• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cele TREI SCENARII privind plata subvențiilor de către APIA

    Roxana Dobre -

    Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a demarat, așa cum a promis în nenumărate rânduri, pe 8 aprilie 2015 plățile directe pentru anul de cerere 2015. După cum au anunțat șefii Agenției de Plăți într-o conferință care a avut loc joi trecută, în primele 20 de zile de la debutul plăților a fost trimisă spre plată suma totală de 337, 3 milioane de euro pentru un număr de 725.252 de fermieri.

    Cum s-au desfășurat plățile APIA pe săptămâni

    Respectând calendarul stabilit și obiectivele asumate, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a început pe 8 aprilie efectuarea plăților finale aferente cererilor unice de plată – Campania 2015. În prima zi de plată erau pregătite 536.160 cereri unice în sumă totală estimată de 300 milioane euro. Dintre acestea, o primă tranșă de 27.273 cereri, în sumă totală de 13.687.915 euro au fost plătite în cursul zilei de vineri, 8 aprilie.

    La o săptămână de la debutul plăților, adică pe 15 aprilie, APIA a  informat printr-un comunicat că începând de vineri, 8 aprilie  și până pe 15 aprilie a efectuat plăți aferente Campaniei 2015, pentru schemele din sectorul vegetal, în sumă totală de 970.365.720,53 lei (219,7 milioane euro) pentru un număr de 585.776 beneficiari. La un calcul simplu rezultă că APIA a reușit într-o săptămână să achite suma de 206,0 milioane de euro. 

    La două săptămâni de la debutul plăților, adică pe 22 aprilie, APIA a informat că începând de vineri, 8 aprilie și până pe 22 aprilie, a efectuat plăți aferente Campaniei 2015, pentru schemele din sectorul vegetal, în sumă totală de 1.295.552.050 lei (293,27 milioane euro) pentru un număr de 686.337 beneficiari. Comparând cu cifrele transmise pe 15 aprilie, adică 219,7 milioane euro, rezultă că  efectiv APIA a plătit într-o săptămână doar 73,57 de milioane de euro. 

    La trei săptămâni de la debutul plăților, adică pe 28 aprilie, șefii APIA au ținut o conferință de presă în care au prezentat progresele pe care le-au făcut în cele trei săptămâni de la debutul plăților. Astfel, conform spuselor fostului director Ioan Merca, APIA a reușit plata unei sume de 337,3 milioane de euro, ceea ce înseamnă că circa 725.252 dintre fermieri au primit în conturi banii pentru plata unică pe suprafață, plata redistributivă, plata pentru tineri fermieri și, recent, Ajutorul Național Tranzitoriu (ANT). Comparând cu cifrele transmise pe 22 aprilie, adică 293,27 milioane euro, rezultă că  efectiv APIA a plătit într-o săptămână și mai puțin adică doar 44,03 de milioane de euro. 

    337, 3 milioane de euro plătite de APIA în trei săptămâni! Încă un miliard de euro ar trebui să ajungă la fermieri în doar 2 luni

    APIA a efectuat plăţile în avans pe suprafaţă autorizând la plată suma de 255,4 milioane euro pentru un număr de 602.159 fermieri. Diferenţa de plată de 1,34 mld euro aferentă plăţilor directe pe suprafaţă, până la plafonul financiar alocat României în Campania 2015 care este în valoare de 1,59 mld euro, se va efectua în conformitate cu prevederile regulamentelor comunitare, până la data de 30 iunie 2016. Din cei  1,34 mld euro, APIA a reușit să plătească în 3 săptămâni de la debutul plăților 337,3 milioane de euro  adică până la 30 iunie trebuie să facă plăți în valoare de pe peste un miliard de euro. 

    Dacă facem o medie pentru cele 3 săptămâni, Agenția de Plăți a plătit 107, 86 de milioane de euro pe săptămână.  De aici ar putea să rezulte 3 scenarii pornind de la cel negativ, realist și cel mai bun, având în vedere că până pe 30 iunie mai sunt circa 9 săptămâni!

    Cel mai negativ scenariu este acela în care plățile merg greoi, sistemul nu funcționează cum trebuie iar virarea banilor progresează destul de greu. Dacă luăm ultimele date prezentate de APIA, cele în care au rezultat progrese de 44,03 de milioane de euro pe săptămână termenul de 30 iunie nu mai pare așa prietenos. Adică în cele 9 săptămâni dacă ar merge în ritmul acesta Agenția de Plăți ar reuși să achite doar 396, 27 de milioane din miliardul care este așteptat de fermieri. Mai puțin de jumătate din ce mai e de plată!

