică” au fost însă fermierii care au simțit că prin condițiile multiple riscă să piardă bani pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu, așa-numita plată pe înverzire de circa 59 de euro/ha. Cei mai mulți agricultori fie pentru că nu au înțeles cum trebuie aplicate regulile, fie nu au putut să le aplice în propriile culturi într-un timp atât de scurt.

    Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este pe ultima sută de metri cu testarea modulelor pentru această schemă de plată care este următoarea ce va intra la plată luna aceasta iar APIA și-a propus să demareze primele plăți între 10 și 12 mai, după cum a afirmat recent directorul general adjunct al APIA, Nicolae Horumbă.

    Înverzirea înseamnă 32% din tot bugetul pentru plata pe suprafață

    Suma totală care ar putea ajunge în conturile fermierilor este de 535 milioane de euro ceea ce înseamnă aproximativ 32% din plafonul total alocat pentru plățile directe.

    ”Sigur ne-am fi dorit mai devreme dar, așa cum v-am spus, în momentul în care te apuci să testezi constați multitudinea situațiilor și diversitatea lor iar atunci lucrurile sunt ceva mai complicate și trebuie să fi foarte atent la cee ce faci. După cum se știe înverzirea are trei componente iar pentru fiecare din aceste componente trebuie verificat, la diversificarea culturilor dacă respectă condiția ca primele două culturi să fie până în 75 la sută iar dacă nu respectă această cerere trebuie făcută o reducere. Mai departe, dacă respectă condiția ca primele trei culturi, pentru cei 30 de hectare, să fie până în 95 la sută iar dacă nu o respectă iar trebuie făcute niște calcule. După aceea pe zonele de interes ecologic, la fel. Iar aceste calcule sunt laborioase și situațiile pe care noi le întâmpinăm sunt foarte diverse pentru că nu toți fermierii, să spunem, aplică ZIE prin culturi fixatoare de azot. Deci sunt tot felul de cazuri în țara asta. Și atunci trebuie ca în testările pe care le faci înainte de a pune pe producție modulul respectiv trebuie să fi convins că ai trecut prin toate felurile de situații astfel încât să nu ai riscul de a face o autorizare la plată greșită.”, a declarat joi trecută Nicolae Horumbă, director general adjunct al APIA.

    APIA nu vrea să facă vreo autorizare greșită la plată

    Directorul general adjunct al APIA, Nicolae Horumbă, spune că din cauza situațiilor multiple pe care softul le identifică, plata pentru înverzire a fost amânată din 8 aprilie cum fusese inițial anunțată astfel încât să fie evitate situațiile în care se poate face o autorizare greșită la plată.

    Este greu de spus însă în momentul de față cât la sută din cei 535 milioane de euro va plăti APIA fermierilor având în vedere că foarte puțini au înțeles în totalitate cum se aplică regulile la această schemă.

    ”Este schema care le-a dat cele mai mari bătăi de cap atât fermierilor cât și funcționarilor APIA. Deocamdată nu este clar cum se vor aplica sancțiunile pentru cei 59 de euro la hectar, însă este clar că nu toți fermierii vor încasa suma întreagă dar nici nu vor pierde toți banii. Marea problemă este cea legată de ZIE unde ponderea este de 5 la sută și sunt fermieri care au respectat doar 2-3 la sută. De aceea, decizia de la centru a fost să mai așteptăm până dăm drumul la această plată pentru că nu putem face calcule din fix pe o margine de birou. Fermierii trebuie să înțeleagă că regulile sunt mai drastice iar vremurile când nu erau verificați sau primeau banii toți au trecut. În privința înverzirii, preferăm să facem o plată mai întârziată dar corectă decât una pe grabă și pe urmă să cerem banii înapoi. Oricum credem că va fi deranj mare printre fermieri pentru că probabil s-au culcat pe o ureche și au crezut că, deși nu respectă regulile, vor încasa toți banii”, ne-au precizat sursele noastre din conducerea APIA Central.


    Te-ar mai putea interesa

    Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Când se plantează roșiile în grădină – calendar

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd