• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • AVERTISMENTUL directorului APIA pentru TOȚI fermierii care încă nu și-au depus cererea la APIA

    Gabriela Gimbășanu -

    Luând în considerare numeroasele probleme întâmpinate de statele membre ale Uniunii Europene în ceea ce privește depunerea cererilor unice pentru anul agricol 2016, Comisia Europeană oferă posibilitatea de prelungire a termenului de depunere până la data de 15 iunie fără penalizări. În prezent, termenul limită este de 16 mai, dată după care beneficiarii de subvenții sunt penalizați cu 1% pentru fiecare zi de întârziere până la mijlocul lunii iunie, după care nu se mai acceptă solicitări.

    Având în vedere această schimbare, dar și eventualele plusuri și minusuri ale acestei decizii, conducerea ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale a chemat la consultări în cursul acestei zile conducerea APIA pentru a vede în ce măsură România poate solicita o astfel de prelungire și care sunt riscurile. Chiar dacă au fost purtate mai multe discuții în acest sens, nici agenția de plăți și nici conducerea MADR nu vor lua o decizie fără consultarea liderilor din agricultură.

    Deocamdată am participat la redactarea unei modificări a Ordonanței 3 în acest sens, dar o decizie nu a fost luată. Așa cum am discutat și cu dl. ministru (Achim Irimescu – n.r) este normal să fie și o consultare cu fermierii astfel încât să alegem varianta optimă. Din punctul nostru de vedere a prelungi primirea cererilor până la data de 15 iunie ne-ar aduce în situația anului 2015, când la fel a fost până la 15 iunie. După cum știm după data de 15 iunie mai trebuie să curgă cele 25 de zile de depunere cu întârziere a depunerilor sau a modificărilor efectuate asupra cererilor de plată cu 1% pe zi penalități. Totodată de la data de 15 iunie ar trebui să curgă și cele 35 de zile necesare pentru desfășurarea controalelor preliminarii, care se implementează pentru prima dată în acest an. Este necesară și o discuție cu reprezentanții fermierilor, așa am spus și dl ministru astfel încât să găsim data finală optimă pentru toată lume, pentru agenție să poată să-și desfășoare controalele la timp, dar și pentru fermieri să aibă timp să-și depună cererile. Chestiunea este în discuție, dar nu avem până la ora asta stabilit un termen ferm”, a declarat pentru Agrointeligența Nicolae Horumbă, directorul general adjunct al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

    Fermieri, încă nu s-a decis prelungirea termenului! Depuneți cererile la APIA!

    Potrivit directorului adjunct de la APIA Central, ca un efect de bumerang, vestea unei posibile prelungiri a termenului limită pentru depunerea cererilor de plată, i-a determinat pe fermieri să nu-și mai respecte programările. Cei mai mulți dintre cei ce erau chemați zilele aceste la APIA au refuzat să se prezinte, motivând că au suficient timp pentru depunerea cererilor.

    ”Este bine pentru fermieri să țină cont de programările pe care le au și să nu amâne deplasarea la APIA pentru depunerea cererii. Am deja reacții din țară în care colegii noștri din centrele locale spun că își cheamă fermierii care erau programați zilele acestea și fermieri nu vin pentru că au auzit că se va prelungi termenul de depunere și consideră că au suficient timp la dispoziție. Eu cred că este bine ca fermierii să vină să-și depună cererea atunci când au fost programați”, a mai spus Horumbă.


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți subvenții APIA. Listă cu aproape 8.000 de fermieri care au banii în conturi Ministrul Barbu a anunțat subvențiile APIA care se achită la sfârșitul lunii mai Fermierii care vor avea săptămâna aceasta subvențiile APIA în conturi

    Ultimele știri

    O dronă militară a căzut în zona fermei Filipoiu din Insula Mare a Brăilei – primele imagini Au apărut, în piață, primele roșii românești. Prețul lor – dublu față de cel al cărnii Porumbul de talie mică de la STINE a fost desemnat produsul anului în SUA