    Scenariul realist este cel în care plățile merg bine dar cu mici întârzieri dacă luăm în calcul că jumătate din suma care mai trebuie achitată fermierilor va merge la schema de înverzire iar în cazul acesteia lucrurile nu sunt încă clare. Deși conducerea APIA a estimat data de 10-12 mai pentru deblocarea acestei plăți surse tot de la șefia Agenției de Plăți sunt sceptice în ceea ce privește aplicabilitatea acestui termen. În plus, nici sprijinul cuplat pentru vegetal și nici ANT-urile care se acordă culturilor speciale nu au fost fixate de către Guvern. ”Este vorba despre circa  500 de milioane de euro care sunt plăți pe înverzire și care urmează să se facă către toți fermierii care au solicitat această plată.  Și mai sunt circa 500 de milioane de euro pentru sprijinul cuplat care urmează să se facă”, a precizat Nicolae Horumbă.

    În cazul acestui scenariu păstrăm media plăților pe care APIA le-a făcut până acum, adică cea de 107,86 de milioane de euro pe săptămână și rezultă 970,74 de milioane de euro în cele nouă săptămâni care au mai rămas până la termenul limită de 30 iunie. Bineînțeles că acest scenariu este valabil dacă nu mai apar blocaje în sistem și, mai ales, dacă funcționarii APIA vor lucra, ca și până acum, și sâmbăta sau duminica. Chiar și așa, APIA va fi la limită în a achita fermierilor toți banii până pe 30 iunie.

    Cel mai optimist scenariu este acela în care APIA se mobilizează și odată deblocate modulele de plată, va reuși să vireze săptămânal către fermieri cât a achitat și în prima săptămână, adică 219,7 milioane de euro. În acest caz, ar fi nevoie de doar patru săptămâni și jumătate ca plățile să fie finalizate cu mult înainte de termenul limită de 30 iunie.

    Ca o medie, având în vedere perioada rămasă până pe 30 iunie și plățile deja efectuate, pentru a se încadra în timp, media sumelor ce trebuie achitate săptămânal de APIA ar trebui să fie în jud de 120 de milioane de euro.

    Nicolae Horumbă: ”Agenția de plăți nu o să rateze termenul de 30 iunie fără să finalizeze plățile către fermieri”

    Conducerea APIA este foarte încrezătoare și spune că nu și-a permite să rateze termenul de 30 iunie 2016.

    ”Îmi permit o remarcă și nu vreau să fie nici răutăcioasă și nici să o interpretați greșit. Au existat îndoieli și că începem plățile, au existat îndoieli și că primim cererile, au existat îndoieli și că nu vom fi capabili să primim cererile cu animale. Noi mai mult decât tot efortul pe care-l facem și ați văzut că până acum ne-am ținut de cuvânt, mai mult de atât nu putem face. Credeți-ne! Eu sunt încrezător că toți colegii noștri din APIA vor face și fac toate eforturile necesare pentru asta. Și noi împreună cu ei, nici noi nu dormim nopțile pentru asta.  Eu cred că faptele de până acum nu ar trebui să ne conducă la o altfel de concluzie. S-a întâmplat vreodată ca APIA să rateze termenul de 30 iunie? Nu! Au fost și ani dificile ca cei din 2007-2008 când într-adevăr erau mai puține scheme dar unele dintre ele erau la început și multe erau neînțelese complet.  Nu cred că ne mai aflăm în situația aceea de început astfel încât să ne facem probleme  că nu ajungem să facem plățile până la 30 iunie Nu cred că APIA după 10 ani de activitate își va permite cumva  să rateze momentul 30 iunie 2016. Nu cred asta! Nu cred că vreunul dintre colegii mei din APIA și marea majoritate din cei 4800 de oameni pe care îi avem în toată țara , nu este conștient de acest termen și are de gând cumva să rateze acest termen. Nu cred că se pune astfel problema”, a declarat joia trecută într-o conferință de presă, directorul general adjunct al  APIA, Nicolae Horumbă.

    Ce a plătit până acum APIA:

    Schemele de plată finanțate din FEGA, respectiv:
    -plățile aferente SAPS, în valoare de 147,12 milioane euro, pentru o suprafață de circa 5 milioane ha;
    -schema de plată pentru micii fermieri în valoare de 68,42 milioane euro;
    -schema de plată redistributivă, în valoare de 49,05 milioane euro;
    -plata pentru tinerii fermieri, în valoare de 3,55 milioane euro.
    Schema de plată având ca sursă de finanțare bugetul național:
    -plata pentru schema de ajutor național tranzitoriu pentru culturile în teren arabil (ANT1), în valoare de 69,1 milioane euro.


    Te-ar mai putea interesa

    Când se plantează roșiile în grădină – calendar Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA