• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Alba-neagra cu reducerea TVA la pâine. Un nou episod

    agrointeligenta.ro -

    De această dată, sunt anunţate şi termene ”precise” de aplicare: în aprilie 2103, Guvernul va adopta actul normativ, de la 1 iulie 2013 se va aplica programul-pilot, cu TVA de 9 la sută pe tot lanţul.

    De la 1 ianuarie 2014, TVA redus se va aplica şi la celelalte produse alimentare de bază. O singură problemă de procedură a rămas încă neclarificată, şi anume, dacă se va încasa ”din prima”, TVA redus de 9 la sută, sau se va încasa iniţial valoarea actuală a TVA, de 24 la sută, urmând ca, ulterior, diferenţa de 15 la sută să fie ruturnată celor îndreptăţiţi.

    Dacă aceste măsuri nu vor fi aplicate, industria alimentară din România, care oricum se confruntă cu mari probleme în ceea ce priveşte producţia fiscalizată şi, implicit, cu evaziunea fiscală, va fi puternic afectată. Deja, multe societăţi au intrat în insolvenţă sau chiar în faliment. Aceasta a fost principala concluzie a Conferinţei brutarilor şi morarilor-Rompan, desfăşurată joi, la Complexul Romexpo din Bucureşti, în prezenţa ministrului agriculturii, Daniel Constantin.

    2012-cel mai prost an din istoria industriei de panificaţie

    Aurel Popescu, preşedintele Rompan, a făcut la începutul conferinţei o scurtă prezentare a acestui sector al industriei alimentare. Numărul de unităţi din sectorul morărit- panificaţie este de peste 6000, din care în panificaţie 3.846, în morărit 1.988, producţie biscuiţi 246 şi paste făinoase 98 de unităţi. Din totalul celor 151.000 de salariaţi din industria alimentară, circa 80.000 îşi desfăşoară activitatea în morărit şi panificaţie.

    ”În perioada de preaderare şi după aderarea României la UE, în ramura noastră de activitate au fost făcute investiţii de peste 700 de milioane de euro. Din păcate, anul 2012 a fost cel mai prost an din istoria acestui sector şi a consemnat şi o creştere fără precedent a evaziunii fiscale în domeniu, după majorarea TVA la 24 la sută”- a spus preşedintele Rompan. Piaţa totală de morărit şi panificaţie a scăzut la 1,5 miliarde de euro, de la 1,8 miliarde de euro anii trecuţi, din care două treimi este piaţă neagră, adică taxe pe care nu le încasează bugetul.

    ”În primele două luni din 2013, am înregistrat cea mai spectaculoasă scădere de vânzări înregistrată vreodată, de 25% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Valoarea evaziunii totalizează un miliard de lei numai pe pâine, ceea ce înseamnă 300 de milioane de euro”, a spus Popescu. Acesta a precizat că efortul bugetar, în cazul reducerii la 9% a TVA la pâine, ar fi de 25 de milioane de euro, ”bani pe care brutarii ar fi dispuşi să-i plătească din buzunar”.

    ”În acest context, demersul patronatului de a iniţia un dialog cu Guvernul reprezintă o ultimă şansă de găsire a unor măsuri care să salveze această ramură de tradiţie a industriei alimentare naţionale şi, nu în ultimul rând, să ducă la salvarea multor mii de locuri de muncă”- a spus Aurel Popescu.

    Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, s-a arătat de acord cu cele afirmate de reprzentanţii patronatului şi a reiterat sprijinul minsterului şi al Guvernului pentru reducerea TVA la alimente.”Sper ca în aprilie să adoptăm actul normativ şi, începând cu data de 1 iulie, să demarăm programul-pilot, cu reducerea la 9 la sută a TVA pe lanţul de panificaţie(grâu, făină-pâine), urmând ca, din ianuarie 2014, să aplicăm TVA redus şi la celelalte alimente de bază”-a spus ministrul agriculturii.

    Sindicatele ameninţă că vor ieşi în stradă

    Prezent la conferinţa Rompan, Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară (FSI), a fost extrem de vehement, ameninţând că, dacă Guvernul nu va reuşi să-I convingă pe reperezentanţii FMI de necesitatea reducerii TVA la alimentele de bază, sindicatele vor ieşi în stradă. ”Ni s-a impus să ne aliniem cu preţurile la energie, la gaze, la combustibil, dar să ne aliniem cu taxele reduse la alimente, să reducem TVA-ul, nu. Dacă Guvernul nu reuşeşte să-I convingă pe reprezentanţii FMI, ne vom organiza şi vom ieşi în stradă”- a spus Dragoş Frumosu.

    Instituţiile de control, neputincioase şi ineficiente

    Preşedintele Rompan, Aurel Popescu, a declarat pentru Capital că, într-adevăr, singura soluţie pentru reducerea evaziunii fiscale din panificaţie constă în reducerea fiscalizării. ”Controalele instituţiilor abilitate s-au dovedit neputincioase şi ineficiente. De exemplu, există peste 100.000 de centre de vânzare a pâinii. Cine poate controla toate aceste centre?”- ne-a spus Aurel Popescu. Întrebat dacă patronatul va recurge la greva fiscală, în cazul în care Guvernul nu va reduce TVA, preşedintele Rompan ne-a declarat: ”Nu, nu e cazul. Dar, oricum, cu 70 la sută grad de evziune, acest sector economic este de facto, deja, într-un fel de grevă fiscală, nu?”

    Punct şi de la capăt

    Reducerea TVA la alimentele de bază este o măsură anunţată de USL încă din timpul campaniilor electorale din 2012 şi mereu invocată în ultima perioadă, ca o măsură menită să conducă la scăderea preţului alimentelor şi la diminuarea evaziunii fiscale din domeniul industriei alimentare. Dar, deşi s-au purtat numeroase discuţii, până în prezent, Guvernul nu reuşit să obţină acordul oficialilor de la FMI şi Banca Mondială, care se opun reducerii TVA, invocând scăderea încasărilor la bugetul statului, deci, mărirea deficitului, precum şi ineficienţa unei astfel de măsuri pentru reducerea evaziunii fiscale.

    Sursa: Capital


    Te-ar mai putea interesa

    Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    UE intenţionează să îşi majoreze exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Lista produselor agricole din Ucraina pentru care se pot introduce taxe vamale