• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Căsuța pentru insecte: cum se construiește și la ce folosește în grădina bio

    agrointeligenta.ro -

    Insectele din grădină vă pot da mari bătăi de cap, mai ales dacă vă ocupați de agricultura ecologică și nu aveți la îndemână foarte multe variante care să vă ajute în combaterea lor din culturile înființate. Astfel, se știe că în în grădina bio este interzisă utilizarea substanțelor de sinteză, tocmai de aceea înlăturarea dăunătorilor se poate face numai prin metode naturale. În această situație, o posibilă soluție de a scăpa de dăunători este să construiți…o căsuță, un ”hotel” pentru insectele ”bune”.

    Oricât de ciudată ar fi această propunere un hotel, o construcție miniaturală special creată va servi drept locuință insectelor, nu doar că vă vor proteja grădina de dăunători, dar gâzele vor avea și rol de polenizator natural. Hotelul de insecte va adăposti albinele solitare, gărgărițele, precum și o grămadă de alte specii.

    În zonele cu climă rece, un hotel de insecte este un loc de hibernare pentru insecte, iar vara, când e cald, este un loc unde ele se pot cuibări. Un avantaj al folosirii construcției ca loc de hibernare este că toate insectele sunt în grădina dumneavoastră la începutul primăverii. În perioadele calde, funcția hotelului este pentru cuiburi și, astfel insectele pot găsi un loc uscat în sezonul umed, când încep ploile.

    Un hotel de insecte este, de asemenea, un exterminator indirect în sine. Aici vor sta acele gâze precum buburuzele, gândaci sau urechelnițe care distrug păduchi și acarieni .

    Bee-hole-537x355

    Se face din materiale reciclate

    Atunci când luați în calcul construirea unui astfel de hotel pentru insecte trebuie să alegeți materialele și mirosurile preferate de insectele pe care v-ați propus să le atrageți în grădină.

    Hotelul pentru insecte nu este o construcție pretențioasă, tocmai de aceea puteți folosi materiale reciclate. Aveți nevoie de niște șipci din lemn, câteva cuie, câteva bucăți de lemn, o mașină de găurit, crengi, așchii de lemn, hârtie laminată, lut, chirpici, frunze, stuf tubular, pistol de lipit la cald sau un lipici foarte rezistent și o sârmă sau un șnur că care să fixați ”hotelul” în locul stabilit.

    materiale

    Cum se construiește căsuța insectelor

    Aici totul ține de imaginație și de cantitatea de materiale reciclate pe care le aveți la dispoziție pentru acest tip de construcție. În funcție de dimensiunea grădinii pe care doriți să o protejați vă stabiliți și mărimea căsuței. Totuși, indicat ar fi să începeți cu o construcție mai mică și după aceea dacă simțiți că este nevoie de ceva mai mare, se mai pot adăuga noi ”camere” pentru chiriași.

    Primul lucru pe care trebuie să-l faceți atunci când începeți să construiți casa insectelor este să-i stabiliți forma cu ajutorul șipcilor de lemn pe care le aveți la dispoziție. Se poate alege forma unei case în miniatură sau se poate merge pe varianta mai pătrățoasă a construcției. Cadrul ”hotelului” trebuie să aibă decât parte din față deschisă, în rest toate celelalte muchii și laturi trebuiesc închise. De reținut este faptul că indiferent de ce formă va avea căsuța, este important să aibă deasupra un acoperiș pentru a proteja insectele de ploaie sau soare puternic.

    Imediat după ce ați stabilit cadrul hotelui, începeți să umpli golurile cu tot felul de materiale, totul în funcție de insectelele pe care alegeți să le adăpostiți. Este indicat să aveți o varietate de dimensiuni, materiale și forme astfel încât să puteți utiliza diferite grosimi pentru a umple golurile mari sau mici, pe măsură ce sunt create. Varietatea dimensiunile ajută la atragerea unui număr mare de insecte din diverse specii, care își pot găsi o locuință în spațiul amenajat.

    Atunci când găuriți bucățile de lemn este important să nu găuriți până la capăt, pentru că doar așa albinele solitare vor alege hotelul construit să-și depună ouăle. Albinele-zidar și albinele-cărăbuș preferă stuful pentru a-și face cuib, în timp ce lutul și chirpicii sunt preferați de viespii săpători.

    model casuta insecte

    Puneți hotelul în apropierea grădinii

    Este indicat ca hotelul construit special pentru insecte să fie amplasat în imediata vecinătate a grădinii. Hotelul va asigura ierburilor, plantelor și legumelor polenizatorii de care au nevoie pentru a fructifica, contribuind la construirea unui ecosistem local sănătos. De asemenea, insectele ce se vor adăposti în hotel vă vor curăța grădina de dăunători.

    HOTEL2_1

    Se găsesc și gata făcute

    În cazul în care vi se pare că trebuie să munciți prea mult pentru un astfel de sistem, firmele care oferă indtrumente de grădinărit au în portofoliu și ”hoteluri” pentru insecte gata construite, numai bune de amplasat în grădina de legume. Un adăpost fabricat din pin și cu acoperiș de zinc, având o dimensiune de 32 x 19 x 14 cm costă 94,50 lei, iar unul cu o dimensiune de 48 x 32 x 15 cm, costă 187,90 lei.

    VIDEO. Pașii construcției unei căsuțe pentru insecte

    Sursă selectivă: inhabitat.com


    Te-ar mai putea interesa

    Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia

    Ultimele știri

    Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA Fermierul Gheorghe Holom: Semănăm porumbul a doua oară. Prima dată ni l-au distrus mistreții Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere